Hétvége

2017.03.18. 17:30

Minden sminknek megvan a maga helye, szerepe és ideje - vallja Dömsödi Orsi

Dömsödi Orsolya a középiskolában döntötte el, hogy a sminkszakmában szeretne dolgozni, mégis közgazdász végzettséget szerzett. Most az egyik hazai kereskedelmi tévénél és egy tinik számára készített websorozaton dolgozik.

Szanyi-Nagy Judit

Egy zenei általános iskolával és többévnyi rendszeres zongoraórával a háta mögött kialakult Dömsödi Orsolyában a művészetek iránti vonzalom. Mindehhez persze a szülei is hozzájárultak: - Kiskoromban édesapám sokat járt külföldön, ahonnan festhető képeket hozott haza nekem. Édesanyám könyvelő, és bár több ízben próbáltam a vállalkozásához csatlakozni, valahogy mindig azt éreztem: ez nem az én utam. Mindezek ellenére közgazdász végzettségem van alap- és mesterfokon, de sosem gondoltam úgy, hogy ott a helyem. Szerencsésnek mondhatom magamat, mert a szüleim mindig támogattak abban, hogy sminkes és maszkmester legyek - meséli.

A középiskolai elhatározáshoz valószínűleg nagymértékben hozzájárult az is, hogy Orsi még az osztálykirándulásokra is magával vitte az akkori felszerelését.

Orsi maszkmesteri végzettséggel is rendelkezik: a sebek, az öregítés és kopaszítás mellett komplex arcot készített a vizsgán Fotó: Nagy Endre Imre

- Középiskolás éveim egyik nagyon kedves emléke, hogy a padtársamat, barátnőmet többször sminkelhettem. Visszanézve a képeket, nem tudok elég hálás lenni neki azért, hogy ezt hagyta... Ráadásul tavaly nyáron szintén megtisztelt a bizalmával: én készíthettem el az esküvői sminkjét - meséli, majd hozzáteszi: - Sajnos Magyarországon a sminkes szakma tulajdonképpen egy kalap alá tartozik a kozmetikával. Ez pedig szomorú, hiszen mostanra már megannyi válfaja létezik a sminkelésnek, és egyáltalán nem ugyanúgy dolgoznak a két szakma szakemberei. Sokan azt gondolják, a sminkelés abból áll, hogy színeket maszatolgatunk össze a szemhéjon, és a nőket gyakorlatilag más emberré maszkírozzuk. Egy jó smink egyáltalán nem erről szól: minden sminknek megvan a maga helye, szerepe és ideje. Fontos meglátni az arcban, mi az, amit érdemes hangsúlyozni, milyen színekkel tudjuk ezt igazán elérni, vagy, hogy hova készül az alkotás. Teljesen máshogyan sminkelünk televízióban, egy fotózáson és a privát életben.

Műszempilla-építő versenyen csapatban másodikak lettek.  (A modell Nagy Lili, a szempilla Sági Szabina munkája) Fotó: Győrfi-Bátori Péter

Elmondása szerint a tévénél minden perc kihívás:

- A sminkesek érkeznek meg legelőször a helyszínre. Onnantól kezdve nagy a pörgés: egy teljes sminket - a fodrászok mellett - húsz perc alatt kell elkészítenünk, aminek képernyőképesnek kell lennie, hiszen az egyre jobb felbontású televíziók egyre részletesebb képet adnak. Ezeket a sminkeket pedig a legjobb sminkes iskolákban is másfél-két óráig gyakorolják a tanulók... A munka adás közben sem áll meg: az érkező vendégeket is kisminkeljük, és az adásban lévőket is figyeljük, ha pedig szükség van rá, a reklám vagy a bevágott videó alatt korrigálunk.

Fotó: Dömsödi Gergely

Külföldön sokkal jobban megbecsülik ezt a szakmát. Mindezek ellenére Orsi nagyon szerencsésnek tartja magát:

- Bár sokszor mi is monoton munkát végzünk, hiszen a legtöbbször egyszerű, szépítő sminket kell csinálnunk, boldog vagyok, mert tévében, színházban, filmben, sorozatban és reklámfilmben is dolgozhattam már. Az egyik legkedvesebb munkám egy fehérvári vonatkozású, Burján Zsigmond által rendezett film előkészítése volt. Nagyon hálás vagyok azért, hogy ennyi tapasztalatot gyűjthettem, és örülök, hogy megtaláltam a számításaimat ebben a szakmában: azt csinálhatom, amit szeretek! - mondja.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!