Hírek

2008.12.29. 03:28

A Bőrgyárban - utoljára?

<b>Székesfehérvár</b> - Bőrgyár-búcsúztató hétvégére hívták a szimpatizánsokat a régi Bőrgyárba, mert az itteni programokat szervező egyesületnek lejárt a szerződése a várossal.

Kocsis Noémi

A régi Bőrgyárról elnevezett, az elhagyott, elhanyagolt épületbe kulturális megmozdulásokat szervező Bőrgyár Kulturális Egyesületnek (Bőrke) december 31-ével lejár a várossal kötött szerződése. Az egyesület elnöke, Kovács István elmondása szerint minden évben ilyen tájt történt szerződéshosszabbítás, de ebben az évben nem is próbálkozik az egyesület. Az épületegyüttes hasznosítására ugyanis pályázott az önkormányzat, amely a régi Bőrgyárban a városban megtelepedett multicégek bemutatkozására szolgáló tereket látna szívesen, a fiataloknak szóló kulturális-közösségépítő tevékenység viszont így vélhetőleg igencsak a háttérbe szorulna. A bőrgyárosok éppen az üresen álló, egyre romló állagú épület ideiglenes hasznosítását tűzték zászlajukra, amely ideiglenességből öt év lett végül, számos hétvégi, tematikus rendezvénnyel, fesztivállal. A környéken élők közül néhányan többször panaszt tettek, hogy a rendezvények pihenést zavaró módon zajlanak, de a pontot végül a hasznosítás új útjai, az erről szóló pályáztatás tette a Bőrgyár-sztori végére. Legalábbis az egyesület számára. Kovács István szerint kétséges, hogy az ingatlan nélkül érdemes-e a kifejezetten erre a területre koncentráló egyesületet fenntartani, bár ebben egyelőre még nincs döntés.

Annyi bizonyos, hogy a mind elhelyezkedésében, mint megközelíthetőségében ideális gyárépület elhagyása után nehezen találnának hasonló megfelelő helyszínt rendezvényeik megtartására. A továbbiakról az elnök nem tudott nyilatkozni, a tegnapi búcsúztató rendezvényen annyit mondott, ők a szerződési határidő miatt rendezték ezt a hétvégét, amelyben szombaton az improvizációra épülő zenei produkciók várták a közönséget, de volt közös paprikáskrumpli-főzés és -evés is. A vasárnap délutántól meghirdetett program szerint bárki ott hagyhatta graffitis keze nyomát a falakon, többen fotókat hoztak élményeikről. Később a színpadi produkcióké volt a főszerep. Ahogy mondani szokás , ezzel véget ért egy fejezet.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!