Hírek

2008.08.08. 02:29

Cseteátvétel ötventől felfelé

<strong>Sárosd, Sárkeresztúr</strong> - Útmentén, erdő szélén, az egész Dunántúlon szedik, gyűjtik a bodzavirágot. Az átvétel ára változó, van, ahol ötven forint, másutt elérheti a nyolcvanat is.

Kovalcsik Katalin

- Nem mondhatunk semmit, majd jön a főnök - alkalmi rakodók óvakodtak a beszélgetéstől, mire megjelent a közeli vendéglátóhelyről egy harmadik ember is, rögtön kérdőre vonta kolléganőmet, mit akar azzal a masinával? Elmondtuk. Nem mondhatnak semmit, majd a főnök. A hosszas várakozás nem a mi műfajunk, elindultunk hát, de közben érkezett egy terepjáró, gondoltuk visszanézünk, hátha az a bizonyos főnök.

- Mit akarnak itt? - támadt az előző kisfőnök, mire a főnök (igaz, ő is csak helyettes) leszerelte.

- Igaza van a hölgynek. Mit vagy agresszív? Aranyom, nem nagy üzlet ez. Dehogy mondom meg, melyik hűtőházba visszük a bodzát, jövőre más is odaszerződik.

Ebben maradtunk, és elindultunk Sárkeresztúrra, van ott átvevőhely. Kolléganőm eltette a gépet, mindenkit elriaszt, hiába mondjuk, sem munkaügyi felügyelők, sem adósok nem vagyunk. (Közben valaki felajánlotta, elmondja, hol dolgoznak feketén.) Útközben kistraktort láttunk az út mellett, fiúcska és fiatalember öntötte bele a fekete, érett vadbodzát.

- Most csinálom először, van rendes munkahelyem, ez csak kiegészítés. Mondják, 80 forintot adnak kilójáért.

Nem zavartuk tovább, ment vissza az erdős bodzalelőhelyre. A faluban több helyen is vesznek át csetét - neve szerint még bocfa, fái bodza, fekete bodza -, Kovács Tiborék portjánál álltunk meg, a fiatalasszony, karján a néhány hónapos tündéri kislánnyal hívta előre apósát, aki szívesen adott választ minden kérdésünkre.

- A bodzagyűjtés ideje általában július vége, augusztus eleje, körülbelül másfél, két hétig tart. Fejér megyében sok helyen, aztán Pálfán, Tolnamozsig befolyólag végig szedik, mindenhol, egészen Győrig. Mindenütt van felvásárlóhely, viszik a hűtőházakba. Jó kereseti lehetőség? Azért szedik, mert ez a pár forint is kiesne, ha nem tennék. Mi hatvanért vesszük át kilóját. A hűtőház nem vesz át minden bodzát, a minőségi ellenőrök szórják ki a rosszat, a zöld nem jó, csak az, amelyik megérett, fekete, abból lesz a színezőanyag. Ezeket az éretteket inkább erdőkben, elhagyott tanyákon szedik, nem út mentén. Napi viszonylatban olyan 25-30 mázsát hoznak, de olyan is volt, hogy csak öt-tizenöt mázsa gyűlt össze - kísért ki bennünket Kovács Tibor, várták a kamiont.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!