csillagászat és asztrofotózás

2018.07.15. 12:00

Olimpiára és az Oxfordra készül Benkóczy Levente

Benkóczy Leventének a csillagászat a szenvedélye, s ez meg is látszik az eredményein.

Bokros Judit

Levente az iskolai műhelyben egy Tesla-tekercsen dolgozott

Fotó: Koppán Viktor Dávid/Fejér Megyei Hírlap

A 11. osztályos Benkóczy Leventéről a Lánczos Kornél Gimnázium évzáró ünnepségén hallottam először, amikor is – több más diáktársához hasonlóan – legalább két-három elismerést, jutalmat vehetett át az iskola vezetőségétől tudományos munkájáért, valamilyen eredményéért. Elnöki díjat kapott azért, mert első lett a Tudományos Diákkörök XIX. Kárpát-medencei Konferenciáján, valamint bekerült a Magyar Csillagászati és Asztrofizikai Diákolimpia magyar válogatott keretébe. A Cornelius-díjat pedig a legjobb természettudományos TDK-dolgozatért vehette át, ennek címe a Fedési kettős csillagok kutatása a Kepler űrtáv csővel volt.

Ebből aztán ki is derült, hogy a fiatalember behatóan érdeklődik a természettudományok, azon belül pedig a csillagászat iránt. A jövőjét pedig igen határozottan asztrofizikai pályán képzeli el.

– Már 6-7 éves korom óta ez az álmom. Érdekelt a csillagászat, láttam egy dokumentumfilmet az űrtávcsőről és ez nagyon megfogott. Nekem is van már otthon egy kisebb, húszcentis Newton-távcsövem, ez már viszonylag profi műszer. Rendszeresen figyelem a csillagokat, és egy barátommal újabban eljárunk asztrofotózni – mesélt Levente a kezdetekről, majd részletezte a témákat, amelyekért elismeréseket kapott.

A fedési kettős csillagokról megtudtam: ezek lényegében kettős csillagrendszerek, amelyekre keringés közben pont úgy látunk rá, hogy eltakarják egymást.

Levente az iskolai műhelyben egy Tesla-tekercsen dolgozott
Fotó: Koppán Viktor Dávid/Fejér Megyei Hírlap

– A témával a mentorom, Dálya Gergely ajánlására kezdtem el foglalkozni. Ő vette föl a kapcsolatot a Csillagászati Kutatóintézetből Szabó Róberttel, aki a változó csillagokra specializálódott. Hozzá mentem be, és tőle kaptam egy olyan adatbázist, amit összehasonlítottam a NASA által már beazonosított fedési kettős csillagokkal. Ebből a válogatásból szűrtem ki azokat, amelyek potenciálisan újak lehetnek. A munka tulajdonképpen megfigyelésből és adatbányászásból állt, ennek köszönhetően leltem rá 69 új fedési kettősre. Ezeket többször ellenőriztem, s a NASA majd visszaigazolja. Azonban ebben a kutatásban nem ez az igazán érdekes. Tudományosan mindez nem oszt és nem szoroz, ami azonban úttörő volt, az maga a módszer. Ezt az úgynevezett tranzit módszert ugyanis ilyen halvány fedési kettősökre még nem alkalmazták. A kutatás valódi értékét ez adja, mert így később exobolygókat is lehetne keresni, ami sokkal nagyobb dobás lenne – ecsetelte Levente a vizsgálatot.

Az ő elmúlt hónapjaiban pedig az volt a másik nagy dobás, hogy részt vett a Magyar Csillagászati és Asztrofizikai Diákolimpia válogatójának döntőjében, ahol 7. helyezett lett. Így kilenc másik fiatallal együtt bekerült az olimpiai keretbe, s az elmúlt hónapokban komoly csillagászati, asztrofizikai felkészülésen vettek részt. A tíz fiatalból végül öt utazhat Kínába, az olimpiára, amelyet télen rendeznek.

Levente az iskolában egyéni tanrend szerint tanulhat, pont azért, hogy tudjon időt szánni a kutatásaira. Sokat köszönhet felkészítő tanárának, Ujvári Sándornak, aki mindenben támogatja. Utolsó középiskolai tanévét szeptemberben kezdi meg, azután pedig nem kisebb célja van, mint az Oxfordi Egyetem. Nem lesz könnyű bekerülni, de bízik magában.

Azt hiszem, ilyen múlttal komoly esélye van.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!