Hírek

2006.05.23. 13:01

Szemléletet váltva

\r\n<P>Varga Andor</P>\r\n<P>Zalaegerszeg - A környezetvédelmi szemlélet az egészségügyihez hasonlóan változik: ahogy az orvosok a páciens gyógyítása helyett már a betegség megelõzésére helyezik a hangsúlyt; úgy a zöldek az illegális szemétlerakók felszámolása helyett az ezekért felelõs társadalmi „hozzáállás“ megváltoztatásán fáradoznak.</P>

Mórocz Zsolt

rnEbben a harcban, „a jó oldalon“ bocsátkoztak küzdelembe a civil szervezetek, mint például a megyeszékhelyen nemrég megalakult Domberdõ Természetvédelmi Egyesület, melynek elnöke, Bogár István, némileg meglepõ megközelítéssel kezdte beszélgetésünket: a szelektív hulladékgyûjtés településeink jó részén még bevezetés elõtt áll, ám õ úgy véli, manapság ezt már nem célnak, hanem kötelezõ alapnak kell tekinteni, melyre a jövõ pozitív változásai épülhetnek. - Két irányba indulhat, aki szemétügyben szemléletváltást szeretne elérni: az egyik a lakossági, a másik a kereskedelmi oldal - hangoztatta Bogár István. - A hulladékgazdálkodás a gyógyszer- és a fegyveripar után a harmadik legjövedelmezõbb ágazat a világon, elképesztõ összegek forognak kockán és rengetegen érdekeltek a jelenlegi helyzet fenntartásában. A szemetet a legnagyobb ütemben a csomagolóipar termeli, a környezetre káros mûanyagok tömege készül, sokszor az adott termék elõállítási költségének 40 százalékáért. Kicsit kényelmetlen lenne, de a világunknak mindenképpen jobb, ha ezek helyett visszatérnénk például a száz százalékban hasznosítható üveghez, a környezetbarát papírhoz, vagy például újra bevásárló-szatyorral mennénk a boltba, mint gyerekkorunkban. A rengeteg figyelemfelkeltõ akció (például a nemzetközi „Ne vásárolj!“-nap) sikere nagyban függ attól, milyen széles tömegek sorakoznak fel mögé. S itt kerül képbe a szemléletváltás „emberi“ iránya, ahol a munka már az óvodákban kezdõdik. - A mai szülõkhöz a gyerekeiken keresztül juthatunk el - jól tudják ezt a reklámozó cégek és megtanulták már a zöldek is - folytatta a Domberdõ elnöke. - Az ismeretterjesztést a legkisebbekkel kell kezdeni, kialakítani náluk azt a környezettudatosságot, amivel rászólnak otthon a csikket elhajító apura, s amelyet aztán felnõttként is képviselve, maguk adnak tovább gyerekeiknek. A feladat szép, fáradságos - és nélkülözhetetlen. Óriási hiányosságok vannak ezen ismeretek terén, a múltkor szülõi értekezleten hallottam egy óvónõtõl: megnyugodhatunk, náluk nagyon ügyelnek, hogy a gyerekek kizárólag „környezetbarát mûanyag palackokból“ igyanak... Bogár István felhívta a figyelmet még egy veszélyre: a fejlett országok saját szemetük 60-70 százalékát dolgozzák fel, illetve helyezik el otthon, a többit a földgolyó szerencsétlenebb szegleteibe „exportálják“. Az elnök szerint e hatalmas (és tisztességtelen) hulladék-kereskedelem olyan téma, amivel akár felnõtteket is ki lehet mozdítani a hulladékügyekkel kapcsolatos érdektelenségbõl.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!
Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!