magyar sakk

2021.06.12. 20:00

Történelem lóugrásban – Magyar sakkot készít Juhász Sándor

Egy Mátyás királyt ábrázoló bélyeg ráesett a sakk felületére – így jött az ihlet a magyar sakk elkészítésére, amibe nyolc éve vágott bele Juhász Sándor. Az ötletét levédette, s a terve az, hogy a Velencei-tó térségében is készít egy hasonlót.

S. Töttő Rita

Juhász Sándor az ötletét levédette európai uniós szinten

Fotó: S. Töttő Rita / Fejér Megyei Hírlap

Elegánsan faragott, fából készült sakkot vesz elő táskájából Juhász Sándor, s közben mesél magáról: három éve költözött Pázmándra, közgazdász. Dolgozott televíziónál és múzeumnál egyaránt, főképp marketingterületen. Az ötletelés végigkísérte az életét, de egyszer csak volt egy „történés”, amely komoly ihletet adott számára. Erről mesél, miközben állítja fel a sakkfigurákat a kockákra. A fekete felületeken ismert magyar történelmi figurák portréja és neve látható.

– Akkor jutott az eszembe az egész nyolc évvel ezelőtt, amikor a kisebbik srácommal sakkoztunk karácsony előtt egy szép napon. S noha már akkor is természetes volt, hogy sms-t, üzenetet küldünk az ismerősöknek az ünnep alkalmából, de mi még a hagyományos, papír képeslapot is használtuk. Ehhez ugye természetesen bélyeg is kellett. Egy ilyen alkalommal, amikor képeslapot készítettünk elő, elöl volt a sakk. Abbahagytuk a játékot, és a képeslappal kezdtünk el foglalatoskodni. Egy bélyeg, nevezetesen Mátyás király képével, rákerült valahogy a sakkra, annak is egy sötét kockájára. Akkor jutott eszembe, hogy hűha, hát ebből lehetne valamit csinálni! Utána elkezdtem gondolkodni, hogy mit lehetne összehozni ebből. Így született meg a magyar sakk – emlékezik vissza a kezdetekre az ötletgazda, aki akkor éppen a Nemzeti Múzeumban dolgozott közművelődésimarketing-területen, így egy ottani kollégát kért meg, hogy segítsen.

Juhász Sándor az ötletét levédette európai uniós szinten
Fotó: S. Töttő Rita / Fejér Megyei Hírlap

– Azt kértem, hogy a 64 kockából a 32 feketére találjon ki olyan nevezetes személyiségeket, akik nagy hatással voltak Magyarország és a magyarság történelmére. Így állt össze a harminckét portré: Árpáddal kezdjük és Antal Józseffel fejezzük be. Mindenkiről van egy kis leírás a hozzá tartozó könyvben magyar és angol nyelven, ezt is a történész kolléga állította össze – teszi hozzá Sándor, aki annyira bízott az ötletében, hogy levédette a Szellemi Tulajdon Nemzeti Hivatalánál, európai uniós területre.

– Legutóbb, amikor két éve voltam Krakkóban, láttam, hogy orosz jellegű vonatkozásban már valaki más is elkezdett hasonlót készíttetni. Nem nagyon tudtam ezzel sajnos mit kezdeni, hagytam is.

Fotó: S. Töttő Rita / Fejér Megyei Hírlap

Az ötletelést a megvalósítás követte: Magyarországon azonban sajnos nem talált olyan vállalkozást, amely sakkot gyárt, így Lengyelországban lelt rá a megoldásra.

– Kiválasztottam a képeket, amelyeket ők tettek rá a fára egy speciális eljárással. Ez volt az első ötlet, melynek a célcsoportja a hozzánk érkező külföldiek, turisták, illetve a külföldön élő magyarok voltak, hogy ne feledjék vagy éppen megismerjék a magyar történelmet.

Fotó: S. Töttő Rita / Fejér Megyei Hírlap

Az ötletelést azonban tovább folytatta, hasonló elvek mentén haladva, mint az elsőnél: a Budapest-sakk felületén a főváros természeti szépségei és épített nevezetességei kaptak helyet, s az Újbuda-sakk is ennek mintájára készült.

– Utána jutott eszembe, hogy hoppá, gyerekek részére is kellene készíteni ilyen sakkot, a 3–5 éves korosztály számára. Írtam egy cikket egy dél-afrikai vadász festőről, s tőle kértem engedélyt, hogy felhasználhassam a képet a sakk elejére. A sakkon lévő kisállatok képeit pedig a nyíregyházi vadasparktól kaptam. A lényeg, hogy a kisgyerekek a kisállatok képeit nézegetve megszeressék a sakkot. Terveztem, hogy készítek egy Velencei-tó-sakkot is, amely bemutatja a régió érdekességeit, településeit, természeti és épített szépségeit. Eddig azonban ez még nem valósult meg, mert jött a járvány, amely elsöpörte a további ötletelést. De ami késik, nem múlik…

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!