Hírek

2008.05.22. 02:28

Esete válogatja, jár-e a bér

<strong>Székesfehérvár</strong> - Esete válogatja, és a szerződés dönti el, kell-e a gyakorlati helyet biztosító cégnek fizetnie a gyakornokoknak.

Bokros Judit

-Ismerni kellene az iskola megállapodását azzal a külső céggel, ahol a nyári gyakorlatot tartják a diákoknak. Elvileg a tanulóknak jár a juttatás, hiszen munkát végeznek - tudtuk meg Bérces Lászlótól, aki hozzátette, a helyzet mégsem ilyen egyszerű. Ugyanis lehet, hogy az iskolának olyan megegyezése van a céggel, amelyben az tulajdonképpen szívességet tesz, hogy fogadja az iskola tanulóit gyakorlatra. Ez esetben nem várhatnak fizetést a diákok, hiszen ők tanulni mennek oda. Ám az iskola köthet olyan szerződést is, amelyben viszont szerepel a fizetség.

Ha a tanuló magának keres külső gyakorlati helyet, az iskola közbenjárása nélkül, akkor abban esetben várhat fizetést, de csak ha munkaszerződést kötnek vele. Ezt is esete válogatja. Munkabért tehát csak akkor kell fizetnie egy cégnek, ha munkaviszonyt létesített az adott diákkal. Ilyenkor meg kell állapodni a munkabérben, a munkakörben és a munkahelyben - tájékoztatott az ügyvéd.

Bérces László azt is elmondta, bár sajnos a gyakorlatban előfordul, az nem szabályos, hogy a diák fizet a gyakorlati helyért, ám sajnos néha rákényszerülhet. Bizonyos szakmáknál, például pont az ügyvédi pálya esetében fordulnak elő ilyen visszásságok, de akár az orvosi pályánál is megtörténhet hasonló.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!