Koronavírus Fejérben

2020.05.09. 14:30

Tovább dolgoznak a háborús filmen – Aracsi Norberttel beszélgettünk

Aracsi Norbert fehérvári filmrendező és stábja még dolgozik az Elfelejtett nemzedék című, 2. világháborús kisfilmen. Az alkotót arról is kérdeztük, mikorra várható a bemutató?

Bokros Judit

A filmet a Pákozdi Katonai Emlékparkban forgatták decemberben, öt nap alatt Fotó: FMH-archív (Pesti Tamás)

Május 9-ére, tehát pont mára terveztétek volna a bemutatót, igazodva a 2. világháború befejezésének 75. évfordulójához. Ez most nyilván elmarad, de mi az alternatíva?

– Igen, sajnos a május 9-ei fehérvári bemutatóról le kellett mondanunk. Hosszú gondolkodás után úgy döntöttünk, hogy nem jelölünk ki újabb dátumot, s ennek több oka van. Az egyik, hogy még dolgozunk a filmen, a másik pedig: nagyon fontos arra is figyelni, hogy ha újabb dátumot tűzünk ki, és a koronavírus helyzet miatt azt se tudjuk tartani, akkor egy idő után lankad a film iránti érdeklődés. Ennek ellenére május 9-én megemlékezünk az európai béke napjáról. Négy napon keresztül bemutatjuk a film karakterplakátjait, valamint egy néhány részes werkfilmsorozat is kikerül a film hivatalos oldalára.

Milyen utómunkálatok vannak még hátra? Ezeket hogyan befolyásolja a járvány miatti helyzet?

– A film utómunkálatai sajnos félbeszakadtak. Ezt úgy kell érteni, hogy a film végső vágását elkészítettük, majd továbbadtuk fényelésre, hangutómunkára és vizuális effektek elkészítésére. Sajnos a korlátozások miatt ezek a munkafolyamatok lelassultak. Amit lehet, online megbeszélünk, de van olyan fázis, amihez személyesen kell találkoznunk.

Milyen egyéb hatással volt az alkotókra a koronavírus?

– Azt gondolom, hogy mindenkiből mást vált ki. Látok olyan kollégákat, akik nagyon nehéz helyzetbe kerültek, de talán hamarosan mindenki újra tud dolgozni. A filmmel kapcsolatban is azt mondom: a csúszás ellenére szerencsések vagyunk. Hiszen, ha félbe kellett volna szakítani a forgatást, sokkal nagyobb baj lenne. Ilyenre is látok példát. Számomra termékeny időszakot hozott a karantén. Két forgatókönyvön dolgozok: az egyik Csontváryról szól, ami remélhetőleg tévéfilm formájában valósulhat meg, valamint egy dokumentumfilm ötlet is van Rangel Istvánnal. Ez utóbbi Székesfehérvárhoz is köthető, de egyelőre többet nem árulhatok el.

A filmet a Pákozdi Katonai Emlékparkban forgatták decemberben,
öt nap alatt Fotó: FMH-archív (Pesti Tamás)

Gondolkodtak-e online bemutatóban?

– Mi alapvetően mindig úgy forgatunk filmet, hogy az nagyvászonra készül. Gondolok itt filmfesztiválokra, hiszen kisjátékfilm moziforgalmazásba nem szokott kerülni. Néhány hónapja a Pannónia Filmstúdióban megnéztük a film végső vágását. Ennek a filmnek nagyvásznon a helye.

Mennyire sikerült eddig megszólítani a közönséget a film közösségi oldalán?

– Várakozáson felüli az érdeklődés. Az emberek nagyon ki vannak éhezve magyar háborús filmekre. Mindemellett több száz levelet kaptam már olyanoktól, akik leírták saját családjuk második világháborús történetét. Ez azt jelenti, hogy működik az, amit el szerettünk volna érni: mégpedig, hogy egyfajta párbeszéd induljon erről a korszakról. Tervezem, hogy a későbbiekben országos körútra visszük a filmet, s vetítések keretében beszélgetünk a 2. világháború időszakáról.

Fesztiválszereplésekben gondolkodnak?

– Amellett, hogy minél több embert elérjünk, egy kisfilmnek a legfontosabb küldetése, hogy filmfesztiválokon szerepeljen. Szeretnénk majd nagyon sokáig fesztiváloztatni, és minél rangosabb szemléken bemutatni a munkánkat.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!