Hírek

2007.05.16. 02:29

Hárman is esélyesek

FMH-információ - Ha minden jól alakul, az idén egyszerre akár hárommal is gyarapodhat a megye városainak száma. A címre Bodajk, Csákvár és Pusztaszabolcs is esélyes.

Fejér Megyei Hírlap

Fejér megyének korábban csak hét városa volt: a cím adományozása a rendszerváltozás után vált gyakoribbá. Elnyerésére nagyközségek pályázhatnak, az odaítélésnél pedig számos szempontot figyelmbe vesznek. Alapvető az infrastruktúra megléte, de nyom a latba a történelmi múlt, az oktatás, vagy a térségi szerep is. Sokan a városi címből népesebb településre asszociálnak. A valóság azonban az, hogy fejlettségük - és ambícióik - okán néhány ezres települések is eséllyel pályázhatnak. Ugyankkor sokáig például Érd számított Magyarország legnagyobb falujának, pedig a fővárosi agglomerációhoz tartozó település lélekszáma több ezres.

Érdekes lehet sorra venni, mely településekkel versenyez a három Fejér megyei. Biatorbány vagy még inkább Törökbálint a főváros közelsége okán számos céggel büszkélkedhet. Hasonló a helyzet a Miskolc környéki Alsózsolcával, ahol az önkormányzat költségvetésének főösszege 1,5 milliárd forint. Esélyes lehet a városi címre a gyógyvízéről híres, Vas megyei Bük község is. Kozármislenyben pedig - sajtóhírek szerint - abban reménykednek: nem véletlenül látogatott el hozzájuk a miniszter. 


Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!