Hírek

2008.10.17. 02:29

Rohan az álmai felé

<b>Bicske</b> - <em>Erkolo Ashenafi</em> úgy fut, olyan természetességgel, mintha születésétől fogva ezt tenné. Nem is állunk messze az igazságtól, ha ezt mondjuk. Az etióp futó ma a bicskei menekülttáborban él, ide tér haza egy-egy sikeres maraton után.

S. Töttő Rita

- Két éve vagyok itt, a debreceni táborból jöttem át - mesélte, miközben bevezetett minket pici, pár négyzetméteres szobájába. Akkor még nem is sejtettük, micsoda gyűjteményt őriz Erkolo csöpp birodalmában. Szóval, amíg odaértünk, megtudtuk, hogy egy jugoszláv verseny miatt utazott el országából - ahová végül nem tért vissza. Jugoszláviából Magyarországra került, onnan pedig egyenes út vezetett a menekülttáborba.

Szobájában egyből szembetűnt a sok aranyszínű serleg, amelyeket különböző magyar versenyeken nyert az elmúlt években. Csak néhányat vettem a kezembe, ezeken olvastam: bükkhegyi maraton 48,2 km 1. hely, 18. nemzetközi halasi futóverseny 1. hely, szeptember 28. Sustzria 42 km 1. hely, Horvátország 21 km 1. hely, Eger 2007 Városvédő futás 1. hely, Nagykanizsa Pannon Work félmaraton 1. hely, 17. határfutás abszolút férfi 2. hely, Budapest Nike félmaraton 2008 2. hely - és még sorolhatnám. Büszkén csillogott a 24 éves fiú barna szeme, miközben serlegeit mutatta. Van mire büszkének lennie, de érzi ő is: ennél többre képes.

- Egyedül tréningezek, nincs edzőm - mondta, amikor azt kérdeztük, hogyan is készül fel ezekre a megmérettetésekre. Menedzsere viszont van, aki eligazítja őt a versenyek erdejében. Nem titok, pénznyeremények vannak ezeken a versenyeken, abból fizeti menedzserét, s ami marad, az bizony jól jön a szűkös lehetőségek között élő sportolónak. S hogy miről álmodik az etióp futó Magyarországon? Magyar klubról, melynek tagja lehet. Több lehetőségről, profibb felkészülésről. S ha kis lépésekben is, de tart az álma felé. A google-ban több mint ötszáz találat érkezik a nevére, mindegyikben versenyeredményekről számolnak be, s a neve előtt legtöbb esetben ott az 1-es, a helyezés száma. Ez a srác még number one lesz Magyarországon, gondoltuk távozáskor, de csak ha megkapja a lehetőséget, ami jár neki.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!