Hírek

2008.08.06. 02:29

Kevesebb a baleset, de nem a diszkós

<strong>Székesfehérvár</strong> - Az elmúlt években növekedett a diszkóbalesetek száma. A fiatalokat nem hatja meg a zéró tolerancia, amikor egy átbulizott éjszaka után alkoholittasan autóba ülnek. A nyár az ilyen tragédiák szezonja.

S. Töttő Rita

Csak egy füves cigit szívtam el, azt hittem, az semmit nem számít. Az unokatesóm is velem volt, amikor ütköztem egy teherautóval - írják a másikban. A vándorkiállítást az Alba Plazában nyitották meg tegnap, s 7-éig láthatják az arra sétálók. A szervező Fejér Megyei Rendőr-főkapitányság nem titkoltan azzal a szándékkal hozta ide ezt a tárlatot, hogy a diszkóbalesetekben leginkább érintett tizen-, huszonéves fiatalok is találkozzanak vele.

Sajnos a Polgárdiban élő Fülöp Józsefné Ilonka néni története nem juthat el mindannyiukhoz. Egy tizennyolc éve megsárgult apró krimikrónikát vesz elő tárcájából Ilonka néni a megnyitó után, amelyet szomorú tragédiája kapcsán vágott ki, s tett el emlékbe.

- Tizenhét éves volt a fiam, amikor elment egyik éjszaka diszkóba. Mondtam neki, hogy menjen nyugodtan, hiszen ennyi idősen én is szórakoztam. Csak annyit kértem, hogy ne üljön senkinek az autójába, menjenek inkább bulizni Polgárdiban, oda gyalog is eljutnak - emlékszik vissza könnyes szemmel a hölgy, aki azért érkezett a kiállításmegnyitóra, hogy elrettentő példaként mesélje el másoknak saját történetét.

- Ám a fiatalok úgy döntöttek, hogy máshová mennek. Öten ültek az autóban, a rendőrség értesített, hogy baleset történt. A többiek túlélték, az én fiam viszont nem. Szinte esélye sem volt, úgy összetört - csendesedik el Ilonka, akinek, hogy megkíméljék a látványtól, nem is engedték megnézni a kórházban elhunyt fiát. Férje azóta sem dolgozta fel a történteket, meséli Ilonka, aki örökre gyászolni fogja egyetlen fiát.

- Van egy lányunk, de nagyon szerettünk volna mellé egy fiút is. De sajnos, hamar elvesztettük őt - próbál beszélni Fülöp Józsefről, aki, ha akkor nem ült volna autóba, ma 35 éves lenne. De beleült, ahogy sok ezer másik fiatal teszi napjainkban is, akik az alkohol vagy kábítószer fogyasztása után nem tudják felmérni vezetői képességeiket.

Miért pont velem történne bármi? - mondta mindig József édesanyjának, amikor Ilonka néni aggódva óvatosságra intette őt. A választ nem tudni, de mint láthatjuk, vele is megtörtént. Ahogy bárkivel megtörténhet.

A diszkóbaleseteket egyébként a rendőrségi statisztika nem ismeri, a jelenséget viszont annál inkább. Szezonja a tavasz és a nyár, illetve a péntek és szombat éjszakák. Az áldozatok pedig tizen- és huszonéves fiatalok, akiknek a vérében a baleset után alkoholt vagy kábítószert találtak, s akiknek útja egy szórakozóhely felől indult.

Évente több mint kétszáz ilyen típusú baleset történik országszerte, ami azt jelenti, hogy hétvégente legalább négyszer riasztják a rendőrséget ezekhez a tragédiákhoz.

- Pont a diszkóbalesetekben leginkább érintett korosztályt érjük el a legnehezebben. Őket annyira nem hatja meg sem a zéró tolerancia elve, sem más egyéb intézkedés - magyarázza Vörös Ferenc alezredes, a Fejér megyei rendőrség rendészeti igazgatója. A személyi felelősségtudat 25 éves kor után azért visszatér, ekkortól már a tékozló fiatal felnőttek is megfontoltabbak autóvezetés közben.

Ez a tárlat nem csatlakozott a manapság divatos, az elrettentést célzó sokkoló marketinghez. A tragédiák a sorok között fedezhetőek fel. Érdemes felfedezni őket.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!