Hírek

2008.08.12. 02:29

Egész napos sétára hív

<strong>Dég</strong> - Hazánk legnagyobb angolkertjében, a Festetics-kastély parkjában a Műemlékek Nemzeti Gondnoksága munkájának köszönhetően ismét élvezhetjük a park legszebb látványait. A helyreállítás vezetője Alföldy Gábor tájépítész.

MTI

A második világháború után államosított kastélyban előbb üdülő, majd gyermekotthon kapott helyet. A park nagyobbik részének kezelését az erdészet vette át, és annak eredeti növényállományát szinte teljesen kiirtotta. Míg a kastély előtti és mögötti tisztásokat rendszeresen kaszálták, a fákkal benőtt részeken és a nyiladékokban korlátlanul fejlődhettek a magról nőtt fák. A kastélyt 1995-ben kiürítették. Bár az elmúlt évtizedekben történtek fontos, pozitív beavatkozások, mára a park műemléki védelme és hiteles helyreállítása elodázhatatlan feladattá vált, amelyet a Műemlékek Nemzeti Gondnoksága vállalt magára 2001-től kezdve. A legnagyobb problémát ma a park tulajdoni és kezelési viszonyainak felszabdaltsága jelenti, amelynek következtében a terület túlnyomó része (csaknem 250 hektár) erdészeti kézben van. Egyes parkrészek és melléképületek termelőszövetkezeti, illetve magántulajdonba kerültek. A park különös jelentősége és a szétszabdaltságból, részleges műemléki védelemből adódó veszélyei miatt 2005-ben az MNG javaslatára a kulturális örökség minisztere a teljes egykori parkterületet, az összes melléképülettel együtt műemlékké nyilvánította.

Hazánk egyik legszebben megkomponált parkjának szerkezete - vagyis az egykor szellős, nagyvonalúan formált park mérföld hosszúságú tisztásainak, nyiladékainak átgondolt látványrendszere - az elmúlt évtizedek hibás ültetései, de különösen az 1945-től kezdődő részleges, majd a kilencvenes évektől kezdődő teljes elhagyatottság miatt jórészt eltűnt. A kastélyból egykor feltáruló páratlanul szép panoráma jórészt bezáródott, a terület nagy részét bozót lepte el - tudtuk meg Alföldy Gábortól. A park módszeres helyreállítási munkái 2003-ban kezdődtek el Alföldy Gábor tervei és a Kulturális Örökségvédelmi Hivatal engedélye alapján. A régi térképek, fényképek és légifotók alapján a mindent ellepő bozótból, az oda nem illő fák, magoncok sokaságának eltávolításával sikerült néhány év alatt kihámozni a Festeticsek egykori parkját, legalábbis a Gondnokság által kezelt 34,5 hektáros területen.

A nagy volumenű munka Alföldy Gábor és Tihanyiné Tóth Mária tájépítész szervező munkájával, Zsigmond Mihály gondnok aktivitásával, s helyi lakosok bevonásával folyt és folyik ma is. A park fenntartásához a Műemlékek Nemzeti Gondnoksága évről évre öt helybeli közhasznú dolgozó munkáját finanszírozza, amelyhez a Festetics Antal Alapítvány ad segítséget. A tó teljes feliszapolódását a Parktó Horgászegyesület által finanszírozott, környezetbarát iszapfaló kezeléssel jelentősen lassítják.

A nagyszabású munkáknak köszönhetően ismét megnyílt a kastély kerti oszlopcsarnokától a katolikus és a református templom, a Hollandi-ház és a park nyugati része felé irányuló nyiladék, valamint a főépület tengelyében északnyugati irányban (vagyis a kastélyhoz vezető egykori postaút vonalában) húzódó látványtengely egy szakasza is, ahonnan gyönyörű a rálátás a kastély bejárati homlokzatára.

A dégi kastélypark ma is hazánk egyik legszebb, és akár egész napos sétára is alkalmas történeti kertje - hangsúlyozta Alföldy Gábor. Mégis rengeteg a teendő, és költségesek a szükséges munkák: a feliszapolódott tó kotrása, az oda nem illő építmények elbontása, a belül romos Hollandi-ház és más történeti épületek, valamint a sok kilométer hosszúságú sétaúthálózat helyreállítása, az értékes növényzet pótlása sürgős feladat. A szakszerű felújításra a Műemlékek Nemzeti Gondnoksága jelenleg több európai uniós pályázatot készít elő. A park kiterjedt tó- és csatornarendszerének helyreállítási tervei ennek kapcsán, épp az elmúlt hetekben készültek el.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!