Hírek

2008.08.19. 02:29

Razzia az országban

<strong>Fejér megye</strong> - Parkolókban, vendéglátóhelyek környékén igazoltatták a csellengőket. Az általános ellenőrzés célja a drogterjesztés felderítése, a fogyasztás visszaszorítása, bár a hatóságok hangsúlyozzák, a kérdés össztársadalmi.

Kovalcsik Katalin

- Megyénkben kilenc ember ellen indult eljárás - mondta Lasancz Zoltán, a Fejér Megyei Rendőr-főkapitányság bűnügyi igazgatója. - Az akció hétfőn befejeződött, de mi még kedden hat embert ellenőriztünk, akik közül hármat őrizetbe vettünk. A gyanú velük szemben nem fogyasztás, hanem terjesztés. A letartóztatásukról még nem született döntés. Az akció ideje alatt ezer embert ellenőriztek a kollégák, csaknem négyszáz kocsit vizsgáltak át, parkolók, szórakozóhelyek környékén dolgoztak. A hozam még: a kábítószeres ügyek mellett 23 egyéb jogsértést derítettünk fel. Köztük ittas vezetést is, de sikerült megfogni egy haltolvajcsapatot is. Volt náluk harminc ponty, kiderült, hogy tiltott eszközzel halászták le a halakat a Velencei-tónál. A lopás mellett állatkínzás miatt eljárás indulhat. Olyan hálóval dolgoztak, ami beleakad a hal kopoltyújába, ez a fajta módszer szükségtelen a halfogáshoz, kínozza az állatot.

Tavaly egész évben, az idei év első félévben az ellenőrzések során lefoglaltak tíz kilót meghaladó mennyiségű amfetamint, 4,17 gramm kokaint, hét gramm heroint.

- Szerencsére a durvább drogból - heroin - kevesebb, elenyésző mennyiség került elő, viszont az úgynevezett diszkódrogokból jelentős adagokat foglaltunk le. Találtunk egyszerre 25 ezer Ecstasy-t, ehhez még társult majd 180 grammnyi a vizsgált időszakban. Marihuána a másfél év alatt 176,68 grammnyi, ketamin 2,63 grammnyi került elő.

A híradásokból tudjuk, hogy egy keceli diszkóban vélhetően ez utóbbi szertől - az állatgyógyászatban használják - lettek rosszul öten. Dunaújvárosban találtak LSD-t, hasisgyantát pedig a móri kapitányság területén. A statisztika tanúsága szerint valamelyik drog miatt minden kapitányság érintett, egyedül a sárbogárdiak intézkedési területén maradt érintetlen a rubrika, az ellenőrzések során azon a vidéken nem találtak semmiféle anyagot . Drogot használni nemcsak veszélyes, hanem költséges is. A szakemberek tapasztalai szerint a drogosok, hogy hozzájussanak adagjukhoz, előbb-utóbb nem képesek tiszta úton beszerezni az árut. Az egyéb bűncselekmények akkor társulhatnak a drogügyekhez, amikor a fogyasztó kénytelen valamilyen más eszközzel, bűnelkövetéssel igyekszik fedezni a tablettára, az egyéb anyagra szükséges pénzt.

A drogozás bűncselemény, de vannak kitételek, amelyek befolyásolják a büntetést.

- Ha a drogfogyasztó nyilatkozik arról, hogy vállalja a leszoktató kezelést, egybefüggően hat hónapos terápián vesz részt, és ezt igazolja is, addig nincs vád. Ezzel gyakorlatilag a kezelés idejére felfüggesztjük az eljárást. A terjesztő esetében más a helyzet, őket őrizetbe vesszük, majd megszületik a döntés a további teendőkről. A kábítószeres ügyekben 93-94 százalékos felderítési eredményességgel dolgoztunk tavaly és az idei első félévben is. Indult olyan eljárás is, amikor más ügy helyszínén találtunk fogyasztásra utaló jeleket, tűket és egyéb eszközöket.

Egy sikeres modellkísérlet alapján a német főváros kezdeményezte, hogy súlyos kábítószerfüggők az orvosi rendelőben juthassanak hozzá a receptre felírt tiszta herohoz, írta a Der Tagesspiegel című berlini lap. A javaslat azokra vonatkozna, akik legalább öt éve kábítószerfüggők, és túlvannak legalább két sikertelen elvonókúrán. Számítások szerint a német fővárosban élő, nagyjából tízezer heroinfüggő három százaléka, vagyis körülbelül 300 ember felel meg ezeknek a feltételeknek.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!