Hírek

2008.10.20. 02:29

Nem csak lépcső

<b>Vál</b> - A vasárnapi mise után ünnepségre indultak a váliak. Felavatták, megszentelték a falu fölé magasodó torony új lépcsőjét. A torony az idők viharát is kiállta, de vigyáztak rá a helyiek is.

Kovalcsik Katalin

Amikor a tornyot a 2. világháború alatt bombatámadás érte, annyira ingott, hogy a harangok állandóan szóltak. Ez a történet is olyan szorosan kapcsolódik a valószínűleg a 13-15. században emelt építményhez, mint a törökök jelenlétét igazoló. Az ősi román-gótikus toronyból az 1543-as török hódítók szinte várat csináltak. Amikor visszavonultak, mindent elpusztítottak. A legenda szerint egy török leányt kidobtak a toronyból, de a magyar vitézek köpenyeikkel felfogták. Török Kata megmenekült, Pongrácz nevű vitéz felesége lett. A torony későbbi története egyrészt az 1823-as helyreállításról szól, majd a második világháborús pusztításról, és a későbbi helyreállításokról. A helyi önkormányzat 2001-ben döntött, helyreállítják a tornyot. A kétütemű felújítás 13 millió forintba került, tegnap azt a lépcsőt adták át, amelyen fel lehet kapaszkodni a felső traktusba. A tervek Szűcs Endre mérnöknek, a kivitelezés Kovács István vállalkozónak köszönhetők. A torony megújításának kezdete óta kiállítóterem is, az első kiállító a falu díszpolgára, Kokas Ignác volt. Jelenleg, ahogy megnyitójában Tóth Ferencné polgármester asszony elmondta, Rekettyei István vesszőfonásai, Vranekné Juhász Hedvig kerámiái, és Némáné Nagy Júlia rajzai láthatók benne. Az avatás után megkoszorúzták Juhász Miklósnak, a község elhunyt díszpolgárának emléktábláját. Ő volt az, aki szorgalmazta a torony megújítását. A jövő terve az ablakok cseréje, a homlokzat felújítása, tette hozzá a polgármester asszony. Kiss Péter kancelláriaminiszter arról beszélt, hogy minden közösség mögé oda kell állni - bármilyen színű is a kormány -, hiszen ezt a beruházást 2002-ben még az előző kezdte támogatni, és a jelenlegi is hozzájárult a lépcsősor megvalósításához. A jelentősége nagy, hiszen ha egy település úgy dönt, hogy megteremti a múltbeli kapaszkodóit, az a település erősen tervezi a jövőjét. A minisztert az átadás után arról kérdeztük, miként vélekedik a nemzeti csúcsról.

- Az ilyen találkozóval azt mutatja magáról az ország, ha kell - bár eltérő véleményeket hangoztatva, különféle megoldásokat az asztalra téve -, közös felelősséget érez abban, hogy megtalálja a megoldásokat, hogy az ország ne mutassa magát védtelennek. Ne gondolják úgy azok, akik pénzügyi vagy más spekulációkkal támadják a forintot, a magyar pénzügyi rendszert, hogy egy megosztott országban könnyebb eredményt elérni. Nyilvánvaló, hogy mindannyian mindannyiunkért vagyunk felelősek, és lehet, hogy ez a közös felelősség kinek-kinek más megoldást kínál, de egészen biztos, hogy a köz számára keresi a jó utat. Ebben az értelemben jó a nagy csúcs üzenete. Úgy látom, hogy a parlamentben sikerülni fog néhány kérdésben a közös lépésekhez támogatást szerezni. Abban, hogy a kormány, a nemzeti bank, a pénzügyi élet felelősei igyekeznek a stabilitás érdekében jelentős, gyors és egyeztetett lépéseket tenni, ebben azoknak is ott van a támogatása, akik politikai okokból más megoldásokat javasolnak. A csúcs visszhangja olyan, mint amilyen ma a politikai kiindulópont Magyarországon. Vegyes és sokszínű. De abban, úgy látom, egyetértés van, hogy ilyen esetekben a gyors cselekvésnek van helye, és abban is egyetértés mutatkozott, hogy a stabilitás megteremtéséhez a rövid távú intézkedések jó irányba indultak el. De még nincs vége a kihívásnak, ezért a pénzügyi válságjelenségeket követő időszakra is el kell kezdeni a felkészülést, amikor már az lesz a legfontosabb kérdés, hogyan lehet dinamizálni a gazdaságot, hogy meglegyen az a többlet, amiből a felzárkózás és a jólét körülményei megteremthetők. Természetes, hogy nem a stabilizáció, a válság rövid távú kríziskezelése vezet el odáig, hogy hazánk föl tudjon zárkózni az európai nemzetek sorába, de egészen biztos, hogy ez technikai minimumfeltétel ahhoz, hogy szilárd alapokon működjön a felzárkózás.

- Úgy gondolom, hogy a szociális kiadások a korábbi időszakban vállaltaknak megfelelően alakulnak. Magyarán, a törvények rögzítik - például a nyugdíjrendszerrről szóló -, hogy hogyan kell évente emelni a nyugdíjat. A szociális rendszer egy része olyan, amelyik inflációval valorizált, tehát a mindenkori áremelkedés ütemét legalább tartó módon emelkednek az ellátási összegek. Azt látom, hogy ez lényegében nem változik, legfeljebb az extra, pluszelemek szenvednek időbeli csúszást. Őszintén szólva a dolog lényegét abban látom, hogy legyen egyik oldalról biztos alap, hogy mindig is megteremthetők legyenek a szociális gondoskodás feltételei. A fontos kérdés jelenleg, hogy ki-ki posztjától függetlenül a maga helyén járuljon hozzá, hogy Magyarország ki tudja állni ezt a támadást.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!
Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!