Hétvége

2012.04.28. 15:29

Zene és jog jól megfér Mikó Péter életében

Az ügyvéd és Gorsium. Méghozzá ez a kettő így, együtt. A Gorsium esetében természetesen ne a Tác melletti történelmi helyre tessenek gondolni, hanem a Fehérváron jól ismert zenekarra, amelynek Mikó Péter bő negyven éve oszlopos tagja.

Szabó Zoltán/Fejér Megyei Hírlap

A negyven  úgy tűnik, szerencsés szám  Mikó Péter életében. Négy évtizedes   ügyvédi munkája, illetve  a Fejér Megyei Ügyvédi Kamara elnökeként  szerzett érdemei,  szakmai-közéleti tevékenysége elismeréseként  Navracsics Tibor  miniszterelnök-helyettes,  közigazgatási és igazságügyi miniszter nemrégiben  a Magyar Érdemrend Lovagkeresztje kitüntetést adta át  neki. Ebből az alkalomból  beszélgettünk az irodájában,  természetesen nem csak a jogról.

- Ilyenkor meg szokták kérdezni, hogy miért választotta az ügyvédi pályát? A családi indíttatás volt a döntő?

- Mindenképpen, így amikor 1964-ben érettségiztem a József Attila Gimnáziumban, természetes volt, hogy a jogi egyetemet választom. Édesapám, Mikó Béla ügyvéd volt, akárcsak nagybátyám, Kisteleki Géza, aki tekintélyes nevet szerzett magának a szakmában. Ügyvéd volt nagyapám, Kisteleki Károly is, de talán a leghíresebb felmenő a családban Kaltenecker Viktor, nagyanyám testvére. Ő volt a Fejér Megyei Ügyvédi Kamara akkori elnöke, emellett felsőházi tag és Hómann Bálint jó barátja. Hómannról és Szekfű Gyuláról nagyon sok írás, elemzés jelent meg az utóbbi időben, nekem pedig az a szándékom, hogy Kaltenecker Viktor emlékét örökítsem meg egy monográfiában.

- A jog és a zene párhuzamossága határozza meg az életét, így óhatatlanul csapongani fogunk. Honnan ez a nagy zeneszeretet, talán ez is családi örökség?

- Életemet végigkíséri, átszövi a zene. Édesanyám zongoratanárnő volt, Dohnányi-tanítvány, színjelessel végzett a Zeneakadémián. Amikor az '50-es években gyerekek voltunk, a szüleink úgy gondolták, zenét is tanulni kell, hátha abból kell majd élni, hiszen egyetemre nehéz volt bekerülni. Egész fiatalságomat a zeneiskolában töltöttem, zongoráztam, csellóztam, bőgőztem, klarinétoztam. Tizenöt éves koromban Kadosa Pálné kedvenc növendékeként Chopin A-dúr polonézét zongoráztam a Kossuth Rádióban. Aztán persze beleszerettem a tánczenébe, a jazz-be. A Józsefben szuper csapat jött össze, Horváth Charlie-val, a mai híres énekessel az élen. Jó kis zenekar volt. A pécsi egyetemen is zenéltem, ott Meződi Dunda  volt az énekesünk, aki az Apostol együttesben lett híres, a nagy kalapjával. Harmadévben átmentem a budapesti ELTE-re, az egyetem után pedig visszajöttem Fehérvárra. Itt az új Gorsium együttessel, D. Nagy Lajossal, a Bikini későbbi énekesével arattunk sikereket. Milyen érdekes, hogy a régi barátság, kötődés megmaradt, és az István teremben rendezett évi fergeteges nosztalgiabulikra Charlie és Lali is el szokott jönni.

- Ám a kitüntetést 40 éves ügyvédi és 25 éves kamarai elnöki munkájáért kapta. Hogyan tekint vissza az eltelt évekre?

- 1972. március elseje óta vagyok ügyvéd, és úgy látszik, hogy a kamarai tagok megbízható, tisztességes kollégának tartanak engem. 1984-ben a kamara fegyelmi megbízottja, 1987-ben pedig elnöke lettem. Nagyon büszke vagyok arra, hogy nyolcszor is megválasztottak, amit annak tulajdonítok, hogy kiszámíthatónak tartanak, nincsenek hatalmi allűrjeim, és mindenkinek segíteni próbálok. Ma is tagja vagyok a Magyar Ügyvédi Kamara elnökségének, 1994 és 2006 között pedig a jogász egylet megyei szervezetének elnöke voltam. Ügyvédként polgári ügyekkel foglalkoztam, a büntetőjog valahogy nem állt soha közel hozzám. Úgy látom, a mai ügyvédeknek sokkal nehezebb a dolguk, mint a régieknek. Szélesebb jogterületeket kell ismerniük és az ügyek is bonyolultabbak. Az is igaz, hogy sokkal többen lettünk, 1990-ben 53 ügyvéd volt a megyében, most 300. Az utóbbi időben egyébként mintha csökkenne a pályára jelentkezők száma.

- Negyven éves az idén a Gorsium együttes is. Terveznek jubileumi, nagyszabású bulit, nosztalgia találkozót?

- Az együttes a Gorsium Áfész akkori elnöke, Demján Sándor  bábáskodásával alakult. A jubileumot pedig a Ki mit tud?-tól számítjuk, 1972. májusában ugyanis a selejtezőkön túljutva bejutottunk a tévés versenyre. Jómagam szaxofonoztam, de azt abba kellett hagynom, billentyűs lettem. Természetesen megemlékezünk a jubileumról, de a nagy buli valószínűleg jövő év elejére csúszik, mert Charlie a 65. születésnapját hatalmas koncerttel ünnepli a Papp László Budapest Sportarénában december végén, és ősszel arra próbál. Mi persze készülünk majd a fehérvári bulira, az ősszel hétvégenként kimegyünk a barátokkal az öreghegyi présházba, a feleségek nagy bánatára. Zenélünk, beszélgetünk, zenét hallgatunk, jól érezzük magunkat. Ez az igazi kikapcsolódás. Kedvelem a jogászkodást is, de az idén már a 66. évemet töltöm. Lassan itt az ideje a megérdemelt pihenésnek, szeretnék minél több időt a családdal, az unokáimmal és a zenével tölteni.

Életpálya

Mikó Péter Székesfehérváron született.  Az ELTE Állam- és Jogtudományi Karán szerzett diplomát. 1969-től 1971-ig  a megyei  kamara ügyvédjelöltje volt, majd 1972. március 1-étől  máig ügyvédként dolgozik.  Huszonöt éve tölti be a Fejér Megyei Ügyvédi Kamara elnöki tisztét.  Hivatása mellett  a Magyar Kereskedelmi és Iparkamara  mellett szervezett választottbíróságon bíróként is tevékenykedik. 1998-tól 2002-ig   a Fejér Megyei Közgyűlés alelnöke volt.  Felesége szintén ügyvéd.   Fia, Ádám közjegyző-helyettes, lánya, Krisztina orvos.   
A régi zenéket kedveli, a Beatlest első helyen említi, de például  a Creadence Clearwater  Revival is a nagy  kedvencei közé tartozik.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!