átélt háborús élmények

2018.11.25. 07:15

Magdi néni rendhagyó történelem órát tartott a móri diákoknak

A Móri Nyugdíjas Polgári Egyesület által november 4-ére szervezett megemlékezésen tanárnőnk megkérte a jelenlévő emlékezőket: osszák meg velünk mindazt, amit átéltek.

Matauschek Adrienn, Négele Dóra Táncsics gimnázium 12. AB, Mór

Kiss Árpádné olyan dolgokról beszélt, amelyekről a tankönyvek nem írnak Fotó: Horváth Zsuzsanna

Ennek hatására Kiss Árpádné Magdi néni november 19-én különleges, rendhagyó történelemóra keretén belül látogatott el hozzánk, és a végzős évfolyamnak elmesélte életútját. Számunkra ez nagy megtiszteltetés volt, s örömmel fogadtuk, hiszen Magdi néni saját maga jött el hozzánk. Nagyon aranyos, közvetlen volt, egy percig sem unalmas, hiszen olyan dolgokról beszélt, amikről a tankönyvek nem írnak. Az 1933-ban egy zalai kis faluban született tanár néni nem csupán arról mesélt, amit maga is átélt, hanem a családjában történt, tőlük hallott, életüket meghatározó eseményekről is. Például az első világháborúban a Doberdón elesett két fiúról, Trianonról. Írni, olvasni a nagyapjától tanult petróleumlámpa mellett, igen korán megszerette pl. Jókai regényeit, s ő volt az egyetlen diák középiskolai társai közt, aki külföldi szerzőt is olvasott. Hogy végül egyetemet is végzett, azt a második világháború utáni változásnak, tanárai biztatásának, új és újabb iskolákba küldésének köszönhette.

Kiss Árpádné olyan dolgokról beszélt, amelyekről a tankönyvek nem írnak Fotó: Horváth Zsuzsanna

1956-ban budapesti egyetemistaként részt vett a 23-i tüntetésen, menza híján az egyetemen csak az egyik tanára által, nagy zsákból osztott nápolyit eszegethettek, s mikor a kijárási tilalom ellenére sétálni ment néhány lánnyal – felajánlották nekik, hogy tankkal hazaviszik őket. Vőlegénye aggódva kereste fel, s végül a Gyöngyösről Pestre élelmet hozó egyik autóval el is ment vele a fővárosból. Nyitva volt előttük is a nyugati határ, de a hazaszeretetre nevelt fiatalasszony nem akarta elhagyni az országot. Férjét 1957 húsvétján letartóztatták (egyévi börtönt kapott – mert diákjával elszavaltatta a Nemzeti dalt, azaz a „rendszer ellen izgatott”). Így aztán nem a képzettségüknek megfelelően dolgozhattak, ő csak általános iskolában taníthatott. Kiss Árpád pedig fizikai munkát kapott Móron, abban a nagyközségben, amelyben elsőként a zárt kerítések, az egymásnak feszülő ellentétek érték élményként. Ennek a városnak a lakója immár 60 éve, s több mint negyven év tanítás után megbecsült pedagógus, férje posztumusz díszpolgár.

Belegondolva, hogy ez a kedves és aranyos hölgy nem sokkal idősebb az én nagymamámnál, ez az előadás inspirál arra, hogy szeretett nagymamámmal is elbeszélgessek a második világháborús, illetve az ’56-os események családi vonatkozásairól.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!