Hírek

2008.10.14. 02:29

Kollektív szemétszedés

<b>Fejér megye</b> - Hiába a propaganda? Évről évre hasonló mennyiségű szemét halmozódik fel a közterületeken. Ha megtisztítanak egy szakaszt, órákon belül beszennyezik azt.

Radocsay Kálmán

A Magyar Közút Kht. negyedik alkalommal rendezett országos szemétgyűjtő akciót. Fejérben 25 csapatban 1144 külső résztvevő és 55 saját dolgozó látott munkához. A lelkes környezetvédők kora délutánig tisztították az utak mentét és a települések belterületét. Összesen 871 zsák, vagyis körülbelül 95 köbméter hulladék gyűlt össze, ami csaknem azonos a tavaly ősszel tartott akció eredményével, akkor 96 köbmétert találtak - mondta Molnár István, a Magyar Közút Kht. megyei igazgatója. Az önkéntesek elsősorban az iskolások közül kerültek ki, de kivették részüket a feladatokból az óvodások, a tanárok, a szülők, valamint faluszépítő civil egyesületek, nyugdíjas-klubok tagjai és számos önkormányzat dolgozói.

Eltüntették a szemetet

A résztvevők a korai órákban húzták fel a társaságtól ajándékba kapott kesztyűket, láthatósági mellényeket, köztük Szabó Ferencné, Horváth Zsoltné és Hegedős András is, akik Agárd előtt, a 7-es út mentén serénykedtek. A trió rutinos e feladatkörben, mert egyébként is közcélú munkásként dolgoznak. Elmondásuk szerint: e teendők soha nem érnek véget, rendszerint megtisztítanak egy útszakaszt, de mikor visszafele mennek, már elhullajtott szemét sorakozik újra az árokparton. Ezúttal egy három kilométeres szakaszt jártak be, fejenként két zsákot töltöttek meg.

A korábbi évekhez hasonlóan, a legérdekesebb talált tárgyat egy osztálykirándulással honorálják a szervezők a kiskőrösi közúti szakgyűjteménybe. A nebulók fotókat készítettek az arra érdemes, sikergyanús tárgyakról, majd beküldték azokat a társasághoz, az eredményhirdetés két héten belül várható.

A regisztrált települések általában 20-30 főt delegáltak, ám voltak kivételek, Nádasdladányban például a Gróf Nádasdy Ferenc Általános Iskola 162 kisiskolása, 14 pedagógusa, illetve technikai dolgozója takarított. Szép számú különítmények másutt is akadtak, Vértesbogláron több mint száz fő mozdult meg, akiket főként a helyi általános iskolából toboroztak. Romics Éva, az intézmény igazgatója a környezettudatos nevelés jegyében vezette a gyerekeket, fejenként egy zsákot töltöttek meg, de rábukkantak számos gumiabroncsra, sőt egy autóülésre is, ami eséllyel pályázhat a legérdekesebb tárgy címére.

Az Előszállási Faluszépítő Egyesület szintén száz fő feletti letszámot produkált. Óvodások, iskolások és a helyi nyugdíjasok - élükön a gondozási központ időseivel - csatlakoztak. Az önkéntesek ezúttal a falu belterületére koncentráltak, mintegy harminc zsákot tömtek tele, a piac és az iskola parkja volt a legszennyezettebb, utóbbi helyszín a kamaszok gyülekezőhelye - mondta Serák Gabriella, az egyesület titkára.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!