Hírek

2008.01.09. 03:28

Nyomják az ágyat: itt a vírus

Dunaújváros, Székesfehérvár (me) - Kibontakozóban van az influenzajárvány, de még nincs itt szögezi le a tiszti főorvos.

Móré Erzsébet

Az ÁNTSZ Székesfehérvári Kistérségi Intézetében (Fehérvár mellett ide tartozik még Aba, Gárdony, továbbá Enying és kistérségei) az influenzafigyelő szolgálat munkájában harminc háziorvos, illetve házi gyermekorvos vesz részt. 
A szolgálat nem a teljes lakosságot, hanem az említett térségekben ötvenezer embert figyel . Ezért a beteglétszámokat mindig fel kell szorozni.) Az esztendő első hetében - a három munkanapon - 4262-en fordultak orvoshoz, közülük 125-nél diagnosztizáltak a doktorok influenzát - nem influenzaszerű megfázást, hanem típusos tünetekkel jelentkező vírusfertőzést. Nyolcvanhét beteg a 15-59 évesek korosztályából került ki, ezen belül is az aktív korú felnőtteket kapta el leggyorsabban a kór - tudtuk meg dr. Almási Ferenc kistérségi tiszti főorvostól, aki elmondta még, hogy ezek a megbetegedések egyelőre enyhe lefolyásúak, szövődményeket sem jelentettek az orvosok. (Sokéves tapasztalat szerint a járvány vége felé erősödnek meg a vírusok, akkor már több a szövődményes eset is.) Jelentősebb halmozódást Abán és Pákozdon észleltek 23, illetve 11 beteggel. A tiszti főorvos felhívta a figyelmet arra, hogy még mindig van értelme és célszerű védőoltást kérni, a jogosultak számára ez ingyenes és a háziorvosoknál van is készleten vakcina. A védőoltás az úgynevezett Salamon-szigeti influenzavírus ellen is hatásos, annak szerkezete ugyanis hasonló ahhoz, amely ellen az idei vakcinát kifejlesztették.

A Dunaújvárosi Kistérségben lakó százötezer gyermek és felnőtt húsz százalékát érinti az influenzafigyelő szolgálat, tizennyolc háziorvosi, házi gyermekorvosi és úgynevezett vegyes körzet doktorai gyűjtik a tapasztalatokat és küldenek heti rendszerességgel jelentést a járványról. A múlt héten - három nap alatt - kétezerkétszázan keresték fel orvosukat, huszonkilencüknél influenzaszerű kórt, de nem típusos influenzát diagnosztizáltak. A betegség lefolyása a dunaújvárosi térségben is enyhe.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!