négylábú állatok és pásztorok védőszentje

2019.02.02. 07:10

Kétnyelvű könyvet mutatott be Lukács László Szent Vendelről

Amolyan családi produkciónak is felfogható Lukács László néprajzkutató legújabb kötete, amely Szent Vendel tiszteletét mutatja be két országra vonatkozóan.

Bokros Judit

Lukács László olvasmányos könyve mindenkinek ajánlott

Fotó: Nagy Norbert/ Fejér Megyei Hírlap

Szent Vendelt leginkább a négylábú állatok, a barmok, illetve a pásztorok védőszentjeként tisztelik a keresztények Európában, de a kivándorlóknak köszönhetően a világ több más pontján – például Brazíliában – is.

A fehérvári Lukács László néprajzkutató Magyarországra és Németországra vonatkozóan mutatja be könyvében, hogyan s mint él kultusza. A Szent Vendel főpásztor, barmok patrónusa… című kötetet a minap mutatták be a Szent István Király Múzeumban, ahol Medgyesy S. Norbert művelődéstörténész méltatta a tudományos igénnyel megírt, néprajzi, történelmi, művészeti ismereteket is tartalmazó, sok színes fotóval illusztrált kiadványt.

Elhangzott: az olvasó egyházmegyei bontásban tájékozódhat a szent kultuszáról, így külön fejezetben kaptak helyet a Székesfehérvári Egyházmegyére vonatkozó tudnivalók. A közel 300 oldalas munka sok adattal, elemzéssel, ám olvasmányos módon járja körül a témát, olvasása minden érdeklődőnek ajánlott. A tanításhoz szintén segítséget nyújthat a könyv, amely remélhetőleg a nemzetközi kutatásokban is méltó helyre kerül.

A kötetet fellapozva rögtön megismerhetjük Szent Vendel legendáját. E szerint ír–skót királyfiként, remeteként, pásztorként és Tholey bencés apátjaként ismert. Sírhelyét először 1000 körül említették a Saar-vidéki Sankt Wendelből, amit aztán róla neveztek el 1050 körül. Később láthatjuk és olvashatjuk is, micsoda kultusza van Szent Vendelnek a német városkában, amely igazi búcsújáró hellyé vált. A művészetben alakja szerzetes, zarándok, pestispatrónus, pásztor vagy apát, állandó attribútuma a kezében tartott bot. A fotókon jól követhetők az említett ábrázolások.

Lukács László olvasmányos könyve mindenkinek ajánlott
Fotó: Nagy Norbert/ Fejér Megyei Hírlap

A szerző utószavából kiderül (s erről a bemutatón is beszélt): először 1980-ban, Csóron fotózott Szent Vendelről készült szobrot. Ekkor még nem tudta, hogy megkezdődött közel négy évtizedes kutatóútja, amely a Dunától a Rajnáig tartott. A szentről való tudása addig két forrásból táplálkozott: egyrészt a Somogy megyei Mernyéről származó édesanyja sokat mesélt neki a Vendel-búcsúkról. Másrészt néprajz szakos egyetemistaként Debrecenben tanára, Szabadfalvi József rengeteget beszélt az őszi pásztorünnepekről, s ő írta az első komoly magyar nyelvű tanulmányt mások mellett Vendel ünnepéről. Külföldi útjai során pedig Lukács László sokszor találkozott az itthon megismert, kutatott szentekkel. Könyve összességében a Szent István Király Múzeumban 1974 óta végzett néprajzi kutatásainak egyik eredménye. A címet, amelyben Szent Vendel főpásztorként neveztetik, egy Vas megyei búcsúlátogató, vak énekes koldus Vendel-énekéből kölcsönözte – derül még ki szintén az utószóból.

Mivel sok a német vonatkozás, ezért a könyv szövegét e nyelvre is lefordították. Mindezt a szerző fia, Lukács Miklós szakfordító tette, Lukács László felesége, Demeter Zsófia történész más módon segítette a munkát. Így aztán valamelyest tényleg családi kiadvány született, amelyhez még sokan járultak hozzá.

Miklós a bemutatón elmondta: ez az első, teljes egészében általa fordított könyv. Nem volt könnyű dolga, körülbelül egy évig dolgozott a szövegen. A papíralapú és online szótárak mellett tanulmányokat használt föl, és sokat jelentett, hogy többször járt édesapjával a kutatási helyszíneken.

Lukács László részéről a kereszténység melletti tanúságtétel is ez a könyv, mert Szent Vendel alakja nem csupán néprajzi szempontból fontos számára, hanem hitvallóként is. E szellemben ajánlja olvasóinak is legfrissebb munkáját.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!