Hírek

2007.10.07. 14:34

Kérdések és válaszok - azaz: mi micsoda a prostitúcióban

A prostitúcióval kapcsolatos fogalamról, szabályozásokról bővebben itt olvashatnak!

feol.hu

Mi az a türelmi zóna?
 
A szervezett bűnözés, valamint az azzal összefüggő egyes jelenségek elleni fellépés szabályairól és az ehhez kapcsolódó törvénymódosításokról” szóló 1999. évi LXXV. Törvény (Szbtv.) 4.§ i) pontja értelmében türelmi zóna: közterületnek az önkormányzat rendeletében a prostitúció tömeges megjelenése esetén kijelölt azon körzete, ahol a prostituált szexuális szolgáltatásra felajánlkozhat vagy a szexuális szolgáltatására irányuló kezdeményezést elfogadhatja.
 
A türelmi zóna tehát lényegében a felajánlkozás helyszíne, csakhogy ettől még nem adottak az infrastruktúrális körülmények. A jelenlegi jogbizonytalan állapotokhoz képest (nem minden esetben tisztázott a védett övezetek határvonala), azonban ez is előrelépést jelente.
 
 
Kinek az ajánlatát nem fogadhatja el a prostituált?
 
A prostituált a szexuális szolgáltatása igénybevételére csak 18. életévét betöltött személyt hívhat fel, illetőleg csak 18. életévét betöltött személy erre irányuló ajánlattételét fogadhatja el.
 
 
Szexuális szolgáltatásra való felhívás tilalma:
 
Aki a külön jogszabály szerint meghatározott védett övezetben ellenszolgáltatást felajánlva mást szexuális szolgáltatás nyújtására felhív, illetve más személy szexuális szolgáltatásának felajánlását elfogadja, ötvenezer forintig terjedő pénzbírsággal sújtható.
(2) Az (1) bekezdésben meghatározott szabálysértés miatti eljárás a rendőrség hatáskörébe tartozik.
 
Védett övezeten belül a prostituált sem szóban, sem egyéb módon (pl. kihívó magatartásával, öltözetével) nem ajánlhatja fel szexuális szolgáltatását és nem is fogadhat el erre irányuló ajánlatot. Az eljáró rendőrnek nem szükséges bizonyítania, hogy az ajánlat szóban elhangzott, a szabálysértés elkövethető konkrét ajánlat, leszólítás nélkül is. Elég a félreérthetetlen, az emberek nagy többsége számára egyértelműen kihívó megjelenés, öltözet, viselkedés.
A szabályozás, a védett övezetek nyugalma érdekében a kliens jogi felelősségének jogalapját is megteremti azáltal, hogy a védett övezetet érintően kiterjeszti az elkövetői kört, s megtiltja a kliens számára is, hogy ajánlatot tegyen, illetve, hogy a prostituált ilyen irányú felajánlkozását elfogadja.
A prostituált védett övezeten kívül (ha nincs türelmi zóna), illetve türelmi zónában felajánlhatja szexuális szolgáltatásait bizonyos feltételekkel.
 
 
Hol vannak a védett övezetek?
 
A törvény szerint védett övezet:
 • a) a közútnak, a közúti járművek közlekedésére szolgáló területe (úttest);
 • b) az autópályától, az autóúttól, illetve lakott területen kívül az egy-, illetve kétszámjegyű főútvonaltól (pl.: 6-os út) számított 100 méteren belüli terület;
 • c) lakott területen a főútvonaltól számított 50 méteren belüli terület;
 • d) a népképviseleti, közigazgatási, bírósági, ügyészi szervek, valamint diplomáciai és konzuli képviseletek és az ezzel egy tekintet alá eső nemzetközi szervezetek és tagjaik elhelyezésére szolgáló épületek, köz- és felsőoktatási, köznevelési, gyermekjóléti és gyermekvédelmi, szociális, közművelődési feladatok ellátására rendelt épületek, a személyforgalom célját szolgáló terminálok (repülőtér, pályaudvar, hajóállomások), a nyilvántartásba vett egyházak szertartásaira szolgáló intézmények, a fegyveres erők objektumai, valamint a temetkezési és egyéb kegyhelyek területén, illetve a közterületen azoktól számított 300 m távolságon belüli terület;
 • e) az olyan mellékutcák, ahol a kiskorúak oktatását, nevelését, gyógyítását, tartós elhelyezését szolgáló, valamint gyermekjóléti és gyermekvédelmi intézmény működik.
  A b)-d) pontokban meghatározott távolságot közterületen az épület, illetőleg a közút határvonalának bármely pontjától lehet számítani.
  A többlakásos ház közös tulajdonban vagy használatban álló területén, közterületen elhelyezett létesítményekben, illetőleg járműben, valamint a védett övezeten belül a nem lakás céljára szolgáló helyiségben a prostituált szexuális szolgáltatást nem nyújthat.

 • A prostituált a szexuális szolgáltatása igénybevételére csak 18. életévét betöltött személyt hívhat fel, illetőleg csak 18. életévét betöltött személy erre irányuló ajánlattételét fogadhatja el.
  Tilos a szexuális szolgáltatásra felajánlkozás mást, illetőleg másokat zaklató módja.
  A prostituált szexuális szolgáltatásra akkor ajánlkozhat fel, ha rendelkezik a külön jogszabályban előírt orvosi igazolással.

A védett övezeteken kívül akkor is szabad a prostitúció, ha nincs türelmi zóna kijelölve!
 
Milyen okmányokra van szüksége a prostituáltnak, hogy tevékenységét „legálisan” végezze?
 
Orvosi igazolás
Vállalkozói igazolvány
Személyi igazolvány
 
 
Mire jó az orvosi igazolás?
 
41/1999. (IX. 8.) EüM rendelet alapján:
.
A szűrővizsgálat során
a) vérbaj (syphilis),
b) kankó (gonorrhoea),
c) HIV,
d) szexuális úton terjedő chlamydia, továbbá
e) hepatitis B
fertőzés megállapítására irányuló vizsgálatokat kell elvégezni.
 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!
Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!