Interjú Spányi Antallal

2020.11.29. 07:00

Jézus ma is velünk van, csöndesen, szerényen

Spányi Antal tizenhét esztendeje püspöke a Székesfehérvári Egyházmegyének, elnöke és alapítója a Magyar Katolikus Rádiónak, s elnöke a Magyar Katolikus Karitásznak. Közismert erőteljes közéleti jelenléte, misézik kis falvakban, városokban, utazik, nyilatkozik, személyesen találkozik híveivel. A püspökségen kerestük fel, ahol egyelőre a kapuk mögött készülnek az adventi udvarral, remélik, megnyithatják, mint oly sok éve mindig.

Zsohár Melinda

„A kereszténységre az embernek van szüksége, nem az Istennek, s nem az egyháznak!”

Fotó: Fehér Gábor / Fejér Megyei Hírlap

Püspök úr, talán még soha nem hangzott el annyiszor évtizedek óta, hogy „más ez az advent…”, mint mostanság. Törekszünk rá, hogy ne telepedhessék rá a bánat erre a szép várakozási időszakra. Ugye nem kell mély szomorúságban megélnünk minden percét, az óvatosság, a részvét és az együttérzés mellett?

– Kétségtelen, az idei advent különbözik az elmúlt évek karácsony előtti heteitől, a vírus akadályoz bennünket. Okosnak kell lennünk, nem tehetünk ki senkit veszélynek, vigyázunk magunkra és egymásra. Az advent lényege azonban több a látványos, néha felszínes, könnyen megélhető élményeknél. Megvan mindennek a maga helye, de igazán belülről, a szívünkben kell megélnünk. Várakozunk, reménykedünk, hogy eljön hozzánk Isten fia. S ez akkor is öröm, ha egyedül éljük meg, akkor is, ha pandémia idején, akkor is, ha a külső körülmények nem annyira fényesek. Hogy a lelkemben, szívemben mi rejtőzik, nem csak a körülmények határozzák meg, noha nyilván erősen befolyásolják. Elsősorban rajtam múlik, mi zajlik bennem, ezért én vagyok a felelős. A kereszténység az Evangélium vallása, örömhírt jelent, s fontos szeretettel megélnünk. Az első keresztények sugározták magukból az örömet, mert Istent közel érezték magukhoz, s igyekeztek ezt az örömet másoknak is tovább adni. Ez a keresztény ember küldetése a világban.

Külsőségek… Érdekes átértékelődés zajlik manapság a világban, korábban ostorozták a karácsony előtti, túlzó pompát. Más fényben tűnik fel azonban ma a kereszt, a Betlehem, a Kisjézus és a többi keresztény jelkép az utcán, a templom előtt, az iskolákban, az üzletekben. Láthatóvá tételük más hangsúlyt kap… És ha tilalmazzák?

– A kereszténység toleráns vallás, a keresztény országokban évszázadok óta más vallások is élhettek, építhettek mecsetet, zsinagógát. Büszkék lehetünk a magyarországi és az erdélyi protestantizmus felszabadítására. A kereszténységgel kapcsolatban ezt a toleranciát nem mindig tapasztaljuk. Ma sem lehetne szó arról, hogy egy muszlim országban keresztény templomot építsenek. A szimbólumoknak fontos az üzenete, jelentőségük van. Az ember fájdalmasan hallja a híreket a mai keresztényüldözésekről, s nem valami távoli országokban, hanem a keresztény Európában. Párizsban gyilkolják őket, Bécsben templomokat gyújtanak fel, másutt szentek szobrait, kereszteket gyaláznak meg. Szent II. János Pál pápa szobrát Lengyelországban festették össze. A mi jelképeink a mi életjelünk megmutatása. Vitatkoznak, szabad-e karácsonyfát, Betlehemet állítanunk? Szabad-e Jézus születését ünnepelnünk? Szimbólumainkat tudatosan, hitvalló módon kell használnunk! A magam hitét nekem kell megvallanom.

A tisztifőorvos asszonyt bírálták a nyakában függő kicsiny keresztért. Nyugat-Európában eltüntetik a kereszteket, az iskolákban a tolerancia nevében tilalmazzák a karácsony jelképeit. Bátorság lesz ismét a hitvallás?

– Valóban, tapasztalhatóak mindezek. Nálunk, az egyházmegyei papjainknak készíttettem egy kicsi arany keresztet a kabát hajtókájára, tűzzék ki. Nem nagyot, hiszen nem tüntetni és hivalkodni akarunk vele. Emlékeztessen mindnyájunkat Jézus Krisztusra, Krisztus keresztje védjen meg bennünket, s jelezze, Ő ma is itt van köztünk, csendesen, szerényen. A megváltás ma is működik, s beteljesedik, miként kétezer éve beteljesedett. A szimbólumok legyenek egyértelmű tanúságtevő jelek. Mert a kereszténységre az embernek van szüksége, nem az Istennek, s nem az egyháznak. Isten fia, Krisztus az emberekért jött el, s hozta el a megváltást, az üdvösséget, a vigasztalást, az örömhírt, a bűnök bocsánatát, a bűnök okozta sebek gyógyulását. Ez nekünk ajándék… Jó lenne újra felfedezni Őt. Ez is egyfajta Evangelizáció lenne.

„A kereszténységre az embernek van szüksége, nem az Istennek, s nem az egyháznak!”
Fotó: Fehér Gábor / Fejér Megyei Hírlap

Változás. A katolikus egyházat vádolják maradinak, ósdinak. Miként lehet értékek őrzőjeként újítani, az állandóságot a haladással ötvözni? Ön püspökként, személyében is közismert a mai világ kínálta eszközök és módszerek használatáról a hit terjesztése érdekében.

– Az egyház liturgiájának, s a keresztény élet lényegének megértéséhez elmélyülésre van szükség. Szlogeneket tukmálnak rá egyesek a társadalomra, hogy ósdi, elavult, már túlvagyunk rajta régen… Mert nem tudják az igazságot. Az egyház tanítása bizonyos értelemben konstans, állandó kétezer éve. A Miatyánk, a Hiszekegy szívünkből fakad, s így hangzik, míg a világ a világ. De a hit tartalmát újra és újra kell fogalmaznunk, s úgy elmondanunk, hogy megértse az is, akit megajándékozok a magyarázattal. Keressük az utakat, amelyekkel a mai embert, különösen a fiatalokat megszólíthatjuk, s akkor közelebb hozzuk őket az egyházhoz, s Istenhez is. Ez a feladatunk, s kötelességünk egyben. Fel kell használnunk a mai eszközöket, a katolikus rádió is ezért alakult. Az online-misék nem pótolják a személyes részvételt, ám egyik útja az egymásra hangolódásnak, a közös imádkozásnak. Értelmes szavakkal kínálunk fel válaszokat a mai kor embereinek mai kérdéseire, erre biztatom papjainkat is. Ha felkeresik őket keresztelőre, esketésre, akár a végső búcsú miatt, ragadják meg az alkalmat a hitbéli találkozásra. Hogy az ember megállja helyét a világban, biztos pontok szükségesek hozzá. Szilárd jellem, tiszta értelem, s olyan távlat, ami nem a mai napot, s a jövő hetet célozza meg, hanem az örök élet távlatát. Istenről nem én alkotok fogalmat, hanem Ő szólít meg, megmutatta nekünk magát.

A püspök milyen adventet él meg a pandémia idején?

– Az advent részben egészen személyes, részben egészen közösségi. A püspöki palotában sokan dolgoznak, naponta röviden imádkozunk közösen, jólesik egy-két percre megállni. Nagyon reménykedünk, hogy megnyithatjuk a karácsonyi udvart, készülünk. A polgármester úrral az első és az utolsó gyertyát közösen gyújtjuk meg az adventi koszorún, a városháza dísztermében. Nem remetének, s nem szerzetesnek szegődtem, nekünk egyházmegyés papoknak más a dolgunk: rendelkezésére állunk az embereknek. Számomra a lelkipásztori tevékenység öröm: szentmisét bemutatni, szentséget kiszolgáltatni, emberekkel találkozni. Lehetőség hitről, meggyőződésről, az egyház tanításáról beszélni, továbbadni.

Éjféli misében reménykedhetnek a fehérváriak?

– Nagyon bízom benne, úgy készülök. Ha nem lehet nyilvánosan, akkor is megtartjuk. A remeték a pusztaságban, az üldözött papok a börtönben, a lágerben egyedül is miséztek, s örök értékként szállt az imádság az égbe. A mi székesfehérvári misénk is az egész városért, az egész országért lesz. Szívünk teljes örömével tudjuk belekiáltani a világba: Jézus megszületett!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!