Hírek

2006.11.17. 03:29

Kórházak, régiós átszervezések

Budapest (mti) - A jövő évi költségvetés megyei önkormányzatokra vonatkozó részeit is áttekintették az önkormányzati vezetők a Megyei Önkormányzatok Országos Szövetsége keddi ülésén.

Kovalcsik Katalin

A megyei önkormányzatok számára feladataik finanszírozására 10 milliárd forinttal kevesebbet irányzott elő a kormány, mint amennyit az idén kaptak - hangzott el a tanácskozáson. Ez nem tartalmazza a kórházak finanszírozását. Többen kifogásolták - köztük Gombaszöginé dr. Balogh Ibolya, a Fejér megyei önkormányzat elnöke -, hogy az egészségügy átalakításában nem egyeztettek a megyékkel, pedig mint kórházfenntartók, ebben a folyamatban érintettek. A kormány szándékosan hallgat arról, hogy a regionális átszervezések - APEH, ÁNTSZ, megyei munkaügyi központok - során hány tízezer ember veszíti el munkahelyét - fogalmazott a politikus. A szövetség úgy foglalt állást, hogy fel kíván lépni a megyei területfejlesztési tanácsok érdekében is, hiszen a kormányzat egy évek óta jól működő rendszert kíván felszámolni. Ennek jele az önkormányzati infrastruktúra-fejlesztés pályázati rendszerének megszüntetése. Erre nincs egyetlen fillér sem a jövő évi költségvetés tervezetében - hangsúlyozta beszédében Ódor Ferenc, a szövetség elnöke, a Borsod-Abaúj-Zemplén megyei elnök. A szövetség tagjai elfogadhatatlannak tartják azt, hogy az önkormányzati egyeztetési folyamatban a megyékkel nem kíván tárgyalni Gyurcsány Ferenc miniszterelnök. Hiányoljuk és számunkra felháborító az, hogy (ebben az egyeztetésben) nem szerepelnek a megyei önkormányzatok. (...) Együttműködést várunk el a kormánytól és ajánlunk is a kormány felé - mondta Ódor Ferenc.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!