Hírek

2008.10.29. 03:29

Olajra lépett közellenség, milliós kár

<b>Fejér megye</b> - Lopások, rongálások, károk, amelyeket néhány helyen költségvetésből, biztosításból állítanak helyre, finanszíroznak. Ha belegondolunk, a pénzünket viszik haza azok, akik táblát lopnak, költik, akik falfirkálnak. A Közép-dunántúli Környzetvédelmi, Természetvédelmi és Vízügyi Felügyelőség zöld kommandójának legfontosabb feladata az idén az illegális fémbegyűjtés visszaszorítása, a legális gyűjtők ellenőrzése.

Fejér Tamás

Októberben 27 helyen ellenőriztek. A feltárt hiányosságok és szabálytalanságok eredményeként a felügyelőség hat esetben úgynevezett kötelezési, tízszer bírságolási eljárást dított, melyek közül  három-három emelkedett jogerőre, 2,5 millió forint értékben. A felügyelőség ott vizsgálódik,  ahol a  nyilvántartások alapján ötezer kilogrammot meghaladó fémhulladékot adtak át az elmúlt évek során.  Az  akciósorozatban 780 személyt ellenőriznek. 

A szolgáltatóknak - vízügy, MÁV, áramszolgálatató, közútkezelő - okozott lopások és rongálási károk mértéke évente a több száz millió forintot is meghaladja. A kishírek általában arról szólnak, hogy elvittek tíz méter kábelt, kiástak egy közúti jelzőtáblát, vagy épp feszedték a vasúti sínt, igaz, használaton kívüli vonalon. Az esetek apróságnak tűnnek, mégis, ha elvégezzük az összeadást, akkora szám kerekedik ki a végén, amelynek nagysága több, mint elgondolkoztató. Nem beszélve arról, hogy balesetveszélyes, esetege életveszélyes helyzeteket generálnak, valamint fogyasztóknak, utazóknak, a szolgáltatások használóinak okoznak kellemetlenséget.

Az E.ON Hungária vállalatcsoporthoz tartozó működési területen - Észak-Dunántúl, Dél-Dunántúl, Tiszántúl - évente körülbelül 500 millió forintos a kár, amelyet az olaj-, a színeséfm, és a kábeltolvajok okoznak. A lopások szám folymatosan növekszik, a legutóbbi adat 520 eset. Ebből 310 alkalommal transzformátort tettek használhatatlanná, a többi eset kábellops, közvilágítási- és kapcsoló szekrények ajtajának leszerelése, illetve olyan berendezések lopása, tönkretétele, amelyek valamilyen távműködtetést szolgálnnak. Egy megrongált transzformátor cseréje 1,5 millió foritnba kerül. Egy vezetéklopásból adódó kár helyreállítása elérheti a 6-7 millió forintot. Az pedig még plusz, hogy a transzformátor rongálásoknál kiömlött olaj szennyezi a környezetet, kármentesítésre évente 40 milliót költ a vállalatcsoport.

A MÁV-nak 2007-ben a legnagyobb károkat a graffiti-sek okozták - mondta Balogh-Fazekas Anita, a MÁV-START Vasúti Személyszállító Zrt szóvivője. A cég tavaly 180 millió forintot költött a járművek graffiti-mentesítésére, és még 100 milliót a védőlakkozásra. Az utazásoknál egyéb károk is keletkeznek, megrongálják a kocsik belsejét, kiszakítják az üléseket, elcsúfítják a mellékhelyiségeket, összekarocolják az üvegfelületeket, ellopják a poroltó készülékeket. A színesfémlopások, sínfelszedések mindennaposakká váltak, a vonatok, állomásépületek lefújása bizonyos körökben divatnak számít. A társaság szakemberei bejelentették, új biztonsági stratégiát dolgoztak ki a bűncselekmények megelőzése és eredményes feltárása érdekében. Ezáltal a vasút teljes területén, mind az állomásokon, mind az üzemi területeken megerősített szolgálattal és gyakoribb ellenőrzésekkel, technikai fejlesztésekkel, valamint szigorúbb szankciókkal száll szembe a bűnelkövetőkkel, legyen az illetéktelen behatoló vagy vasúti alkalmazott.

Az idei májusi adatok szerint a korábbiakhoz képest mintegy négyszeresére nőtt az árukár (121,9 millió forint); majdnem megduplázódott a betöréskár (18,624 millió forint); s a kábel- és egyéb berendezéslopások (összesen 15,58 millió forint értékben) veszélyeztetik a szolgáltatás zavartalanságát és biztonságát. A graffiti által okozott károk száma több mint 10 százalékkal emelkedett: a veszélyeztetett vonalak között szerepel a Székesfehérvár - Budapest-Déli pályaudvar közötti is. Jellemző, hogy sorozatban lopják a tűzoltó készülékeket, ez évente mintegy 20 millió forintos kárt okoz a vasúttársaságnak. Tavaly a MÁV Zrt. területén összesen 561 embert fogtak el, közülük 514-en civilek , 45-en vasúti dolgozók, ketten pedig vasútőrök voltak. (A tetten ért vasúti dolgozók mozdonyvezető, mozdonyfelvigyázó, kocsirendező, kocsijavító, váltókezelő, tolatásvezető, raktárkezelő, tisztítási átvevő, olajkút kezelő, árufelvevő munkakörben dolgoztak.)

A MÁV a vasúti mellékvonalak őrzésével és ellenőrzésével a MÁV Vasútőr Kft.-t bízta meg, 2007-ben az őrzés költsége 65-70 millió forintba került.

A közúti jelzőtáblák mellé nem lehet vagyonőrt állítani, pedig azok hiánya is okozhat tragédiákat. Molnár István, a Magyar Közút Kht. Fejér Területi Igazgatóságának vezetője hétmilliós kárról számolt be, amelyet többek közt a táblák ellopásával okoztak az ismeretlenek.

- Hozzáteszem, volt olyan esztendő, amikor ez az összeg elérte a 15 milliót is. Az útügyelet munkatársai folyamatosan járják a megye útjait, jelzik, ha valahonnan hiányzik a tábla. A hiányt a legrövidebb időn belől - ez általában két nap - meg kell szüntetni. A törekvés az, hogy a kedvelt és értékes, valamint értékesíthető alumíniumot vas, illetve más anyagból készült táblákra cseréljük. A pótlásokra fordítandó összeget ki kell gazdálkodni, a biztosítások nem fedeznek minden lopással, rongálással kapcsolatos kiadást.

A transzformátorok olaja kelendő cikk, ezek ellopása nem csak az áramszolgáltatónak okoz folyamatosan gondokat. Az ügyeskedők azt is tudják, hogy mire alkalmas az ily módon birtokukba került olaj. A meglopott cég is tudja, de ötleteklet nem szeretnének adni egy-egy új akcióhoz.

- A mányi, a bodajki transzformátorunkat is megrongálták már - mondta Karászi Gáspár, a Fejérvíz Zrt. műszaki vezérigazgató-helyettese. - Egy időben jellemző volt, hogy az úgynevezett csőhidak burkolatát bontották le ismeretlenek. Ezek olyan hőszigetelő anyagok, amelyeket értékesíteni lehetett.

A másik felkapott - szó szerint is érthető - tárgy a csatornafedlapok sokasága, amelyek ellopásával balesetveszélyes helyzeteket teremtenek a tolvajok. A szennyvízátemelők saválló fedlapjai igen értékes tételek, pótlásuk százezrekben határozhatók meg. Szívesen látogatott terület a megyében több helyen is megtalálható vízműtelep. Ezek feltörésével kisgépekhez, vízmérőkhöz, és egyéb, kisebb alkatrészekhez jutnak az ismeretlenek. Az éves kárösszeg 2,5 millió körüli, amit ki kell gazdálkodnia a cégnek. A baj az, hogy az elkövetők esetleges elfogása sem jelenti a károk megtérülését.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!
Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!