Hírek

2008.08.02. 02:29

Készül már a mestermű

Magánkísérlet egy régészeti helyszín rekonstruálására. Az egész mégis több ennél! Saját emlékezete alapján összeállított építménnyel kívánja újraalkotni a legjelentősebb hazai műkincslopás helyszínét a székesfehérvári mesterember. Akár bizonyíték is lehet.

MTI

A területen római pénzérméket és egy domborműves ólomtartályt is talált, amit beszolgáltatott a székesfehérvári István Király Múzeumnak. (Az ólomtartály ma is látható a múzeumban, de annyira megtisztítva, hogy valószínűleg már mikronyomokat sem lehetne rajta találni.) A ma már jelentős régészeti területnek számító termelőszövetkezeti parcellán először 1975-ben folytak rövid ideig ásatások. Pereczes Ferenc nem titkolja, a gazdátlanul maradt ásatáshoz továbbra is kijárt, mivel érdekelte, mit takarhat a föld. Kutatásai során talált ott majdnem sértetlen római oszlopfőt is. Rossz érzéssel tapasztalta, hogy a befedetlenül hagyott terrazzo padlózatban a téli fagyok jelentős kárt okoztak, a járófelület teljesen megrepedezett. Pontosan emlékszik arra, hogy 1979 szeptemberében több alkalommal járt nála egy fiatalember, akit később Sümegh Józseffel, a Seuso-kincsek később meggyilkolt megtalálójával azonosított. Sümegh nemcsak a leletekkel való üzleteléseiről mesélt, hanem megemlítette, hogy Eötvös-ingával kellene átvizsgálni a régészek által otthagyott területet (a műszert főként olajkutatásra használták, de a régészek is eredményesen alkalmazták korábban, például föld alatti üregek megtalálására - a szerk.). Pereczes Ferenc elmondása szerint biztos abban, hogy az őt három vagy négy alkalommal meglátogató fiatalember törte fel a megrepedezett padlózatot. Ezt akkor tapasztalta, amikor egy szombati napon újból kilátogatott az ásatási területre. A padlózat alatt jól látható volt az üres fűtésalagút: L alakban sorakozó, körülbelül 60-70 centiméter magas vörös kőoszlopokkal, s a rajtuk elhelyezkedő vaskos kőlapokkal. Még azt is megfigyelte - mesélte lapunknak-, hogy a lekerekített kőoszlopokra oszlopfőt is faragtak. A fűtésalagút oldalán és alján nem volt korom és semmiféle égési termék, a közelében viszont, a kiszórt hamuban pulyka- és libacsontok hevertek. Riportalanyunknak meggyőződése, hogy a feltört fűtésalagútba rejthette el egykori tulajdonosa a Seuso-kincseket. Az ezüstkészlet tárolására használt rézüst mérete szerint (magassága 32,5 cm, átmérője 83,5 cm) elfért a rejtekhelyen. Ezt feltétlen ki kell egészítenünk annyival, hogy a jelenlegi régészeti és természettudományos kutatások is nagymértékben igazolni látszanak a Pereczes-féle teóriát. (Biztosat természetesen egyelőre senki nem állít, noha a másfél évtizede elvégzett vizsgálatok során a Seuso-kincsek ma ismert darabjainak egyikén a szabadbattyáni föld, a másikon a lelet másodlagos feltalálási helyén, a kőszárhegyi Borbély-pincének földjéből sikerült mikromaradványokat rögzíteniük a kutatóknak.)

A mindig tevékeny mesterember fehérvári műhelyéből kihallatszik a fűrészgép hangja. Pereczes Ferenc hungarocellből egy oszlopot farag ki. Hamarosan az oszlopsor, majd a fedőlapok is elkészülnek a könnyű anyagból. Végül pedig az eredetinek megfelelő vörös színt kap az egész.

- Egy-egy oszlopon négy kőlap sarka helyezkedett el, míg a kőlap másik felének alátámasztási felülete a fűtésalagút oldalfala volt - magyarázza, hogyan nézett ki a római villa padlófűtési rendszere. A mérethű makett elkészítését régóta fontolgatta az asztalosmester. Ezzel is megerősíteni akarja, miként nézett ki az ásatási helyszín a kifosztása után. Ugyanis a vörös kőoszlopokat és fedőlapjaikat is rövidesen ellopták a helyszínről. Pereczes Ferenc lapunkban is megjelent története a Seuso-kincsek lelőhelyéről felkeltette az RTL Klub tévécsatorna XXI. század című műsorának érdeklődését, ezért nemrég forgatóstáb járt nála. A várhatóan augusztus végén bemutatásra kerülő riportműsor egyik érdekes részlete lesz a Szabadbattyán határában készült felvétel. Pereczes Ferenc a helyszínen beszél arról, milyen volt a Seuso-kincset rejtő római fűtésalagút, amelynek emlékezetből készített vázlata alapján az oszlopmásolatokat is kifaragja.

A Seuso-kincsek kálváriájáról lapunkban számtalan alkalommal beszámoltunk, amióta tudottá vált, hogy Magyarország jogosan követeli vissza a kincsleletet, amelynek eddig ismert darabjain kívül valószínűleg még több mint kétszázharminc tárgy létezik, köztük súlyos kancsók, ivóedények, tálkák, tányérok és feltehetően evőeszközök, kanalak is. A feltehetően Magyarországon is lappangó kincsek közül akár egy darab megtalálása, beszolgáltatása is döntő bizonyíték lehetne az eredetet illetően. Csak így kaphatnánk vissza a leletet. Biztos benne, hogy látogatója törte fel a padlózatot

A Seuso-kincsek nemcsak az RTL Klub tévéműsorának adnak visszatérő témát. A hazai televíziós csatornákat már korábban is foglalkoztatta az ezüstkészlet sorsa. A fordulatokban gazdag történetet először az MTV szerkesztő-riportere, Dézsy Zoltán dolgozta fel, dokumentumfilmjét 1997-ben mutatták be. Zöldhegyi Katalin a TV2 részére készített riportfilmet, főként a Seuso-ezüstök sztorijának az Egyesült Királyságba vezető szálait bogozgatva .

A világ legnagyobb műsorszolgáltatójának számító angol BBC 2007-ben a polgárdi kőbányában és Kőszárhegyen is forgatott a kincsügy hátteréről. Vukán Béla alezredes, a Nemzeti Nyomozó Iroda volt műkincsvédelmi alosztályvezetője személyesen mutatta meg a riporternek a Borbély-pincét, ahol Sümegh Józseffel végeztek gyilkosai. A BBC megszólaltatta Richard (Dick) Ellist, a New Scotland Yard emblematikus nyomozóját is, aki a Seuso-ügyben indult szigetországi nyomozást irányította. A nyugállományú rendőrtiszt szerint - aki korábban nemzetközileg is jelentős műkincslopásokat derített fel - Magyarország jelentős bizonyítékokkal rendelkezik a kincskészlet származási helyéről. A műtárgyak csalárd fortéllyal, kegyetlen bűncselekmény útján jutottak Londonig.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!