Hírek

2006.04.05. 12:28

Németországban elõször, H5N1-es vírust találtak a baromfiállományban

Berlin (MTI) - A madárinfluenza vírusának H5N1-es altípusát azonosították egy szászországi baromfitelepen, Németországban ez az elsõ eset, hogy baromfiállományban okozott fertõzést ez a vírus - vált ismeretessé szerdán Drezdában, s az információt az országos állategészségügyi kutató intézet is megerõsítette.

Mórocz Zsolt

A Riems szigetén mûködõ intézet szóvivõje mindehhez hozzátette: még vizsgálják, hogy a H5N1 agresszív, ázsiai válfajáról van-e szó. A németországi madárinfluenza esetében feltételezik, hogy a kórokozót fõleg Mongóliában és Kínában is "megforduló" vadmadarak hurcolták be.
Szászország eddig még azon német tartományok között sem szerepelt, ahol H5N1 miatt elpusztult vadmadarakat találtak. Az érintett wermsdorfi baromfitelepen 16 ezer állatot készülnek elpusztítani - pulykákat, kacsákat, tyúkokat.

Az Európai Unió területén ez a második eset, hogy háziszárnyasok körében mutatták ki a szélsõséges esetben emberre is veszélyes H5N1 vírusaltípust. Februárban egy kelet-franciaországi pulykatelepen fedezték az állatok elhullását okozó H5N1-et. Németországban hét tartományban - Mecklenburg-Elõ-Pomerániában, Schleswig-Holsteinben, Alsó-Szászországban, Brandenburgban, Berlinben, Bajorországban, Baden-Württembergben - találtak elhullott vadmadarakat, amelyek pusztulását H5N1 okozta.

rn

Néhány döglött macskánál is kimutatták ezt az erõsen fertõzõ vírust. Szászországban is vizsgáltak korábban elpusztult vadmadarakat, de minden esetben negatív volt az eredmény.
Németországban egyelõre április végéig tilos baromfit kiengedni a szabadba.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!