Hírek

2007.10.01. 02:29

Megosztott a falu

Tordas - Népszavazás lesz bő egy hét múlva, legyen-e téglagyár és agyagbánya a településen. A lakossági fórumon igen paprikás hangulat mutatta, erősen megosztott a közvélemény az ügyben.

Zsohár Melinda

Amint arról már többször beszámoltunk, Tordas önkormányzatát megkereste a Wienerberger Zrt., hogy téglagyárat építenének, de csak akkor, ha a megkutatott és a tégla alapanyagául szolgáló megfelelő agyagot is kitermelhetik hozzá, azaz bányát nyithatnának. Az önkormányzati vezetők a szűkös költségvetésre hivatkozva javasolták a lakosságnak az ajánlat elfogadását, s a remélt iparűzési adó és a leendő munkahelyek miatt szorgalmaznák a beruházást. Mindazonáltal nem döntenek saját hatáskörben, október 7-ére népszavazást írtak ki, amelyben mind a téglagyárról, mind az agyagbányáról szavaznak a választásra jogosultak - mintegy 1200-an járulhatnak az urnákhoz.

Petz Ernő képviselő és Juhász Csaba polgármester beszámoltak a Wienerbergernél tett látogatásaikról, amelyek során a környezetvédelmi és egyéb technológiák meggyőzték őket arról, hogy a leendő korszerű létesítmény nem okoz hátrányt Tordasnak. Beszámolóik alatt indulatos megjegyzések hangzottak el az ellenzők részéről, időnként pattanásig feszült a hangulat, de aztán maradt a parlamentáris keretek között a vita. Igaz, amikor a másfél órás önkormányzati tájékoztató és lakossági hozzászólásokat követően a téglagyár képviselője, Mészáros Balázs emelkedett szólásra, a teremből tüntetőleg kivonult a téglagyár ellen hevesen tiltakozók többsége, mondván: nem kíváncsiak semmiféle tájékoztatóra! Semmilyen körülmények között nem akarnak sem gyárat, sem bányát a festői szépségű és vonzó táji adottságokkal bíró községben és határában! A tordasi feeling nem eladó!

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!