Hírek

2007.10.22. 02:28

Most akkor hol is tartunk valójában?

Mit is kezdjünk mi magyarok az Európai Uniót megreformálni kívánó Lisszaboni szerződéssel - amelyet egyébként majd csak decemberben írnak alá? Nyertün ...

Kovalcsik Katalin

Mit is kezdjünk mi magyarok az Európai Uniót megreformálni kívánó Lisszaboni szerződéssel - amelyet egyébként majd csak decemberben írnak alá? Nyertünk vagy vesztettünk akármit is? Az Európai Tanácsban némileg csökkent - a szavazatok arányát tekintve - a magyar befolyás. De az ET döntéseiben ritka a szavazatok megszámlálásáig elmenő megosztottság. Az Európai Parlamentben vesztettünk két mandátumot, szóval ez már keserűbb pirula. Aki viszont ismeri az EP működését, tudja, hogy az érdekérvényesítés az átgondolt lobbival változatlanul megoldható. A lisszaboni döntésekkel újra egyértelműen kiderült: az EU nem jótékonysági intézmény, hanem már a világ egyik legerősebb, de legmarkánsabbá válni akaró gazdasági tömörülése. Erről szól itt minden. Elkeseredésre nincs okunk. Hatezer-milliárd forintnyi támogatást kapunk hét évre az EU-tól az Új Magyarország Fejlesztési Terv megvalósításához. Ez finoman fogalmazva is baromi nagy summa. Jövőre már tagjai leszünk a schengeni övezetnek - ennek jelentőségét csak tényleg akkor érezzük majd, amikor már átérünk a határon, aztán sehol senki nem akadékoskodik az útlevelünkkel.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!