Hírek

2006.05.18. 12:50

Megyehatáron átnyúló térségi hulladékgazdálkodási program

A Környezetvédelmi és Vízügyi Minisztérium által támogatott Fejlõdésünk fenntarthatósága sorozatban a térség hulladékgazdálkodási és szennyvízkezelési fejlesztéseivel foglalkozunk. Ezúttal vasi településeket érintõ beruházásokról írunk.

Mórocz Zsolt

Az Európai Unió ISPA programja támogatásával, 34,5 millió eurós költséggel valósul meg a Nyugat-Balaton és Zala-völgye regionális hulladékgazdálkodási programja. A több ütemre bontott fejlesztés keretében Zalabéren, Celldömölkön, Keszthelyen, Zalaszentgróton és Vasváron is létesülnek hulladéklerakó, illetve hulladékkezelõ objektumok. A programban részt vevõ településeken hulladékszigetek is létesülnek, s megtörténik a használaton kívül lévõ, az elõírásoknak nem megfelelõ lerakók rekultivációja is.

A térség központi létesítménye lesz a zalabéri hulladékkezelõ telep, amely hosszabb távra megoldja az érintett körzet hulladékelhelyezési gondjait. Zalabéren rakják majd le a térségben összegyûjtött, nem hasznosítható hulladékot. Erre a célra több mint 50 ezer négyzetméteres nem veszélyeshulladék- lerakó szolgál majd. A beruházás részeként a telepen 5 ezer négyzetméteres szikkasztómedence és egy csaknem kétezer négyzetméteres hulladékválogató csarnok, valamint ehhez kapcsolódó bálatároló, valamint komposztáló létesül.

A regionális lerakó mellett, Vas és Zala megye szomszédos térségében több településen is létesülnek hulladékkezelõ objektumok. Zala megyében, Keszthelyen hulladékválogató csarnok, komposztáló, komposzttároló valamint hulladékgyûjtõ udvar létesül. Zalaszentgróton pedig a meglévõ hulladékgyûjtõ udvart bõvítik.

Celldömölkön a projekt keretében hulladékátrakó állomás létesül, amelyhez kapcsolódik egy 452 négyzetméteres hulladékgyûjtõ udvar. A celldömölki telepen is kialakítanak egy a zalabérihez hasonló nagyságú komposztálót, és lesz egy hulladékbálázó csarnok is. Az objektumot a rekultivációra váró hulladéklerakó mellett valósítják meg. Vasváron egy hulladékgyûjtõ udvar építése szerepel a tervekben.

Ezen túlmenõen 148 darab hulladékgyûjtõ szigetet is kialakítanak a projektben részt vevõ Zala, illetve Vas megyei településeken. A tervezett létesítmények építési engedélylyel rendelkeznek.
Információink szerint legkésõbb a jövõ évben ezek a beruházások megvalósulnak, ám a volt, s már használaton kívül levõ lerakók rekultivációja részben áthúzódhat 2008-ra. Ez is része a hulladékgazdálkodási programnak, s ezzel nagy segítséget ad a programban részt vevõ vasi és zalai településeknek az elhagyott lerakók rendezéséhez. Ennek költségvonzatát jól mutatja, hogy csak Celldömölk esetében mintegy 100 millió forintot igényelne.

Annak érdekében pedig, hogy a korszerû hulladékgazdálkodási rendszer hatékonyan mûködjön, programokat szerveznek, kiadványokat jelentetnek meg, amelyek bemutatják a szelektív hulladékgyûjtés gyakorlatát, ráirányítják a figyelmet a hulladékok újrahasznosításának jelentõségére, s mindennek a környezetre gyakorolt kedvezõ hatásaira.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!