Hírek

2008.05.26. 02:29

Biblia, találkozás

<strong>Székesfehérvár</strong> - Áll a látogató a kapuban, tesz egy lépést és máris a Biblia lapjai között sétál. A kétméteres képek között parányinak érzi magát - s így is van, kicsi ő a Bibliához...

Móré Erzsébet

A tárlat valójában három esemény apropóján született: talán kevesen tudják, hogy a hetven esztendeje alapított múzeum tíz éve nyitotta meg kapuit újra, olyan nagyhírű kiállításokra emlékezhetünk, mint a Prohászka Ottokár életét bemutató, amely immáron állandó tárlattá vált, vagy a Szent Imre 1000 éve című tárlat. A rendezvény második apropója a reneszánsz év, a harmadik - mondhatni legkézenfekvőbb -, hogy idén van a Biblia éve.

Ez utóbbi alkalmából országszerte, a megyében is számos rendezvény, kiállítás, tanácskozás tűzte ki célul, hogy a Könyvek Könyve, a Biblia üzenetét minél több emberhez eljuttassák - akik naponta forgatják, annak az elmélyülésben nyújtsanak segítő kezet, akik még csak most ismerkednek, azok figyelmét felhívják, bennük tudatosítsák, hogy a Biblia a találkozások könyve.

A Bibliai találkozások kiállítás maga - mindenféle külön jelző mellőzésével - rendkívüli. Egyrészt a találkozások kiválasztása (Ábrahám, Jákob élete, Dávid és Jonatán története, Jónás próféta, az Angyali üdvözlet, a Vizitáció, Jézus és a szamariai asszony szabadító találkozása és folytatható a sor) után külön termekben a Biblia mint könyv és nyomtatása követhető nyomon. Rendkívüli az a lehetőség, hogy bárki megtekinthesse a püspöki palota könyvtárának ősnyomtatványait (legalábbis egy részét) - erről tudnunk kell, hogy Magyarországon a könyvtár 517 darabból álló gyűjteménye a negyedik legnagyobb. Megtekinthetősége nagyon ritka lehetőség, most mód nyílik erre is. A kiállítás szervezői, rendezői, létrehozói - élükön Smohay András kurátorral - hihetetlenül sok munkával, és (ha nem illetlen ilyen emelkedett témával kapcsolatban használni e szavakat) ötlettel, fantáziával, érzéssel nyitották meg számunkra a szent könyvet. A kiállítás egy részét rövidesen bővítik, hogy a nem látók is megismerkedhessenek vele, tapinthatóvá tegyék. A tárlat november 9-ig lesz nyitva.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!