Ahhoz, hogy jól csináld, ismerned kell!

2018.07.08. 15:30

A dégi Klujber Dóra kevesebb, mint 35 másodperc alatt kirakja a Rubik-kockát

Tátva marad az ember szája, ha meglátja, hogyan forog a dégi Klujber Dóra kezében a Rubik-kocka. A lány rekordja kevesebb mint 35 másodperc.

Szanyi-Nagy Judit

Az erdélyi, 1243 méteres Piatra Galbenei meglátogatásakor sem maradhatott otthon a Rubik-kocka

Forrás: Árkiné Péter Darinka

Klujber Dóra az átlagos fiatalok életét éli – a dégi általános iskolát a székesfehérvári Kodolányi középiskola követte, jelenleg a győri egyetem hallgatója -, azt leszámítva, hogy szabadidejében, ha teheti, a Rubik Ernő nevével fémjelzett kockákat, játékokat gyűjti. A polcán már három darab 3x3x3-as, egy darab 4x4x4-es és szintén egy darab 2x2x2-es kocka is található. Ezenkívül egy úgynevezett Rubik Mirror, egy Gubanc, egy 8 elemű karikavarázs és egy kék-fehér Twist boldog tulajdonosa. Mint mondja, ezek nagy részét versenyeken nyerte.

- Ez a szerelem az általános iskolában kezdődött. Egy barátom mutatta meg nekem a Rubik-kockát, és egyből azt éreztem, hogy én is szeretnék egyet. A lelkesedésem miatt kaptam tőle egy 3x3x3-as változatot. De megtanította nekem az alapokat is, vagyis, hogy mit jelent az algoritmus, miből mennyi van egy kockán, mi a lépések sorrendje, és hol tudok több információt szerezni a kirakásról az interneten – meséli.

A 3x3x3-as versenykockás rekordja 33,62 másodperc
Fotó: Klujber Dóra

Persze – teszi hozzá gyorsan – gyakorlat teszi a mestert ezen a területen is.

- Amikor odajön hozzám valaki, és megkérdezi, mégis hogyan tudom kirakni a színeket, mindig azt mondom: ismerni kell a kockát. Tudni kell a fix pontokat, hogy miből mennyi van, minek hol kell lennie, és hogy az elemek egymáshoz képest hol helyezkednek el. Tulajdonképpen a kocka kirakását algoritmusokkal végezzük, ami ebben az esetben meghatározott lépések sorozatát és kombinációit jelenti, ezeket kell ismerni és megtanulni – részletezi a lány.

Az erdélyi, 1243 méteres Piatra Galbenei meglátogatásakor sem maradhatott otthon a Rubik-kocka
Fotó: Árkiné Péter Darinka

Amint fogalmaz, abban az időben, amikor minden napja a kocka körül forgott, mintegy 40 másodperc alatt rakta ki a hagyományos változatot. A rekordja 33,62 másodperc versenykockával. Azonban, mivel mostanában az egyetemről szól az élete, kevesebb figyelmet tud fordítani a játékra: nagyjából 50 másodperc alatt rakja ki a hagyományos verziót, amely továbbra is messze van a világrekord 4,73 másodperctől.

A Rubik-termékekkel pedig számos versenyt rendeznek, hazai és nemzetközi szinten egyaránt.

- Én is indultam egy kisebb versenyen, amikor középiskolás voltam. Ekkor a lányok közül sikerült elérnem az első helyezést. Tervezek versenyezni a későbbiekben is, de ehhez még be kell szereznem egy szuper versenykockát, és minden időmet a gyakorlásra kell fordítanom – hangsúlyozza Dóri, aki bár már számos Rubik-terméket magáénak tudhat, annak örülne igazán, ha az összes változatból rakhatna egyet a polcára.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!