Frissen Fejérből

2021.09.04. 15:30

Szentesi Zöldi László a Videoton focicsapatának legnagyobb sikeréről írt könyvet

Lövés Szarajevóban címmel írt Videoton-könyvet Szentesi Zöldi László. Szeptember 6-án, hétfőn 18 órakor, a városháza dísztermében lesz az országos könyvbemutató.

Majer Tamás

Új, székesfehérvári kötődésű könyve írásakor Szentesi Zöldi László személyesen, saját fülével tapasztalta meg, hogy Szarajevóban milyen pontosan ejtik Székesfehérvár városának nevét. Mindenki tudja arrafelé, mit jelent a Videoton név, s hogy kicsoda Csuhay József

Fotó: Nagy Norbert / Fejér Megyei Hírlap

Székesfehérváron a sportbarátok álmukból felkeltve is tudják, hogy melyik ellenfelét miként győzte le 1984–1985-ös UEFA-menetelése során a Videoton, s hogy döntőt ért Csuhay József szépítő gólja ott Szarajevóban. Itt mindenki büszke rá, ha ismerheti a hősöket. Önnek viszont a nevében is benne van a származása: szentesi. A Vidi 36 évvel ezelőtti sikere, a fehérváriak büszkesége az ország másik feléből nézve is valóban ennyire jelentős?

– Abszolút, sőt, az én nemzedékemnek ez a legnagyobb futballélménye! Mi lemaradtunk nemcsak az Aranycsapatról, de Albertékről is. Az én korosztályom, az ötven fölöttiek három világbajnokságra emlékeznek, amelyen részt vett a magyar válogatott, mindegyiken leszerepeltünk. Nekünk morzsák jutottak a magyar futball dicsőségéből. A klubfutballban találtuk meg azokat a kapaszkodókat, amelyek életben tartják a futball iránti érdeklődésünket. Ezek sorában a Videoton UEFA-menetelése a legfényesebb csillag. Ezt bizonyítja az is, hogy akárkivel beszélgettem: elkötelezett fradistákkal, Újpest-szurkolókkal, olyanokkal, akik Fehérváron életükben nem jártak, ők is ennek a csodálatos csapatnak a hívei; ennyi évvel később is.

Ön büszke Fradi-szurkoló. Tényleg nagyobb élmény, nagyobb siker volt a Vidi menetelése, mint akár a Ferencváros ’90-es évekbeli vagy a tavalyi BL-szereplése?

– Más volt. Először is, itt tizenegy magyar fiú játszott a csapatban. Ez azóta, ahogy Fehérváron, úgy a Ferencvárosnál is megváltozott. Meg­győződésem, hogy egy klub identitásához az is szükséges, hogy legyen legalább néhány klubikonja. Külföldi példákat mondok: Maldini, aki egész életében a Milanban játszott, vagy Totti, az AS Roma sztárja. Ugyanúgy a Csongrádikra, a Végh Tibikre, a Vadász Imrékre vagy éppen az Ebedli Zoltánokra szükség van! Szereti a szurkoló, hogyha olyanok játszanak a csapatában, akik a szomszédai, a barátai, akiknek a gyerekei abba az óvodába járnak, mint az övéi.

Miért nem figyel erre a mai focivezetés?

– Azért, mert a futball az elmúlt 30–40 évben gyökeresen megváltozott. A pénz felé mozdult el a világ labdarúgása. Meggyőződésem, hogy a magyar futball hanyatlása a labdarúgás professzionálódásával kezdődött. Minél profibb, minél pénzközpontúbb lett a labdarúgás, a magyar futball annál inkább visszaszorult. Az utolsó komoly nagy siker szerintem a ’85-ös UEFA-kupadöntő, ahol még futotta ezeknek a játékosoknak a tehetségéből, a szakmai háttérből egy példátlanul sikeres nemzetközi szereplésre, de már itt is, a Videotonnak vagy szerencséje volt, ha ezt a megközelítést nézzük, vagy pedig, innen is nézhetjük, volt néhány olyan képessége, ami mindig túllendítette az akadályokon a csapatot.

Új, székesfehérvári kötődésű könyve írásakor Szentesi Zöldi László személyesen, saját fülével tapasztalta meg, hogy Szarajevóban milyen pontosan ejtik Székesfehérvár városának nevét. Mindenki tudja arrafelé, mit jelent a Videoton név, s hogy kicsoda Csuhay József
Fotó: Nagy Norbert / Fejér Megyei Hírlap

Több különleges meccse volt a Vidi menetelésének. Miért a szarajevói meccs lett a könyve fő témája?

– Azért, mert ez volt az egyetlen mérkőzés a sorozatban, ami többről szólt mint futballról. Talán a Manchester United elleni tizenegyespárbaj rokonítható vele. Itt már nem csak sportértéke van a történteknek, ezért írtam könyvet erről a meccsről. Meggyőződésem, hogy ez a mérkőzés a szerencsefaktorról is szól. Van szerencse vagy nincs szerencse? Ki mellé áll a szerencse? Lehet-e egy csapatnak sorozatban szerencséje? Mint ahogy a Videotonnak állítólag szerencséje volt… Vagy éppen ellenkezőleg, a szerencse az mások hibáinak, gyengeségeinek a kiaknázása, úgy a sportban, mint ahogy az életben? Vagy egy másik fajta magyarázat, hogy adott volt az edző, Kovács Ferenc által brutálisan felkészített, erőtől duzzadó csapat, amelyik végigfutballozta a nyarat sikeresen, és már évek óta együtt játszott, és ez a csapat az utolsó negyedórában mindig felülkerekedett az ellenfelein, vagy éppen az elején meglepte őket, mint Párizsban vagy a Partizan ellen. Úgy érzem, hogy a legnagyobb dráma az összes közül a szarajevói Grbavicában történt, ahol két perc választotta el a nem különben kitűnő Željezničart attól, hogy történetének legnagyobb sikerét elérve bejusson a döntőbe, és játsszon a Real Madriddal. De akkor jött Csuhay.

Hol nézte a szarajevói meccset?

– A debreceni református kollégium tanulószobájában, ahol amolyan rabként senyvedtünk, és alig vártuk az esti meccset. Arra is emlékszem, hogy nagyon szomorúan üldögéltünk, elkönyveltük, hogy kiesett a Videoton. Emlékszem, hogy a 88. percben, amikor valami megmagyarázhatatlan módon becsúszott a labda a kapufa mellett, akkor percekig ordítva, egymás nyakában táncoltunk, szerintem a csillárt is lefejeltem. Amikor Csuhay Józseffel beszélgettem erről a gólról, ő elmondta nekem, hogy 36 éve ugyanezeket a történeteket hallgatja. Csuhay szarajevói gólja egy olyan gól volt, amire mindenki emlékszik. Emlékszik arra, hogy hol volt akkor, és mit csinált. A szüleim korosztályának a Kennedy-gyilkosság volt ilyen, nekünk Csuhay gólja, a fiatalabbaknak 2001. szeptember 11.

A Lövés Szarajevóban címről eszünkbe juthat Gavrilo Princip 1914-es merénylete, de talán a ’90-es évek délszláv háborúja is bevillanhat. Lehet-e egymáshoz köze a háború kirobbanásának és focinak, vagy ez nagyon vad feltételezés?

– Nem vad feltételezés, hiszen a délszláv háború de facto úgy kezdődött, hogy horvát és szerb focihuligánok csaptak össze egy bajnoki mérkőzésen. A kérdésre talán jó válasz az, amit az egyik boszniai szerb színész mondott: hogyha a Željezničar továbbjutott volna a Videoton ellen, akkor nem lett volna délszláv háború. Mondjuk ez szerintem hülyeség. Nyilván nincs összefüggés, de egyvalami biztos, valami megtört ott, akkor Szarajevóban. Mehmed Baždarević – aki talán a mérkőzés legjobbja volt jugoszláv részről – mondta azt, hogy olyan csend szakadt a stadionra Csuhay gólja után, olyan gyász, mint néhány évvel korábban Josip Broz Tito halálakor. Itt valami történt. Még egy dolog: a Željezničarnak ezzel a meccsel kezdődött a vesszőfutása. Elmondták Szarajevóban nekem, hogy egy hatalmas szponzori szerződéstől estek el a jugoszlávok azzal, hogy nem jutottak be a döntőbe. Ma meglehetősen szomorú látványt kelt az a stadion, ahol Csuhay a döntő gólt rúgta. Nagyon nehéz helyzetben vannak, valahogy úgy van a klub, ahogy a ’90-es években a mi klubjaink voltak: vadkapitalistáknak és kalandoroknak kitéve. Csak kívánni tudjuk innen, hogy a Željezničar dolgai jöjjenek rendbe!

Nemrég tehát Szarajevóban járt. Mit tapasztalt, megjegyezték odakint Csuhay és a Videoton nevét?

– Gyakorlatilag nincs olyan negyvenen felüli férfi, aki nem ismeri azt a szót, hogy Videoton. Szarajevó futballváros, a város egyik fele FK Sarajevo-, a másik fele Željezničar-szurkoló, de mindenki hallott erről a meccsről, a fiatalok is. Döbbenetes történeteket lehetne sorolni, ezek a könyvben benne vannak. Egyetlen egyet mesélek: 35 évvel a meccs után a Željezničar feltette a teljes mérkőzést a közösségi oldalára, ahol olyan hozzászólások voltak, hogy „a mai napig nem tudok aludni Csuhay gólja miatt”, vagy az, hogy „ugye nem azért tettétek fel a filmet, mert meg akartok ölni bennünket?” Sőt, ami ritkaság, Szarajevóban az összes interjúalanyom tökéletesen ejtette ki a Székesfehérvár szót! Megtanulták egy életre.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!