Skorka Károly és az Új Fehérvár

2018.10.27. 07:00

Ma is velünk él a forradalom

Ezen a napon adta ki Skorka Károly, immár a forradalom újságját 1956. október 27-én, az Új Fehérvárt.

Nagy Zoltán Péter

Skorka Károly, az ötvenhatos forradalom újságírója 1963-ban a börtönben halt meg, az amnesztia előtt

Egy évvel ezelőtt megírtuk a fehérvári Skorka Károly forradalmi újságíró szívfacsaró történetét, kinek koporsója felett úgy kopogtak a rögök, hogy csak a család állhatott a sír felett, de százak emelték meg kalapjukat szerte a temetőben. A háborús és kommunista esztendők után 62 évvel ezelőtt, 1956. október 27-én jelent meg ismét az Új Fehérvár újság, melynek főszerkesztője Skorka Károly volt. Ennek az újságnak ha csak a címlapját olvassuk is, sokat, mindent elárult az akkori közhangulatról. Két nappal előtte még megjelent a Fejér Megyei Néplap, amit aztán elhallgattattak, ám új hangként a forradalom mellé állt a Skorka szerkesztette Új Fehérvár. Két lap, amely eszmeiségben, tradícióban is hosszú utat járt be azóta. Az Új Fehérvár szellemi utódjaként jelent meg 2009-ben a Fehérvár című közéleti hetilap. A Fejér Megyei Néplap jogutódja lett a Fejér Megyei Hírlap, amely hat évtized után ismét megtalálta szellemi örökségét a betiltott napilap gyökereiből. Azon a bizonyos 1956. október 27-i Új Fehérvár címlapon mindkét orgánum eszmeisége találkozott, s közösen állt ki a forradalom szent és békés ügye mellett.

Az Új Fehérvár címlapon hozta Keszei István egyetemi hallgató felhívását:

„Kedves fehérvári polgártársak!

A tegnapi nap felemelő hangulatától bátorítva újra szólok hozzátok, a gazdag történelmi tradíciójú város polgáraihoz, akik ugyan az ember szellemi jogainál fogva, tudom, hogy különböző nézetet vallotok, de ez a felejthetetlen véletlen összeköt veletek, hogy a magyar függetlenség mellett tüntessetek… Hol a tatár ütött be keletről, hol a német nyugatról, a magyar nép mindig idegen érdekek áldozata volt. Tizenkét évi szovjet elnyomás felejthetetlen emlékeitől kell megszabadulni, hogy végre Petőfi szavaival elmondhassuk: »Kicsi az én hazám, de nem börtön«”

Skorka Károly, az ötvenhatos forradalom újságírója 1963-ban a börtönben halt meg, az amnesztia előtt

Ugyanezen az oldalon közölték le Pósa Lajos versét, mely ma már nem igen lelhető a keresőszerverek segítségével.

Pósa Lajos: Riadó!

Ez a föld a mi hazánk

Ezer esztendő hagyta ránk

Míg csak bírjuk két karunkkal,

Ha kell, ezerszer meghalunk,

De magyarnak maradunk!

Miközben az elmúlt hatvankét évben a még mindig ellenforradalomról kiabálók váltig állítják, hogy a csőcselék anarchiát, vért szült, addig nyoma sem volt mindennek az emberekhez szóló kiáltványokban. Az 1956. október 27-i Új Fehérvár első oldalán közölték, hogy Nemzeti Bizottság alakul Fehérváron, s e bizottság alakulása előtt a város lakóit ekképpen szólította meg:

„Kérjük a város népét, őrizze meg nyugalmát, biztosítsa a rendet ezekben a nehéz napokban! Tartózkodjék minden olyan cselekedettől, amely szent nemzeti céljaink megvalósítását akadályoznák!”

Az 1956. október 27-i Új Fehérvár címlapja

És még egy idézet ugyanennek az újságnak a címlapjáról. A Fejér Megyei Néplap a forradalom kitörése előtt még vitathatatlanul a kommunista párt lapja volt, ám a fehérvári sortűz után szakított az országot bitorló párttal. De szakításának nem tudott hangot adni, mert betiltották, ám a szerkesztőség tagjai az alábbi határozatot adatták ki az Új Fehérvár első oldalán:

„A megyei párt VB vezetői az újság megjelenése előtt egy órával íratták be lapunkba azt a mondatot, amely azt állítja, hogy a tömegben lévő provokátorok kezdték a szerda esti lövöldözést, – majd betiltották az újság terjesztését és vidékre küldését. Kitartunk amellett, hogy a csütörtök este megjelent lapot az említett mondat nélkül, minél hamarabb az olvasókhoz kell juttatni!”

A Fejér Megyei Néplap többé nem jelent meg. 1956. november 7-én, a szovjet megszállás után adták ki újra, de már Fejér Megyei Hírlap néven. Egyértelmű volt, hogy akkor ez az újság a kommunisták lapja volt, de a lap több mint négy hónapig őrizte a szabadság utolsó jelét, amit más megyei újságok nem tehettek meg. Az 1957. március 9-i Fejér Megyei Hírlap volt a kommunista széria utolsó megjelent újságja, amelynek fejében ott volt a Kossuth-címer! Mivel babérok közé nyomtatták e címert, a hatalomnak nem tűnt fel.

Skorka Károly újságja egyesítette azt, amiben ma is egyetért a Fehérvár és a Fejér Megyei Hírlap alkotó közössége: ha a forradalom szent, akkor annak harcosa az újságíró. A Fehérvár hetilap készítője a Fehérvár Médiacentrum és annak igazgatója, Hagymásy András, valamint a Fejér Megyei Hírlap főszerkesztője, Nagy Zoltán Péter szeretnék elérni, hogy Skorka Károly emlékére nevezzék október 27-ét, a forradalmi Új Fehérvár megjelenésének napját, a forradalmi sajtó napjának.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!