Hírek

2008.10.31. 03:29

A sorsuk még nem dőlt el

<b>Bodakajtor</b> - A megyei közgyűlés alelnöke, Balsay István felkereste a családokat a településrészen. A segítség mellett adományokat is gyűjtenek a nehéz sorban élő családoknak.

Kovalcsik Katalin

Az Abához tartozó településrészen az állami gazdasági időkből maradt egy helyben, akkor szolgálatinak nevezett lakásában jónéhány család. Sorsuk nem fordult jobbra, füzetben gyűjtötték a neveket, ki mennyi bérleti díjat fizetett a gazdaságnak. Később lakbért is fizettek, majd elkövetkezett egy időszak, amikor senki nem kért tőlük lakásbérleti díjat, viszont azt számlákkal tudják igazolni, hogy a közüzemi díjakat fizették. A földterületet, amely egykor a Sárszentmihályi Állami Gazdaság tulajdona volt, eladták. Ez 1989-ben történhetett. A családok azóta laknak - valljuk meg - kissé elhasználódott, de számukra az otthont jelentő lakásokban. Volt olyan lakó is, aki áldozott a házra, felújította a fürdőszobát, körülményei javítására. Nemrégiben kénytelenek voltak tudomásul venni, hogy az olasz tulajdonos - aki az eltelt időszakban nem kérte a földjét, a házakat, mi több, élnek olyanok is egyes ikerépületekben, amelyek egyik felét már megvehették a bentlakók - hozzá akar jutni tulajdonához. A családok kálváriája akkor kezdődött, amikor megkapták a felszólítást, alá is írta némelyikük, hogy záros határidőn belül kiköltözik a 18, vagy több éve lakott lakásból. Csakhogy a családok legtöbbje - szinte mindegyik - nem képes magának új otthont teremteni. A tulajdonost kérték, adja el nekik a lakott házakat, megveszik a földterülettel együtt, hisz sokan itt nőttek fel, kötődnek Bodakajtorhoz. A tulajdonos küldött felszólítást, volt vita, veszekedés, a családok jogsegélyszolgálathoz, ügyvédhez fordultak. Tegnap Balsay István, a megyei közgyűlés alelnöke járt képviselőjüknél, Gyenes Csabánénál, és elmondta neki, hogy két minisztériumban is eljár az ügyükben. Az alelnök által is olvasott felszólító levelekben vannak ellentmondások, az egyik sorban az, hogy a házak életveszélyesek, a másikban pedig az áll, hogy az abai önkormányzatnak 65 millióért eladja a tulajdonos a házakat a lakókkal együtt. Ezeket tisztázni kell.

- Bírósági határozat nélkül egy lépést se tegyenek - hívta fel figyelmüket az alelnök. - Télen nem lehet kilakoltatni, gyereket anyagi érdekből nem lehet elszakítani a családtól, valamint ha életveszélyesek a házak, tenni kell a helyzet javítása érdekében, akiknek igyekszünk támogatást adni.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!