Koronavírus Fejérben

2021.01.10. 07:00

Tánc a monitor előtt, gyerekekre szabva

A gyerekeknek szóló mozgásos foglalkozások, a táncórák tartása is nehézkesebbé vált a koronavírus megjelenése óta…

Bokros Judit

A megszokott módon, közösségben sajnos most nem lehet táncolni sem, így a Nagy–Kuthy házaspárral is online balettozhatnak a gyerekek. Képünk még korábban készült, a stúdióban

Fotó: FMH-archív (Nagy Norbert)

Sokan próbálkoznak online, ám azért az nagyon más, mint amikor teremben, közösen tudják gyakorolni a koreográfiákat, illetve együtt tréningeznek. Oktatókat kérdeztünk arról, hogyan oldják meg a feladatot, illetve mit javasolnak a „házi” átmozgatáshoz.

Kihívások

Nagy-Kuthy Zoltán, a Martonvásáron és Fehérváron is jelen lévő Dance Studio Nagy-Kuthy egyik vezetője igencsak nehéznek nevezte az elmúlt közel egy évet. Márciusban be kellett zárniuk, azután kezdtek próbálkozni az online oktatással. Ezt nehezíti maga a műfaj, a klasszikus balett, amelyben komoly szabályok vannak, és ellenőrizni kellene, hogy a gyerekek jól csinálják-e a mozdulatokat. Arról nem is beszélve, hogy térformában táncolják a koreográfiákat, valamint itt is közösségi tevékenységről van szó. Mégis, sikerült május végéig a monitorok előtt tartani a gyerekeket.

Szeptemberben végre visszatérhettek a terembe csoportos órákat tartani, majd november elejétől ismét digitális jelenlét van. Ezúttal másként csinálják: párjával, Mercédesszel – aki a másik oktató – a teremben vesznek föl videóanyagokat, illetve csinálnak élő közvetítést. Ezek a felvételek azonban visszanézhetők az iskola zárt közösségi csoportjában. Így a gyerekek akkor tudnak otthon balettozni, amikor arra idejük van.

– Nagyon nehéz lekötni a figyelmet és átadni a tudást. Mindketten standup comedybe oltott balett tréninget adunk elő, de ezt nem lehet a végtelenségig csinálni. Fizikálisan is megterhelő volt először a feladat, ám ahhoz mára hozzászoktunk. Én még Mikulás-balettot is előadtam december 6-a alkalmából – hát, nem volt egyszerű jelmezben… A gyerekek türelme is fogy, úgyhogy reméljük, hogy mihamarabb visszatérhetünk a rendes oktatáshoz – fogalmazott Zoltán, aki hozzátette: a szülőknek is óriási felelősségük van ebben a helyzetben. Egy gyereket nem lehet folyamatosan bent tartani, rá kell venni, hogy mozogjon otthon vagy kint, és ebben lehetőség szerint a szülőnek is részt kell vennie.

A megszokott módon, közösségben sajnos most nem lehet táncolni sem, így a Nagy–Kuthy házaspárral is online balettozhatnak a gyerekek. Képünk még korábban készült, a stúdióban
Fotó: FMH-archív (Nagy Norbert)

 

Nehéz lekötni a figyelmüket

Benedek Dóra, a székesfehérvári FŐNIX Rock and Roll Sporttánc Egyesület vezetője több csoportban foglalkozik gyerekekkel, akik hároméves kortól tanulhatnak nála akrobatikus rock and rollt.

Az aktuális szabályok értelmében kétféleképpen tart órákat: a versenyengedéllyel rendelkező táncosoknak személyesen, az utánpótláscsoportoknak online. Utóbbinál azonban látszik, hogy kevésbé hatékonyan tud működni, hiszen virtuálisan nem lehet úgy fenntartani az érdeklődést, mint amikor együtt vannak a teremben. Így átlagban körülbelül tízen csatlakoznak az órákhoz.

– Különösen a kicsik, az ovisok figyelmét nehéz lekötni digitálisan, mert őket nagyon befolyásolja a környezetük. Az, ha például jön a kistesó, vagy apa elsétál mellettük, máris megzavarja őket. Ám az is látszik, hogy többen kifejezetten élvezik a kamera előtti táncikálást, szeretnek pózolni. A másik gond az, hogy otthon nem feltétlenül vannak meg a szükséges eszközök. A teremben használunk step padot, az ovis órán bejárjuk a termet, futkározunk, akadálypályák vannak – ezeket nehéz pótolni, illetve kiváltani azzal, hogy egy kamera előtt próbálom őket lefoglalni. Azért működik az online változat, s már csupán annak is van értelme, ha valaki rendszeresen bekapcsolódik az órába, és ott lát, hall engem. Több család viszont úgy döntött, hogy csak akkor térnek vissza, ha már lehet személyesen edzeni. Ezt is megértem, ahogyan azt is, hogy a versenyzők között vannak olyan gyerekek, akiket csak online engednek bekapcsolódni a szülők – mesélte Dóra.

Mozgás, akár együtt is

Ebben a helyzetben szinte minden családban eltérnek a vélemények, ő mindent elfogad, és igyekszik a gyerekeknek több lehetőséget biztosítani ahhoz, hogy erősíthessenek és koreográfiákat tanulhassanak vele. Utóbbi tanítása egyébként a könnyebb, mert egy helyben történik, és a kis táncosok online is elég jól látják, mit kell csinálni.

Dóri régóta kitalálta, hogy legyen saját videós csatornája, amelyen átmozgató tartalmakkal köti le a gyerekeket. Ez az elmúlt hónapokban, a vírushelyzet kialakulása óta különösen hasznos, ráadásul ingyenes. Azoknak a szülőknek, akik szeretnék otthon mozgásra bírni a csemetéjüket, ezeket is ajánlja, illetve arra hívta föl a figyelmet, hogy ha van egy kis idő, akkor érdemes együtt mozogni, csinálni a gyakorlatokat, mert az mindig hatékonyabb, mint ha egyedül hagyjuk a képernyő előtt a gyerekeket.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!