Hírek

2007.01.20. 03:29

Nyugdíjakról kérdezhetnek

A Központi Statisztikai Hivatal adatai szerint idén Fejér megyében 3054 nő és 2548 férfi kérheti előrehozott nyugdíjazását. Jövőre valamivel többen mehetnek így nyugdíjba: 3295 nő és 2548 férfi.

Móré Erzsébet

Egyre többet hallani ezt a kérdést. Az idén különösen, hiszen ismert, hogy a nyugdíjrendszerben jelentős változások történnek. Dr. Bartucz Sándor, a Közép-dunántúli Regionális Nyugdíjbiztosítási Igazgatóság igazgatójával - akit kedden telefonon is kérdezhetnek olvasóink - most néhány táblázatot vizsgálunk meg tüzetesebben.

- A kérdésre egy rövid, de általános jellegű válasz is adható: ha az illető rendelkezik a szükséges jogosultsági feltételekkel.

- Melyek is ezek és milyen lehetőségek vannak? Tisztázni kell azt az gyakori félreértést is, hogy mi a különbség a korkedvezményes, a korengedményes illetve az előrehozott öregségi nyugdíj között?

- Korkedvezményben az részesül, aki a szervezet fokozott igénybevételével járó, továbbá az egészségre különösen ártalmas munkát végez. A korkedvezményre jogosító munkakörök (munkahelyek) jegyzékét az úgynevezett társadalombiztosítási nyugdíjtörvény (1997. évi LXXXI. tv.) végrehajtási rendeletének 1. számú melléklete tartalmazza. Csupán egy apró megjegyzést tennék: mintegy 850, korkedvezményre jogosító munkakörről van szó!

-Korengedmény kit illet meg?

- A korengedményes nyugdíjazás lehetőségének az a lényege, hogy a munkáltató megállapodhat a munkavállalóval annak korengedményes nyugdíjazásról az öregségi nyugdíjkorhatára betöltését megelőző legfeljebb öt évvel - abban az esetben, ha a munkavállaló rendelkezik az előrehozott vagy a csökkentett összegű előrehozott öregségi nyugdíjra jogosultsághoz szükséges szolgálati idővel. Fontos tudni viszont azt, hogy nem köthető megállapodás azzal a munkavállalóval, aki már jogosult az előrehozott vagy a csökkentett összegű előrehozott öregségi nyugdíjra! Lényeges további feltétel az is, hogy a munkáltató a munkavállaló előrehozott öregségi nyugdíjra jogosító korhatárának eléréséig számított korengedményes nyugdíját egy összegben befizeti a folyósító szerv számlájára.

- Már csak az előrehozott nyugdíj marad, a legtöbb érintett korhatárkörüli munkavállalót valószínűleg ez érdekel ma a legjobban...

- Előrehozott vagy csökkentett összegű előrehozott öregségi nyugdíjra az jogosult, aki a vonatkozó törvényi rendelkezésben előírt jogosultsági feltételeknek - meghatározott életkor elérése és meghatározott szolgálati idő megléte - megfelel. Nem jogosult tehát előrehozott öregségi nyugdíjra az, aki rendelkezik ugyan az előírt szolgálati idővel, viszont még nem érte el az arra jogosító életkort. Így például az 1951-ben született és 40 év szolgálati idővel rendelkező nő 2007-ben még nem jogosult az előrehozott öregségi nyugdíjra, mivel még nem töltötte be az 57. életévét. Mindez tehát azt jelenti, hogy önmagában tehát a szolgálati idő még nem alapozza meg a jogosultságot, ehhez az arra jogosító életkor elérése is szükséges. Látható tehát, hogy igen körültekintően kell ügyintézőinknek is eljárni, amikor tanácsért, felvilágosításért fordulnak hozzájuk ügyfeleink.

- Tehát összefoglalva ki és milyen feltételekkel jogosult előrehozott vagy csökkentett összegű előrehozott öregségi nyugdíjra? Ha lehet, példákat is kérnénk.

- Mivel a szabályozás eléggé bonyolult és nehezen áttekinthető, ezért az adott egyénre is vonatkoztatható módon a születési évek és a nyugdíjmegállapítás lehetséges kezdő időpontja szerinti - jelenleg ismert - jogszabályi rendelkezések figyelembevételével a következő 3 tájékoztató jellegű táblázat közreadásával kívánunk segítséget adni a jogi ösvények közötti eligazodáshoz. Az egyes táblázatok tartalmazzák a lényeges jogosultsági feltételeket és ezek alapján az adott évben születettek kilátásait az előrehozott vagy a csökkentett összegű előrehozott öregségi nyugdíjra - mondja az igazgató.

Akkor most következzék magyarázat a táblázatok használatához, példával:

- Az a nő, aki például 1951. január 1-jén született, 33 év szolgálati idővel rendelkezik, ő mikortól jogosult előrehozott öregségi nyugdíjra?

- Az első táblázat 6. sorában szereplő adatok az irányadók, tehát: az öregségi nyugdíj korhatára a 62. betöltött életév- ha nem áll biztosítással járó jogviszonyban - 2008.01.01-től kezdődően az 57. életéve betöltésétől csak csökkentett összegű előrehozott öregségi nyugdíjra jogosult, mivel a 38 évhez képest csupán 33 év szolgálati idővel rendelkezik, ezért nyugdíjának jelentős, 30 százalékos csökkentésével kell számolnia. A korhatár betöltése a csökkentést nem szünteti meg, az az elkövetkezőkben végig fennmarad, tehát ilyen esetben alaposan meg kell gondolni, hogy érdemes-e élni a csökkentett összegű előrehozott öregségi nyugdíj igénybevételének lehetőségével.

- Két, azonos évben, de eltérő napon: 1949. 01. 01-jén (A), valamint 1949. 12. 31-én (B) született, 41-41 év szolgálati idővel rendelkező férfi mikortól jogosult előrehozott öregségi nyugdíjra?

- A második táblázat első sorában szereplő adatok az irányadóak. Mindketten 2009. 01. 01-jétől kezdődően lehetnek jogosultak előrehozott öregségi nyugdíjra. Ez az A esetben a 60. életév betöltésétől, a B esetben viszont az 59. életév betöltése utáni naptól - a 2009. 01. 01. napjától alkalmazandó jogszabályi rendelkezés alapján - egyaránt a 2009. 01. 01-jétől történő igénymegnyílást jelenti, ha nem állnak biztosítással járó jogviszonyban. Az 1949-ben született férfiak esetében figyelemmel kell lenni ugyanis arra, hogy az életkori feltételt - a 60-ról az 59-re történő csökkentést - előíró jogszabályi rendelkezést 2009. január 1-jét megelőző időre vonatkozóan még nem lehet alkalmazni, így a kedvezőbb szabály alapján mindkét esetben legkorábban csak 2009-től kezdődően állapítható meg az ellátás, amely a B esetben lényegesen nagyobb kedvezményt jelent.

- A nyugdíjba vonulás feltételei is időről időre változnak, több évtizedre tulajdonképpen nem is nagyon érdemes előre tekinteni. De most nézzünk meg még egy, talán az egyik legnépesebb korosztályt!

- Gondolhatunk például az 1957. után születettekre. Az ő kilátásaikról egyelőre annyit mondhatunk, hogy a jelenlegi ismereteink szerint a 60. életévük betöltése előtt - amely még szerencsére igen távol van -, nem is érdemes gondolkodniuk a korai nyugdíjazás lehetőségén, de azután is csak akkor, ha legalább 37, de inkább 41 év szolgálati idővel rendelkeznek.

- Mint korábban is hírül adtuk, hogy régiós szervezet lett a nyugdíjbiztosító is. Észrevesznek ebből bármit is az ügyfelek?

-Természetesen nem, nagy baj lenne, hogyha érintené az ügyfélforgalmat az átszervezés. Az ügyfelek részére a teljes körű jogszolgáltatást a lakóhelyükhöz igazodóan változatlan feltételek mellett biztosítjuk. Az ügyfél tehát például a nyugdíj iránti igényét, más tárgyú beadványát vagy kérelmét, a nyugdíjbiztosítási adatszolgáltatást a regionális nyugdíjbiztosítási igazgatóság illetékességi területén működő bármelyik hivatalában intézheti - Székesfehérváron például egy megújult, korszerű ügyfélszolgálaton. Nagyon büszkék vagyunk arra, hogy sikerült három olyan helyiséget is kialakítani, ahol nyugodt körülmények között le is tudjuk ültetni az ügyfeleket. Úgynevezett kihelyezett ügyfélszolgálat működik Dunaújvárosban. Általában úgy gondoljuk, hogy kihelyezett ügyfélszolgálatot ott célszerű biztosítani, ahol ennek személyi, tárgyi és infrastrukturális feltételei egyaránt adottak.

- Változott-e az ügyfélfogadási rend, vagy az is maradt a régiben?

- Gyakorlatilag ebben sincs semmiféle változás. Székesfehérváron hétfőn, kedden és csütörtökön reggel nyolctól délig van ügyfélfogadás. Szerdán hosszú napozunk, ekkor reggel nyolctól délután négy óráig várjuk az érdeklődőket, ügyeiket intézőket. Pénteken viszont nincs ügyfélfogadás. Dunaújvárosban hetente egy alkalommal, csütörtökön tartunk kihelyezett ügyfélfogadást reggel nyolctól délig.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!