Hírek

2008.10.15. 02:28

Beérő Talentis-projektek

<b>Zsámbéki-medence</b> - Noha idén a budapesti régiós projektek dominálnak, jövőre több Fejér megyei Talentis-terv is megvalósul. Tényleg életre hívják a Tudásvölgyet?

S. Töttő Rita

Két nagy konferenciát tartanak számon az ingatlanszakmában, ezek közül a legutóbbin, a müncheni Expo Real-on mutatkozott be a Budapesti régiót összefogó kezdeményezés, a Budapest Business Region, melynek egyik tagja a Talentis Group Zrt. A 2003-ban nyilvánosságra lépett Talentis egyik legfontosabb célja egy, a Szilícium-völgyhöz hasonló tudásközpont létrehozása a Zsámbéki-medencében. Az expóról, az összefogásról és a Talentis terveinek megvalósulásáról Takács Ernőt, a cég vezetőjét kérdeztük.

- 2003-ban, amikor megjelentünk a szakma előtt, egyedül mi hozakodtunk elő ilyen jellegű elképzelésekkel. De ma már terveznek hasonlót Bécs, valamint Pozsony mellett, s van egy óriási Moszkva környéki projekt, amely meghaladja a Talentis méreteit is. Szinte valamennyi program tartalmaz valamit a Talentis koncepció elemeiből - mesélt a nemzetközi kezdeményezésekről Takács Ernő.

A Budapest Business Region megalakulása arra enged következtetni, hogy a korábban ingatlan szempontból kedvelt térségnek számító régió ma már nem annyira hozza lázba a befektetőket, ezért van szükség egy olyan összefogásra, amely emlékezteti az ingatlanszakmában érdekelteket, hogy továbbra is érdemes ide jönni. Takács Ernő sem gondolja ezt másként.

- Tény, hogy 10 évvel ezelőtt a Budapest régió kedveltebb helyszín volt, mint ma. A külföldi befektetők továbbmennek keletebbre. Túl gyorsan ment rajtunk keresztül a fejlesztési hullám, ami méltaltan a magyar gazdaság, a magyar ingatlanszakma szempontjából. Ezen a tényen próbálunk meg változtatni oly módon, hogy a Budapest régió projektjeit közösen mutatjuk be a térség fejlesztőivel együtt a nagyobb rendezvényeken, mint amilyen ez a müncheni expo is volt. Így, többen könnyebben hívjuk fel magunkra a figyelmet.

A Talentis projektjei jelenleg a Zsámbéki-medence Pest megyei oldalán, Herceghalomban vannak kivitelezési szakaszban.

- Építünk egy oktatási és konferenciaközpontot, amelyhez egy négycsillagos szálloda is tartozik, emellett a Vitalis lakópark is kivitelezés alatt áll. Október 20-án lesz az alapkőletétele a Talentis Business Park első épületé-nek, amely egyúttal egy innovációs központ is lesz. Ehhez egyébként egy közel félmilliárd forintos európai uniós támogatást is nyertünk. Ezenkívül térségi szennyvíztisztítóművet is építünk itt, valamint az Agrogate további üzemeinek az építése is megkezdődik tavasszal. Ezek összességében 12 milliárd forintos beruházást jelentenek - sorolta a Talentis igazgatója.

A Fejér megyei Talentis- projektek jövőre érnek be . A szálloda és az oktatási központ, az Abacus Etyek köz-igazgatási területén már működik. Emellett zajlik Etyek külterületén a Hungaricum Park előkészítése, amelyhez szintén szeretne a Talentis uniós pályázatot nyerni. Takács Ernő egy jelentős beruházást is vár már nagyon:

- Zajlik egy űrtechnológiai kutatóközpont véglegesítése is. Ebben az ügyben örömteli hír, hogy összeálltak az üzleti és a kormányzati partnerek, így jelentős támogatásra számíthat a program. Ez azt jelenti, hogy a Fejér megye területére tervezett innoviációs és kutatási központ első üte-mének építése is megkezdődhet hamarosan, vélhetően tavasszal, egyelőre 8 hektáron, amelyhez később még akár 70 hektár is kapcsolható.

Egy 20 hektáros mányi iparterületet is megvásárolt a Talentis, ám itt még közel másfél milliárd forintot kell elkölteni, hogy alkalmas legyen üzemek befogadására. - Egyelőre tárgyalási szakaszban vagyunk több potenciális betelepülővel, de erről még többet nem árulhatok el - mondta az igazgató, de hozzátette: jövő tavasszal a figyelmük Fejér megyére irányul.Fotó: Aera Property Marketg

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!
Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!