Hétvége

2017.03.23. 16:01

Hideg vulkánok meghódítása - Betegen is csúcsot ért a váli hegymászó

Vál - A mexikói Pico de Orizaba vulkanikus hegy lefelé tette inkább próbára Tóth Sándort, de az ötödik csúcsot is meghódította a hétből.

Zsohár Melinda

Követjük a váli Tóth Sándor vállalását, amelyben célul tűzte ki a világ hét legmagasabb (kihűlt) vulkánjának megmászását. Megírtuk az első négy teljesítését, ami azért is különleges, mert Sándor mindenfajta hegymászó tapasztalat nélkül vágott neki az elsőnek, fejben „begyakorolva" az utat.

Fotó: Tóth Sándor

Március 4-én érkezett meg Mexikóba, hét óra az időeltolódás, másnap már meg is kezdődött a hegymászó expedíció. Tízen vágtak neki az 5636 méter magas Pico de Orizabának, valamennyien felértek. Velük tartottak a helyi kísérők is, akiket kötelező megfogadni, s akik évente vagy harmincszor megmásszák a hegyüket... Sándor betegen vágott neki az útnak, lázasan, torokgyulladással, ráadásul a helyben kapott antibiotikum mellékhatásai is megviselték. Semmiképpen nem akart visszafordulni.

Fotó: Tóth Sándor

A kihűlt mexikói vulkán ötezer méter körüli magasságában kőlabirintusokkal állja a csúcstámadók útját, 20-30 centiméternyire szétnyílt gleccserhasadékok tátonganak rejtett csapdákként. Éjszaka fejlámpával haladtak, Sándor a láztól és a légszomjtól elgyötörten folytatta útját. A csúcstámadás 16 óra folyamatos haladást jelentett, hajnali négy órai kezdettel. A váli zászló természetesen vele volt, s ott lebegett hosszú percekig a meghódított hegy ormán.

Fotó: Tóth Sándor

Visszafelé gyakran nehezebb az útja a kimerült mászónak, főleg, ha beteg! A táplálék ilyenkor a magas kalóriájú diákcsemege, mogyorókrém, édes italok, energiazselé. A testi salakanyagok ilyenkor lecsökkennek, a szervezet felhasznál mindent, alig van vizelet. Nem szoktak ilyesmiről beszélni, pedig az élet része ez is. Sándor hetedik tervezett útján, a Déli-sarki Mont Sidley-n például nem hagyható emberi ürülék és vizelet sem, összegyűjtve kell visszahozni – ezt tudják az expedíciók résztvevői. Ott még nem járt magyar, Sándor tervezi elsőként meghódítani ezt a nem túl magas, ám annál ridegebb, jéggé fagyott vulkánt.

Fotó: Tóth Sándor

A Pico de Orizabán 4200 méterre visszaereszkedvén, 8-10 óra mély alvással zárta Sándor a hegymászó kalandot, s még két napot Mexikóvárosban töltött, városnézésen. Augusztusig pihenés, gyógyulás, s persze munka következik, hiszen a sírkőkészítő üzletembernek van egy másik élete, ahogy mondja. A család, az otthon, a feladatok. A Volcanic 7 Summits utolsó előtti állomása lesz Ausztrália Pápua-Új-Guineában a Mont Giluwe megmászása, s jövő januárban tervezi az Antarktiszon a Mont Sidley meghódítását.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!