nem csak fegyvert forgatnak

2018.09.09. 07:30

Új életre kelt a Fejér megyei Diana Vadászhölgy Klub

Üde színfolt a vadászat férfias világában a Diana Vadászhölgy Klub, melynek Fejér megyei szervezete tavaly szeptemberben alakult újjá. Nagy terveik vannak a vadászhölgyeknek!

S. Töttő Rita

A Diana Vadászhölgy Klub Fejér megyei szekciója főzött az alapi vadásznapon is

Fotó: S. Töttő Rita / Fejér Megyei Hírlap

A vadásztársadalom – talán senkinek nem mondunk újat, ha ezt mondjuk – meglehetősen férfias. Ebben a maszkulin világban a nők jelenléte mégis igencsak indokolt, hiszen új szemléletmódot, színt, üdeséget és frissességet visz bele, főként azzal, ahogyan a nők látják a vadászati kultúra világát. Ezért is alakult meg 2003-ban a Diana Vadászhölgy Klub, melynek Fejér megyei szekciója úgy fest, új életre kelt az elmúlt időszakban.

A legkisebb rezdülések felismerése is feladata a vadásznak

Lehetett látni őket az elmúlt hetek szakmai vadászati összejövetelein, amint főzőcskéznek, s részt vesznek a helyi szervezeti eseményekben. A vadászhölgyek eredeti célkitűzése a fiatalok vadászati kultúrával való megismertetése: hogy a következő generáció is értse, mit jelent a vad tisztelete, az erdő szeretete, az élővilág gondozása, az érzékeny természeti egyensúly fenntartásának fontossága. Márton Edit erdész, a klub Fejér megyei tagja ugyanis úgy véli, egy nő egészen másként közelít ezekhez a témákhoz és ahhoz, ahogyan ezekről mesélni kell a gyerekeknek, fiataloknak.

A Diana Vadászhölgy Klub Fejér megyei szekciója főzött az alapi vadásznapon is
Fotó: S. Töttő Rita / Fejér Megyei Hírlap

Szinte természetes, hogy az ő dolguk

– Ez az egész egyébként nem a vadászatról szól, hanem a vadgazdálkodásról! A vad takarmányozásáról, a szezononkénti erdőgondozásról. A vadászati lehetőség csak egy a sok teendő közül. Nem azért megy ki ugyanis a vadász az erdőbe, hogy lőjön, hanem hogy megfigyelje az erdő állapotát, a körülményeket, ügyeljen a vad biztonságára. A környezet megfigyelése, a legkisebb rezdülések felismerése mind feladata az erdésznek, vadásznak – sorolja Edit. A vadászhölgy klub tagjai ebben épp olyan jártas szakemberek, mint férfitársaik, épp úgy forgatják a fegyvert, keresik a vadat és figyelik a természetet. A háttérmunkálatokban pedig aktívan részt vesznek – a vad feldolgozása, a főzés, sütés pedig szinte természetes, hogy az ő dolguk. Ahogy a gyerekek okítása is. A Fejér megyei klub, melynek háttérszervezete az Országos Magyar Vadászkamara Fejér Megyei Területi Szervezete, tavaly szeptemberi újjáalakulása óta keresi a lehetőségeket ahhoz, hogy tagjai is részt vállalhassanak ebből a felelősségteljes munkából.

Ahogyan talán eddig még a gyerekek sem látták

Addig is részt vesznek a meghívásos vadászati eseményeken, a legutóbbi kamarai rajzpályázat zsűrizésében is lelkesen részt vett a vadászhölgy klub egyik tagja. A klub megyei szervezetében jelenleg tizenöt aktív tag van, Sárbogárd környékéről, Székesfehérvárról, Csákberényből, Ercsiből, Bakonycsernyéről, Dégről, Polgárdiból, hogy csak néhány települést említsünk. – Tervezzük ősszel olyan program szervezését, amely kisiskolásokkal foglalkozik – meséli Kis Etelka, szintén dianás vadászhölgy. Edit tervezi azt is, hogy a Sóstóra is kiviszi majd a gyerekeket, ahol vadászhölgyként ő maga is olyan oldalról mutathatja be ezt a világot, ahogyan talán eddig még a gyerekek sem látták…

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!