"Büszke vagyok arra, hogy én is hozzájárultam a vasmű létrehozásához"

2021.01.10. 20:00

Tóth Júlia, a vasbetonszerelő

Él Mezőszentgyörgyön egy asszony, aki a háború előtt és után is kivette részét a nehéz munkákból: Orbán Józsefné, Tóth Júlia. Hogy mi a különlegesség az életében? A végzettsége: vasbetonszerelő!

Borsos György

Juci néni Sztálinvárosban is dolgozott

Fotó: Borsos György

Tóth Júlia 1936. július 11-én született Mezőszentgyörgyön. Itt kezdte meg elemi iskolai tanulmányait, még a front Magyarországra érkezése előtt. Az 1. osztály elvégzése után családjával Balatonendrédre került Bátai János „Janika” kommendálását követően. Bátai Janika aranykalászos ifjú gazdaként tevékenykedett falujában. Balatonendréden Júlia édesapja kanásznak szegődött, míg ő maga itt folytatta iskolai tanulmányait Piller Dezső tanító úr felügyelete alatt. Ezt követően Balatonkilitire költöztek, ott fejezte be az iskolát.

Ezt követően a Somogyfoki Állami Gazdaság kertészetében kezdett dolgozni. Itt került a kezébe egy szórólap, amelyen vasbetonszerelő tanulókat kerestek. Jelentkezett Budapesten, majd Pápára iskolázták be. Ne feledjük, 1952-ben járunk, a második ötéves terv idejét élték akkoriban. Így nagy választási lehetősége nemigen volt, női szakmákat nem kifejezetten indítottak. Egy évig volt elméleti oktatáson, míg a gyakorlat Dunapentelén, az épülő vasműnél folyt. 1953. április 23-án betonszerelő szakmunkás bizonyítványt szerzett, és ezáltal a negyedik bérosztályba sorolták.

– A munka reggel 6 órakor kezdődött, és délután 14 óráig tartott. Kemény nyolc óra volt! – emlékezik Juci néni. Egyszeri meleg ebédet kaptak, amit nagy kondérokban főztek. Nem panaszkodott az ételre, ízlett neki. Mint mondja, nagyon sok 3,20-as kolbászt ettek azokban a hónapokban.

A brigádvezetőjét, aki egyben a gyakorlati oktatója is volt, bizonyos Bányai elvtársnak hívták. Nem sokat kerestek, havi 100 forint körül volt a jövedelmük. Hétvégén tudtak hazamenni, amúgy az építkezés mellett lévő fabarakkokban laktak. A vasművel párhuzamosan nőttek ki a földből hirtelen a munkások lakásai, volt ott egy élelmiszerbolt is. Ha nem volt lehetőségük hazautazni, akkor a Duna-parton töltötték a szabad idejüket.

– Szinte mindent kézzel végeztünk. Az alapot kubikosok ásták ki, majd a zsaluk közé ló vontatta óriási talicskákból borították bele a betont. Ekkor következtünk mi, vasbetonszerelők. Összeállítottuk az oszlopok, pillérek vasvázát, majd ezt is bebetonozták.

– Volt egy emlékezetes pillanat az egyéves vasbetonszerelés idején. Ez pedig 1953. március 5-e volt, Sztálin halála. A munkaterületen rengeteg néprádiót helyeztek ki, amelyekből buzdító szocialista beszédek vagy zene szólt. Egyszer csak csend lett, és bemondták a hős generalisszimusz halálát. Három percre megállt az élet, nem dolgoztunk. Voltak, akik siratták, de a többség lelkében örömhírnek vette a bejelentést. De hiába halt meg Sztálin, itt volt Rákosi! – emlékezett.

Juci néni Sztálinvárosban is dolgozott
Fotó: Borsos György

1954 február végén aztán eljött a nagy pillanat. Egy impozáns ünnepség keretében átadták az 1. számú nagyolvasztót. A munkásokat és a gyakorlaton lévő ipari tanulókat kivezényelték a közben elkészült Május 1. térre, ahol megjelent Rákosi Mátyás és Nagy Imre is. Volt itt egy óriási színpad, ahol szórakoztató műsort is szerveztek az építőknek. A többiek között fellépett Záray Márta, Vámosi János, Latabár Kálmán és Lorán Lenke is. Ez egy felhőtlen nap volt a megalomániás iparosítás éveiben.

Ahogy átadták a nagyolvasztót, a vasbetonszerelők munkája befejeződött. Hősünk hazatért falujába. Már tudta, a munka befejezése után a brigád Kazincbarcikán fog dolgozni egy újabb ipari üzem építkezésén. Itt telt be nála a képzeletbeli pohár, mivel Orbán Józsefné nem úgy képzelte el az életét, hogy egy-két nap pihenő után az ország minden szegletébe átirányítsák, és mások parancsa szerint élje az életét.

– Szinte ma már elképzelhetetlen számomra, hogy akkor a semmiből, az egykori tanyavilág közepette létrehoztunk egy gyáróriást, amely mind a mai napig működik. Büszke vagyok arra, hogy én is hozzájárultam a vasmű létrehozásához a kétkezi munkámmal, amiről még a szülőfalumban sem tudnak az emberek – mesélte lapunknak e cikkünk alanya.

Juci néni 84 éves, fitt, mindennap dolgozik a ház körül, eteti az állatait, és legendásan híres finom süteményekkel várja lányát, unokáit, dédunokáját. Senki nem mondaná meg róla, hogy lánykorában vasbetonszerelőként dolgozott!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!