Hírek

2008.10.28. 03:29

Kezdődik a kifizetés

<b>Budapest, Székesfehérvár</b> - A postás egyszer csenget, de másfél havi nyugdíjat hoz. Jövő héttől kezdődik a tizenharmadik havi nyugdíj esedékes összegének a folyósítása.

Móré Erzsébet

A  tizenharmadik havi nyugdíj  nagy  vívmány,  amek minden érintettnek örülnie kell - mondta  a tegnap reggeli Napkeltében  Szűcs Erika szociális és munkaügyi miniszter.  Hozzátette, el tudja viszont képzelni az  SZDSZ javaslatának megvalósítását, amely  maximálná  azt az összeget,  ami alatt  a tizenharmadik havi  ellátás teljes összegű. Ez a határ  az átlagnyugdíj, 82 ezer  forint  lenne.
Az úgynevezett nagy ellátási rendszerek közül is kiemelkedik a nyugellátás. A mai nyugdíjasok számára megnyugtató hír, hogy a tizenharmadik havi nyugdíj nincs veszélyben. Legalábbis az idén még nincs...

Az Országos Nyugdíjbiztosítási Főigazgatóság tájékoztatása szerint november elsejétől a 2008 január 1. előtt megállapított saját jogú és hozzátartozói nyugdíjak összege - január elsejei visszamenőleges hatállyal - 1,1 százalékkal emelkedik. A nyugdíjemelés mértékével megegyezően, szintén novembertől emelkednek a nyugdíjszerű rendszeres szociális ellátások összegei, növekszik az átmeneti járadék, illetve az egészségkárosodási járadék, amennyiben nem éri el a 85 ezer 500 forintot. (E járadék összege azonban az emelés után sem lépheti át ezt az összeghatárt). Növekszik a rokkantsági járadék összege, mégpedig havi 360 forinttal, a házastársi pótlék összege 220, a házastárs utáni jövedelmpótléké pedig 150 forinttal nő.

Bartucz Sándort, a Nyugdíjbiztosítási Igazgatóság Közép-dunántúli régiós igazgatóját arra kértük, segítsen eligazodni, kell-e például kérni a nyugdíjemelést, vagy mindez automatikusan történik?

- Az ellátások összegének emelése hivatalból történik, egyetlen eset kivételével: itt arról van szó, hogy ha valakinek az ellátása 2007. december 31. után és 2008. november elseje előtt szűnt meg - a visszamenőlegesen járó kiegészítő emelésre a jogosultak vagy ha a megszűnés haláleset miatt következett be, akkor a hozzátartozók vagy az örökösök kaphatják meg az összeget. Nekik viszont ehhez írásbeli kérelmet kell benyújtaniuk - mondta az igazgató.

Rövidesen érkezik a tizenharmadik havi nyugdíj is, vagyis a novemberben esedékes második részlet. (Az elsőt már tavasszal, márciusban megkapták a nyugdíjasok.) A nagyvárosokban (így például Székesfehérváron vagy Dunaújvárosban) 6-ától, a kisebb településeken pedig 11-étől kézbesíti a posta.

- A tizenharmadik havi nyugdíj a rendes nyugdíjjal együtt, egyazon utalványon érkezik - folyatta Bartucz Sándor. - A szelvényen látnak majd egy olyan tételt, amely az úgynevezett emelési különbözet, vagyis az az összeg, amely visszamenőlegesen, tíz hónapra jár. A 13. havi nyugdíj novemberben esedékes részösszege tartalmazza a kiegészítő nyugdíjemelést is. Aki pedig számlán kapja a nyugdíját, annak sem kell sokáig várnia, hiszen a novemberben esedékes hármas ellátás összege legkésőbb november 12-éig a számlájára kerül.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!
Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!