Hétvége

2009.09.26. 02:27

Ledőltek a néma rádiótornyok

A múlt héten csöndben adták meg magukat a Székesfehérvár újkori történelmének jelképéül szolgáló rádiótornyok. Egy ideig úgy tűnt, ipari műemlékként megmaradnak. Mostanra darabokban utaznak a vasmű felé.

Zsohár Melinda

- A hír hallatán azonnal idejöttem - mondja Papp Kálmán, akinek élete szinte egybeforrt a fehérvári rádiózással. A nyugalmazott villamosmérnök 1958-ban lépte át az állomás kapuját, 1982-től igazgatója lett, 2000-ben vonult nyugdíjba. A jogutód Antenna Hungária egymilliárd forintos (!) beruházást hajtott végre a fehérvári rádióállomáson, a koncepció változása következtében 2004-ben mégis megszűnt végleg sugározni a hely, amely 1924. február 1-jén küldte ki első jelét a légbe: HAR - Hungária Alba Regia - a 4750 méteres hullámhosszon.

A volt igazgatóval azonnal szakmai beszélgetésbe bonyolódik a két egykori munkatárs, a közben kiérkezett Kolonics József és Németh Sándor, mindketten csoportvezetőként dolgoztak a rádiónál. Hát vándormadársággal aztán nem lehetett őket sem vádolni egykori főnökükkel egyetemben, annyi bizonyos! Kolonics 1963-tól 2004-ig dolgozott itt, Németh Sándornak pedig az első és egyetlen munkahelye volt 1952-től egészen 1994-ig a rádióállomás.

Az acéltornyokról már megírtuk, hogy eredetileg alpinisták bontották volna le őket, ám a hivatalos tájékoztatás szerint a vizsgálat közben megrogyott az egyik monstrum, s végül mindkettő némi segítséggel ledőlt. A lezárt területen senki nem tartózkodott, hamarosan hírmondója sem maradt a mára legendássá vált helyszínen e technikai vívmánynak. Az emlékezők, a képek, a diósdi rádiós, televíziós múzeumban őrzött dokumentumok érdekes és jeles korszakról tanúskodnak, amit most a Maroshegyen sokan felidéznek a napokban.

Székesfehérvár városi vezetése kedvező örökbérleti (!) feltételekkel bocsátott a posta rendelkezésére 85 kataszteri holdat a népnyelv által a Maroshegy Bikaszigetnek nevezett részén, rádióállomás kialakítására. Az építkezést 1922-ben kezdték el, s a mai építési technológiákhoz képest messze kezdetlegesebb eljárások ellenére 1923 augusztusára készen állt az adóberendezések befogadására szolgáló adóépület, a gépház és számos raktár, s két lakóház a leendő műszerészeknek! 1922 késő őszén indult meg Székesfehérvár Rádióállomáson az északi torony építése, majd tavasszal a második, déli toronyé. A munkálatokat az 1922-1923-as szokatlanul kemény tél idején sem szakították meg, a posta által megbízott Magyar Állami Gépgyár a nehéz viszonyok közepette is kifogástalanul oldotta meg a helyszíni szerelését a 152 méter magas acélszerkezetű tornyoknak. Azóta álltak, a háború alatt sem pusztultak el. Beolvasztásukkal végérvényesen lezárult egy korszak.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!