Hétvége

2017.05.26. 18:20

Vegyük észre a boldog pillanatokat! Endrei Judit gondolatai - korhatártalanul

"Próbáljuk kicsit több derűvel megélni az idősödést. Ma is meg holnap is."

V. Varga József

Jól tudjuk: szemléletmódot nem lehet parancsszóra váltani - hangsúlyozza a köszöntő szavak után Endrei Judit. Nem akar erőszakosan senkit más útra terelni, azok tartsanak vele, akik hiszik, minden nappal lehetünk éppen a korunk által magabiztosabbak, hitelesebbek, életrevalóbbak.

A fotó tíz éve készült róla - hozza be beszélgetés közben Nagy Zsuzsanna könyvtárvezető a becses relikviát. No, akkor tíz év múlva megint találkozunk! - adja ki a verdiktet mosolyogva az elegáns, szép nő. Ne is keressetek kifogást!

Endrei Judit: Vegyük észre a boldog pillanatokat, órákat, napokat! Nem kell mindig a föld fölött lebegni!
Fotó: V. Varga József

Korhatártalanul - ezt a címet viselte a sárbogárdi Madarász József Városi Könyvtár hét eleji közönségtalálkozója. Endrei Judit beszélgetőtársaként Kálnay Adél költő, író vezetett végig bennünket korábbi tévés kedvencünk életének fordulópontjain, pályafutásának kulisszatitkain, könyvei, programjai üzenetein.

Judit könyveket ír és ad ki, előadásokat tart, közönségtalálkozókra jár, tréningeket vezet. Energiája kifogyhatatlan, kedélye elbűvölő.

Úgy tűnik, esetében az 1998-as nagy váltás is gondok nélkül zajlott le.

- Csak hiszitek, drágáim! - közvetlensége magával ragadó. Mintha valamennyiünk régi, jó ismerőse lenne. Mint ahogy mindannyiunk régi, jó ismerőse... Nem volt egyszerű, és könnyek nélküli - fogalmazza meg. Törés volt, de soha nem érezte úgy, hogy a csúcsról a feneketlen mélységbe zuhant. Egy ajtó bezárult, de egy másik és megint másik kitárult. Csak észre kell venni a nyitott ajtókat, és be kell rajtuk lépni. Bátran, kíváncsian, tettre készen.

- Szóljatok rám nyugodtan, ha túlságosan belevesznék barokkos körmondataim szövevényébe, és csorbát szenvedne a lényeg - kacsint ki közben ránk bájosan.

Falusi kislányként érdekelte, izgatta, hogy mi van a helység határán túl. Mi van a világban, hogyan élnek mások. Hogyan élhetne ő?

A vágy, hogy más és új helyzetekben is kipróbálja magát, azóta sem szűnt meg. Ha visszatekint az életére, nem esik kétségbe, hogy hány év múlt el, hanem arra koncentrál, milyen sokat tanult és tapasztalt.

Televíziós korszaka 1976-tól 1998-ig tartott. Bemondóként emlékezhetünk rá, de közreműködött az Ablak,  a Híradó, a Leporello vagy
a Napközi készítésében is.

Az Endrei Könyvek Kiadót 2003-ban alapította, a Perla Stúdiót 2006-ban. Hetedik könyve, a Korhatártalanul - 50 év után is aktívan című másfél éve jelent meg.

Amint kifejti nekünk: az utóbbi években a könyvei kapcsán sokfelé megfordul az országban. Könyvtárakba, női társaságokba hívják, s ezekre a találkozókra leginkább nők jönnek el, fiatalok, vele egykorúak és idősebbek. Mindig jó érzéssel tölti el egy-egy kellemes hangulatú beszélgetés. Hálás a sorsnak, hogy olyan sokan megosztják vele örömeiket és bánataikat.

Judit végül Albert Schweitzer örök érvényű gondolatát ajánlja figyelmünkbe: "Fiatal vagy, amíg befogadod a szépség, az öröm, a merészség, a nagyság - az Ember, a Föld, a Végtelenség hírnökeit."

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!