Hírek

2008.10.10. 02:28

Mi nem akarjuk röghöz kötni az orvosokat...

<b>Enying</b> - Orvoshiány, rezidensképzés, póluskórház, a doktorok elvándorlásának megállítása - ezek voltak a hívószavak abban a beszélgetésben, amelyet a minap folytattunk.

Móré Erzsébet

- Az orvoshiány aggasztó méreteket ölt. Megítélése szerint mennyivel kellene emelni a doktorok fizetését, hogy itthon maradjanak?

- Úgy gondolom, hogy ez nem csak pénz - feladat, kompetencia, szervezés kérdése is. Magyarország az európai uniós átlaghoz képest még viszonylag jól áll a százezer lakosra jutó orvosok számában. Ami a fizetést illeti, ez viszonyítás kérdése: egy, Angliában dolgozó orvosnak a 4000 font körüli összegéhez hasonlítva, ami egy irdatlan nagy összeg, akkor valóban kevés az itthoni javadalmazás. Romániában viszont a 250 euróhoz viszonyítva jobb. Nem szeretnék olyan ígéretet tenni, hogy ez a gond jövőre egy csapásra megoldódik, de dolgozom egy olyan programon, aminek az a lényege, hogy az egészségügyi ágazatban, nemcsak orvosok, hanem szakdolgozók vonatkozásában is, a bér növekedése az átlagnál nagyobb mértékű legyen.

- Az általános orvosi diploma megszerzése után még hosszú évekig tanulniuk kell a doktoroknak, amíg szakképesítést szereznek. Olyan hírek láttak napvilágot, hogy az orvosok szabad munkavállalását valamilyen módon korlátozni kívánják.

- Az, hogy hány orvos van, és nekik milyen a szakképzettségük, az nem most alakult ki, hanem évekkel ezelőtt. A rezidensképzést teljesen át akarjuk alakítani, egy olyan rendszerré, ahol a rezidensek, a szakvizsgára készülő kollégák már dolgoznak, mégpedig leendő munkahelyükön.

- Fizetésért ...

- Fizetésért, természetesen. A hiányszakmában ötven százalékos bérkiegészítést tervezünk, hogy vonzóbbá tegyük ezeket a területeket. Tudom, megjelent egy olyan hír, hogy röghöz akarjuk kötni az orvosokat. Ez nem igaz, szeretném deklarálni. De ha van egy intézmény, amelyik fizet azért, hogy ott dolgozzanak és tanuljanak nála, azért, hogy szakorvosai legyenek, akkor át kell gondolni néhány dolgot. Szerintem a közpénzt nem lehet olyan felelőtlenül elherdálni, hogy valaki a képzéséhez szükséges kedvezményeket igénybe veszi, utána pedig azonnal továbbáll.

- A póluskórházak között elhangzott a Fejér Megyei Szent György Kórház neve is. Milyen határideje van e cím tartalommal való megtöltésének?

- Kilenc pályázó van összesen 75 milliárd forintra, a benyújtott pályázatok összege megközelíti a százmilliárd forintot. A póluskórház nem címet jelent, ez egy programsorozat része. Ahogy vannak gazdasági pólusok, vannak egészségpólusok is. A megyei kórházak közül, amelyek egyben súlyponti kórházak is, a hat legnagyobbnak a fejlesztését, továbbá három egyetemnek a fejlesztését tűztük ki célul az említett forrásból.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!