Hírek

2006.06.16. 22:00

Gázos autóbuszok

<b>Használt svéd buszokat kap a város - újdonságok szeptembertõl </b>

Mórocz Zsolt

Július 31-éig elkészül a Mátyás király körúton, a Domus elõtti gyalogos átkelõ, a Szárcsa utcában három zebrát, a Lövölde és Úrhidai úton pedig egy-egy zebrát alakítanak ki. Elkészül a Huszár és Lövölde utca csomópontja, augusztus 31-e a befejezési határideje a Géza-Kisteleki utcai csomópont átalakításának. Mintegy hatvanmillió forintból teljesen megújul, biztonságossá válik a Széchenyi és Csíkvári utcák találkozása, ötvenmillióból lámpás csomópontot kap a Budai és Nagyszombati út. Minderrõl Warvasovszky Tihamér polgármester számolt be Tóth Istvánnal, az Alba Volán Zrt. vezérigazgatójával közös tájékoztatóján. Mint kiderült, elkészült a Selyem utcában az ideiglenes helyközi buszmegálló, ide érkeznek várhatóan június 24-étõl a buszok a Piac tér átalakításának ideje alatt. Ezt követõen, amikor a nagy buszterhelés megszûnik, újítja fel a város a Selyem utcát.
Mint Tóth István vezérigazgató kifejtette, a márciusban forgalomba állított alacsonypadlós buszok mellett várhatóan két-három hónapon belül a jelenlegieknél még környezetkímélõbb és jóval csendesebb, gázüzemû buszok kezdik meg a munkát a városi vonalakon, ez az önkormányzat kérése volt, mely éves szinten kilencvenmillió forinttal támogatja a közlekedési társaságot. Egyszerre hat-nyolc gázüzemû busz áll forgalomba, melyeket a Volán bérleti konstrukcióban használ majd, s ezeket a fehérvári Alfa Busz Kft. újítja fel. Az ilyen buszok új ára 53-55 millió forint, Fehérvárra Svdországból érkeznek a használt jármûvek.
Várhatóan az iskolaszezonra állhat munkába az a két, kilencméteres busz a Palotavárosban, mely mérete miatt elfér a szûk utcákban. (A normál méret tizenkét méter.) Úgy tûnik, õsztõl beindulhat az éjszakai buszjárat is. A járatok útvonalát az önkormányzat közlekedési irodája dolgozza ki. Lapunk kérdésére Nagy Zsolt irodavezetõ vázolta a terveket. Ezek szerint a Hübner András utcánál lenne az egyik buszforduló, innen vagy a Csapó, vagy a Jancsár utcai decentrumba érkeznek a járatok. Az éjszakai járatok esetében valószínûleg két körjáratra osztják a várost, az egyik az északi, a másik a déli területekrõl quotgyûjti majd bequot a diszkóból hazatérõ fiatalokat. Fotó Nagy Norbert

Ezek is érdekelhetik