Hétvége

2014.10.03. 12:55

Szent István szobra áll a Gyilkos-tó partján

Hetven évvel ezelőtt, 1944. szeptember 7-én hajnalban a székesfehérvári Magyar Királyi 3. Szent István Gyalogezred 159 hazát védő katonája vesztette életét a Gac-oldalban egy szovjet előőrs betörése nyomán.

J. Mező Éva

Az elesetteket két tömegsírba temették a helyiek, akikről sokáig beszélni sem lehetett, de azért mindig volt, aki halottak napján gyertyát gyújtott értük. 1990 óta gyergyóiak és fehérváriak közösen koszorúznak itt.

Néhány hete parkot avattak a megyeszékhelyen a gyalogezred hőseinek emlékére, az avatást követően Gyergyószentmiklóson is koszorút helyezett el a székesfehérvári küldöttség a tragédia helyszínén, a Gac hegy oldalában nyolc éve felállított emlékkőnél, majd a város ajándékát, egy Szent István szobrot, Horváth Lajos népi iparművész, fafaragó munkáját avatták fel a Gyilkos-tó partján. A Gyergyószentmiklós és Székesfehérvár kapcsolatát jelképező Szent István szobrot azért ott helyezték el, hogy minél több embert emlékeztessen Szent István szellemiségére.

Az avatás szónokai is Szent István mának szóló üzenetét hangsúlyozták. Mezei János, Gyergyószentmiklós polgármester azt emelte ki, hogy első szent királyunknak fontos volt a kereszténység, és az együtt élő nemzetek békessége. Ez ma is példa kell legyen mindenkinek, az összefogás, a közös jövőépítés, egymás tolerálása tekintetében: Emléke arra tanít, hogy ne egymás ellen, hanem egymásért dolgozzunk, elfogadjuk egymást - mondta.

Moldován József parlamenti képviselő Szent István szellemiségének máig ható erejéről azt emelte ki, hogy ami elképzelése akkor volt nagy királyunknak a hitről és békéről, azt ma is tiszteletben kell tartani. Elődeink nagy áldozatokat is vállalva, ezt sokszor megtették.

Horváth Miklós Csaba székesfehérvári képviselő arról beszélt, hogy: Váljon szimbólummá itt Erdélyben is a Szent István városából érkezett szobor, mint ahogyan nekünk, székesfehérváriaknak is az. Szimbólumává annak, amit a szent király nekünk a jelenben a megmaradásról üzen. Ez az üzenet pedig nem más, mint hogy most mi lettünk a felelősek azért a műért, amit ő végzett. Most mi felelünk az ország jelenéért és jövőjéért, egész nemzetünk életéért. Ez alól a felelősség alól senki nem vonhatja ki magát. Ez az örökség arra szólít fel bennünket, hogy őrizzük nemzetünk építőköveit, az egész magyarság szellemi és lelki kincseit.

A székesfehérvári küldöttséggel utazott Deák Lajosné képviselő, valamint Görög István ezredes, a pákozdi Katonai Emlékpark ügyvezetője. Deák Lajosné az avató ünnepség előtt a Gac-hegy oldalában tartott koszorúzás alkalmával először beszámolt az emlékezőknek, a székesfehérvári Gyergyószentmiklósról elnevezett tér és emlékkő avatójáról, és azt ígérte, hogy a két település közötti kapcsolatok kialakítását folytatják: Nagyon örülök, hogy mostantól már mindkét helyen ápolhatjuk a hősök emlékét és újabb szál fűzi össze otthonainkat! Mindig azon leszek, hogy lelkeinkben soha ne épüljön határ és hogy a két város közötti kapcsolat tovább virágozzon!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!