jégverem, börtön és Országalma

2018.10.28. 11:30

Mi van a sötétebb járólap alatt avagy mennyire ismered Fehérvárt?

Az őslakosok sok mindent tudnak Székesfehérvárról, de íme néhány olyan információ és történet, amely lehet, hogy még számukra is újdonság lesz!

S. Töttő Rita

Az Országalma is titkokat rejt: a török időkben jégverem és börtön is volt alatta

Fotó: FMH Archív

A nemrégiben megjelent rendhagyó útikönyv, a Mesés Fehérvár című könyv szerzője, Kész-Varga Mónika és Kulcsárné Németh Mariann idegenvezető a város szervezésében egy különleges séta során mutatott be ezekből néhányat.

Ki tudta például, hogy jégverem és börtön volt az Országalma alatt? Pedig igen! A török időkben ugyanis egy közel 110 négyzetméteres nagyságú, tízszer-tíz méteres jégverem volt itt a föld alatt, vastag fagerendákkal kibélelve, sőt, mint kiderült, még rabokat is tartottak benne! A város éléskamrája volt ez, melyhez a jeget a közeli mocsarakból hozták ide a városlakók. Siklósi Gyula 1988-as ásatásai során derült ki mindez, ám a feltárásokat követően visszatemették a vermet, így nem látogatható.

A belváros ékköve a Hiemer-ház is, amely azonban sok titkot rejteget a mai napig. Sokan nem tudják például, hogy az épületben található üvegpadló alatt látható egy korábban itt épült kétszintes ház homlokzata. Ez az épület ugyanis pár méterrel beljebb volt, mint a mostani Hiemer-ház homlokzata. Az itt látható Szent Sebestyén szobor pedig azért kaphatott itt helyet, mert az egyik tulajdonos, Hiemer Sebestyén védőszentje volt. De a ház oldalában helyett kapott kávézónál is láthatunk egy különleges érdekességet: az itteni üveglapon keresztül meg lehet tekinteni az egykori közterület járófelületét. Néhány kis kőnek tűnik csak, de több száz éves darabok ezek, melyeket emberek ezrei tapostak a múltban. Ha ezek a kövek mesélni tudnának… És akkor most tekintsünk fel a sarokerkélyre is – a mellette található oszlopokon a rejtélyes, röhögő figurát igazán nehéz hová tenni… Mit keres egy vigyorgó fej egy ilyen komoly épületen? Nos, a séta során kiderült: nem véletlenül: a szemközti falon látható egy ágyú – hát bizony arra vigyorognak. Ezzel jelképezték ugyanis, hogy az egykori janicsár laktanyából hogyan néztek a török városparancsnok házára és azért vigyorogtak, mert ott volt a hárem is… Két legyet egy csapásra?

Az Országalma is titkokat rejt: a török időkben jégverem és börtön is volt alatta
Fotó: FMH Archív

De azt sem sokan tudják, hogy szinte keresztre „feszíttette magát” a művész a fehérvári Szent Imre templomban! – ez lehetett volna a korabeli bulvár szalagja is, ha „kattintós” címet szerettek volna adni a valódi történetnek. De hogy is volt ez pontosan? A Krisztus a keresztfán című alkotást ugyanis úgy készítette el az alkotó – Fadrusz János –, hogy rákötöztette magát a keresztre, lefotózták, majd ez alapján készítette el az alkotást. Ilyen az, amikor a művész mindent elkövet a csodás végeredményért – amely egyébként eredetiben a

szegedi dómban található fehér márványból.

De még az is újdonság lehet sokaknak, hogy ennek a templomnak a helyén volt régen a királyi palota s ott született Imre herceg. Ráadásul nem azért más színű a járólap az egyik részen, mert elfogyott és ki kellett pótolni… Aki erre a sötétebb színű kockára lép, jobb, ha tudja: alatta egy Szent Imre ereklye található: egy kis csontdarab tőle, amelyről sokáig azt sem tudták, hol van.

Innen csak egy perc séta az Árpád-fürdő. Vajon tudta a kedves olvasó, hogy Blaha Lujza kedvenc gyógyfürdője volt ez a hely? De azt a legendás színésznő sem tudhatta, hogy a szívének oly kedves wellness alatt egy 300 méter hosszú pincerendszer található, amely része volt egykor a város földalatti járatának. A vízkészletet biztosító csőrendszer található most benne, de újdonság, hogy időnként leengedik ide a turistákat, a Tourinform Iroda idegenvezetéssel egybekötött túrái során. Elképesztő titkok és különleges rejtélyek nyomába eredhetünk a szakemberekkel!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!