Hétvége

2017.07.22. 10:11

A robotok világában - Az automatizáció térhódítása

A digitalizáció világát éljük, ahol már egyre jobban előtérbe kerül a robottechnológia, azaz az automatizáció.

Laci Patrícia

A robottechnológia már nagyjából a ’70-es évek óta folyamatosan megihleti a sci-fi írókat, általában a legtöbb történet szomorú jövőt ír le: a robotok egyik pillanatról a másikra erősebbek, okosabbak s jobbak lesznek az embereknél, s átveszik a hatalmat a világon. Persze ezek a történetek csak a fantázia szüleményei, rá-adásul a robotok beprogramozása nem könnyű fel-adat. Azonban rengeteg lehetőség van a robottechnológiában!

Már a "70-es években megjelenő filmekben robotok kezdték el vívni a harcokat, például erre kiváló példa a Csillagok háborúja. Sok sci-fi író próbált egyféle jövőt megjósolni, mégis milyen lesz a robotokkal való kommunikáció, voltak egyes alkotók, akik egész keserű jövőt vázoltak fel, például azt, hogy egyszer a robotok annyira intelligensek s erősek lesznek, hogy átveszik a hatalmat az emberek fölött. Pedig a robottechnológia nem a "70-es évektől indult, sőt, sokkal messzebbre kell mennünk. Laufer Tamás, a Székesfehérvár Fejlődéséért Alapítvány kuratóriumi elnöke repített el minket kicsit az említett technológia történelmébe.

Laufer Tamás szerint többféle robotot különböztetünk meg, attól függ, milyen funkciót is kell betöltenie.

- Különböző szakaszokat szoktak megkülönböztetni, amely az ipari forradalommal kapcsolatos. Az első ilyen pont a gőzgépek megjelenése volt, a második szakasz az volt, amikor már megjelent az elektronizáció és a benzi-nes autók. A harmadik része a mikroprocesszorok, illetve a számítástechnika megjelenése. Egyébként ha belegondolunk, már a lift is a robottechnológia elvén működik, hiszen beszállunk a liftbe, megnyomunk egy gombot, s felvisz az adott emeletre. Régen a lifteket is emberek működtették. Egyébként a robot az automatizációt jelenti,
azaz valamit, amit régen mechanikus módon oldottunk meg, az a folyamat automatizálva lett - magyarázta nekünk Laufer Tamás.

Alba Innovár digitális élményközpont csúcstechnológiájú robotjai

Az automatizáció elsősorban a gyártást segítette az emberek irányítása alatt, a XX. század vége felé már egyre hatékonyabban. Sőt, most már megjelentek olyan robotok, amelyeket egy egész életciklusra be lehet programozni.

- A robot funkciója meghatározza a megjelenési formáját is, például az autógyárakban lévő robotok nagyon szofisztikáltan felépített karok, amelyek bizonyos feladatokat végre tudnak hajtani, például hegesztenek, festenek. Mivel a robotok ellátnak helyettünk különféle feladatokat, emiatt kialakult egy félelem abból a szempontból, hogy mi lesz akkor, ha egyszer ezek a szerkezetek leváltanak minket, mint munka-erőt? Az embereknek mivel kellene foglalkoznia? - vetette fel a nagy kérdést a szak-értő.

Peppert, a humanoid robotot egyes külföldi országokban arra használják, hogy az üzletekben személyre szabott javaslatokkal és ajánlásokkal segítse a vásárlási folyamatot

Az idő haladtával folyamatosan jönnek új lehetőségek, például míg régen Magyarországon rengetegen mezőgazdaságból éltek, ma ennek a száma jóval alacsonyabb. A robottechnológia is sok lehetőséget rejt magában, éppen ezért kellene Laufer Tamás szerint az oktatásba sokkal jobban beolvasztani a digitalizációt mint tantárgyat, ugyanis nagy a kereslet az informatikusokra, a digitális szakemberekre, mert ne felejtsük el: a robotokat programozni is kell, amit mi, emberek tudunk csak megtenni jelenleg!

Digitális élményközpont a jövőért

Szeptembertől fogadja a diákokat ingyenesen az Alba Innovár digitális élményközpont, ahol az országban elsőként csúcstechnológiájú digitális eszközöket és rendszereket ismerhetnek meg, például humanoid és LEGO-robotokat, interaktív asztalt, de közelebb kerülhetnek a 3D-szobrászathoz és a 3D-nyomtatáshoz is, míg a szabadulószobában a digitalizáció világára épülő rejtvényekkel és kihívásokkal találkozhatnak. A digitális élményközpont összeköti a XX. és a XXI. századot, próbálja felvilágosítani az embereket, milyen képességekre lesz szükség, hogy a munka világában helyt tudjanak állni a robotok mellett.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!