Az álomruha

2018.03.05. 07:00

Megváltozott az esküvői divat! A menyasszonyok kényelmet is akarnak

Az esküvőn minden menyasszony tündökölni szeretne. Egyre jobban elvárás azonban, hogy a kiválasztott ruha ne csak szép, hanem kényelmes is legyen.

Bokros Judit

Székesfehérváron évről évre több esküvőkiállítást is rendeznek, amelyeken minden, az alkalomhoz szükséges szolgáltatás kínálata megtalálható. Így aztán menyasszonyi ruhákból is lehet válogatni. A hölgyek felpróbálhatják a kiállított darabokat, ami segíthet a megfelelő ruha kiválasztásában. Bemutatót is rendeznek azonban a szebbnél szebb modellekből Fotó: Archív (KV)

Esküvőt tartani már szinte bárhol és bármikor lehet, ám a főszezon továbbra is a tavaszi, nyári időszak. A nagy esemény tervezésekor az egyik legfontosabb rész a menyasszonyi ruha kiválasztása. (Legalábbis ami a hölgyek felkészülését illeti.) Ez minimum annyiféle lehet, ahány gyönyörű hölgy csak létezik ezen a földön. Főleg, ha a ruha személyre szabottan készül. A kölcsönzők kínálatában is vannak azonban álomdarabok, amelyek elsőre lenyűgözhetik a leendő arát, és szinte bármi beszerezhető. Aki pedig magáénak szeretné tudni az alkalmi öltözéket, az akár varrathat is.

A választásnál egyesek megmaradnak a habos, királylányos változatnál, mások az egyszerűbb, könnyedebb stílust részesítik előnyben. A készítők, forgalmazók egészen pontosan ismerik a menyasszonyok igényeit, és természetesen az aktuális divattal is tisztában vannak.

Mentesi Ildikó számos modellt mutatott. Csipkézett, A-vonalú és fit and flare fazonok várják a hölgyeket, ám rövid ruha is van. Fotó: Fehér Gábor

Az egyik kölcsönző tulajdonosa, Mentes Ildikó elmondta: ők a romantikus, de modernebb stílust képviselik szalonjukban. A hölgyek általában a honlapról kinézett modellt keresik náluk, ám ha abból nincs megfelelő méret, akkor is bőven van miből választani.

A menyasszonyok manapság kevésbé keresik a nagy szoknyás, abroncsos modelleket. Inkább az A-vonalú vagy az egészen szűk változatot részesítik előnyben. Az előbbi szinte bármilyen méretre és testalkatra megfelelő lehet. Utóbbi, ami leginkább a sellő fazonra emlékeztet, a fit and flare elnevezést viseli. Ez egészen a combig rásimul a testre, viszont nem térdtől, hanem a comb vonalától bővül, enyhe mértékben – mutatott Ildikó egy gazdagon csipkézett modellt, amely mögött uszály terült szét.

Uszályra még mindig van igény, s a tervezői ruhák jellemzően azzal készülnek. Ez a része a ruhának azonban akár fel is gombolható – tudtuk meg Mentes Ildikó kölcsönzőtulajdonostól.

Az utóbbi években tendencia, hogy a menyasszonyi ruhák nem hófehérek, inkább krém vagy elefántcsont, illetve ivory színűek. Előnyük, hogy az ilyen alapon jobban mutat a fehér csipke, illetve kevésbé sápasztanak, jobban mutathatnak a fotón, mint egy nagyon fehér modell. Sőt, még a púderrózsaszín, a halványkék árnyalat is előfordul.

Itt az a ruha látható, amelyet egy balerina kért. Itt a fodrok, a rétegezés a tütü szoknyára emlékeztet Fotók: Jagity Fanni

A csipkézés is sokféle lehet. Vannak darabok, amelyeken minden motívum kézzel készített. Megfigyelhető, hogy az apró minták mellett megjelentek a nagyobb virágok, körbefutó díszítések. Akár az is lehetséges, hogy a ruha minden rétegén más-más csipkemotívum van, ami igen látványos hatást kelthet. A geometrikus minták jó alakformáló hatással bírnak. Különlegesség a nude hatású tüll, vagyis amikor a csipkemotívum egy testszínű alapra kerül rá. Ez olyan hatást kelt, mintha a minta a menyasszony bőrére lenne rajzolva – mondta Ildikó.

A ruha felső része, az úgynevezett míder általában ujjatlan és egyre mélyebben dekoltált. Nyilván ezt is az ara alkatához kell jól megválasztani. Divatos és romantikus megjelenést kölcsönöz például az ejtett váll megoldás, ami akár le is csatolható.

Fátyol tekintetében kétféle igény lehet: van, aki egyáltalán nem szeretne, s azt nem is lehet rábeszélni, más pedig ragaszkodik hozzá. A stóla pedig akkor jön jól, ha például templomban el kell takarni a vállakat – mindegyik kiegészítőre számos megoldás létezik.

Rémai Andrea már számos exkluzív helyszínre készített ruhát. A tengerparti esküvőkre könnyed, látványos változat illik.

Rémai Andrea konfekcióba illő és egyedi ruhákat is készít, ám utóbbira van leginkább igény. Műhelyében szebbnél-szebb darabok készülnek hétről hétre, gyönyörű, minőségi anyagok felhasználásával, pontos, aprólékos munkával. A már kész, mutatóba szánt ruhák között látni pillangókkal díszített, fodros, nagyszoknyás szépséget és lágyan aláomló aljban végződő, diszkréten elegáns változatot. Andrea a tervezéskor a divatot is követi, viszont nagyrészt a sajátos igényeket veszi figyelembe. Ezért van az, hogy akár napokon át is egyeztet a megrendelővel. A menyasszony sokszor több kiválasztott ruha fotóját is elküldi, hogy végül ezekből, Andrea fantáziájának és gyakorlatának köszönhetően összeálljon a modell.

A hölgyeknek általában az a legfontosabb szempont, melyik ruha áll nekik a legjobban. Ezenkívül azonban számít az esküvő helyszíne, a dekoráció színe, stílusa és magának a menyasszonynak a személyisége.

Ha ez utóbbit jól eltalálja a készítő, akkor érezheti magát a legjobban az ara – véli Andrea. Egészen más kell ugyanis egy kültéri vintage stílusú helyszínre vagy egy borászatban, esetleg külföldi tengerparton rendezett esküvőre. A ruha ilyenkor nem lehet nehéz, merev, s manapság úgy általában is igaz, hogy senki nem akar végig feszengeni, pláne megsülni.

Andrea szerint mindenkinek jól áll minden, csupán a test arányait kell pontosan eltalálni. Hol kezdődik például a szoknya, a felsőrész – itt néhány centis „csalásokat”, előnyös megoldásokat alkalmaznak. Ám az azért igaz, hogy egy hasban erős hölgynek nem ajánlott például a sellő fazon.

Székesfehérváron évről évre több esküvőkiállítást is rendeznek, amelyeken minden, az alkalomhoz szükséges szolgáltatás kínálata megtalálható. Így aztán menyasszonyi ruhákból is lehet válogatni. A hölgyek felpróbálhatják a kiállított darabokat, ami segíthet a megfelelő ruha kiválasztásában. Bemutatót is rendeznek azonban a szebbnél szebb modellekből Fotó: Archív (KV)

A legtöbben nagy márkák katalógusából kinézett képpel érkeznek. A hölgyek mostanában főleg a lágy esésű, könnyed anyagú fazonokat keresik. Egy tengerparti helyszínen, melegben fontos például, hogy ne legyen túl nehéz a ruha, és a hangulathoz is passzoljon. Azért abroncsra is van igény, ha úgy alakul, alákerül a szoknyának, hogy könnyebben lehessen benne járni.

Andrea szebbnél-szebb képeket mutatott különleges esküvőkről, ahol például balerina volt a menyasszony, és ezt a ruhával is szerette volna jelezni. Ezért többrétegű, tütü szoknyára emlékeztető módon állt össze a hosszú alj, látványos hatást kiváltva. Volt, aki ujjas ruhát akart, más pillangós díszítésre vágyott.

Az egyéni elképzelés mellett a divat is befolyásol, így többnyire Andreánál sem a hófehér színű ruhát részesítik előnyben a hölgyek. A fazonnál megjelentek a kétrészes változatok, amikor még a menyasszony hasa is kilátszik valamelyest. Ehhez azért természetesen jó alak szükségeltetik. A dekoltázs tekintetében egyre bátrabbak a mai menyasszonyok, mind elöl, mint hátul elég nyitott ruhákat kérnek. Kiegészítőkre kevésbé van igény: kesztyűt szinte senki nem szeretne, a boleró sem divat már, és nála a fátyol sem annyira keresett. Utóbbi helyett inkább valamilyen más hajdíszt választanak az arák.

Csupán a látottak alapján állítom: valóban szebbnél szebb ruhákból lehet választani az aráknak.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!