Hétvége

2014.10.03. 12:55

Boros Lajos: jókor lenni, jó helyen

Tele vannak a bulvárlapok, hogy Boros Lajos izgult egykori rádiós kollégája, Bochkor Gábor visszatéréséért. Pedig ő sem tudott elszakadni a mikrofontól. Azt kevesebben tudják, hogy Boros igazi kreatív, amatőr feltaláló, szabadalmak gazdája. Úgy érzi, mára megfejtette a sikerfaktor titkát...

Kocsis Noémi

Találmányait nem titkolja, de azt sem, hogy nem tudott belőlük meggazdagodni. Főleg jó menedzselés kell ahhoz, hogy ma Magyarországon így érvénysüljön valaki (Fotó: Koppán Viktor)

- Mennyire volt kreatív gyermekkorában?

- Ügyes gyerek voltam, a legegyszerűbb dolgokkal órákig el tudtam játszani. Például egy fakockával. De más rögeszméim is voltak, például pokrócot borítottam az asztalra, alábújtam és külön világokat teremtettem. Azokban aztán beszélt minden. Az iskolában szerettem a gyakorlati órákat, kaleidoszkópot csináltunk, meg periszkópot. Ipari tanulóként már gitárt barkácsoltam, meg ajtózár mágnesből gitárhúr-tekercselőt. Aztán komolyabb dolgokat is, például gitártremolót. Párszor az arcomba csapódott az E-húr... Az első gitárom egy orosz dobozhangszer volt, azt nem sajnáltam megfúrni, de azt hiszem, túl jól sikerült torzítós gitárt csinálni belőle, mert mikor letettem a falhoz támasztva, a torzító nem akart elhallgatni és még legalább fél óráig szólt. Én megijedtem és gyorsan elrohantam otthonról, mire hazaértem, vagy harminc bedobott cetli volt az ajtónál, hogy azonnal hagyjam abba ezt a borzalmas gitározást, mert feljelentenek...

- Máig 37 találmánya van, de melyik volt az első?

- Az én fiatalkoromban létezett a Rádiótechnika című újság, egy csomó rádiókapcsolási rajz volt benne. A legfontosabb megtanult dolog nekem a hibakeresés volt, mert egy ideig egyetlen rádióm sem szólt. Az első aztán a vízcsapra kötve szólalt meg, anyám meg egy sámlin állt és az irányításommal mozgatta feltartva a drótokat. Ha volt végre hang, megkértem, hogy maradjon úgy... Állandó problémám volt, hogy mibe tegyem a szerkezetet? Ekkor lettem szappanosdoboz-fetisiszta, tucatjával vásároltam ezt a hőre keményedő műanyagot, mert állandóan megrepedt, mikor megpróbáltam megfúrni...Gyártottam nyomtatott áramköröket, torzítót, erősítőt is.

- Úgy tudom, nem tett le a rádiózásról sem, min dolgozik mostanában?

- Mikor összeomlott a Neo FM, elhatároztam, hogy indítok egy Facebook-oldalt, amelyen minden nap írok valami kis humorosat, elgondolkodtatót. Ez össze is jött, jelenleg úgy 14 ezren olvassák, nagyon élvezem, ráadásul most éppen egy kreatív flow-ban vagyok, hogy lendületesen megy az írás, egyik ötlet érkezik a másik után. Voga Jánossal hosszú évek óta együtt dolgozunk. Jelenleg a Boros mega Voga projektet fejlesztjük, ezen kívül például fotografikus nyomatokat készítek és szerénytelenség nélkül mondhatom, kész szaturációs bajnok vagyok: ahogy öregszem, úgy használok egyre élénkebb színeket.

- Meg lehet élni ma a feltalálásból?

- Pár dolgot megvenni, néhányat ellopni akartak eddig, a találmányaim 80 százalékát már megtaláltam másoknál is, csak nem volt pénzem ennyi ügyvédre... Ami a sikert illeti, ott volt például a gyógyszerszedő szívószál, egész jó kis működő találmány volt, de átruháztam a középső fiamra, neki meg nem akarózik foglalkozni vele. Ott volt a hangulatsapka, erre egy vagyont költöttem, két évig eltartottam egy szabót, mégsem lett belőle nagy üzlet. A bárki számára az elhunyt hozzátartozója szellemi hagyatékát rögzítő és a Google Maps-hez hasonlóan kereshető adatbázist létrehozó öröklét.hu oldal ötletét angolok akarták megvásárolni, de az üzleti terv írása közben teljesíthetetlen igényeket támasztottak, Összefoglalva: az a feltaláló, aki tíz éven belül pénzt lát az ötletéből, zseni. Magyarországon már a szabadalmaztatás is nehéz, ha pedig megbízol valakit a képviseleteddel, addig meg sem mozdul, míg bele nem tömsz a zsebébe két-háromszáz ezer forintot. Az ötletből siker képlete szerintem ma ez: szerencse + menedzselés + jókor kell lenni, jó helyen.

- Egyébként mit jelent Önnek a kreativitás?

- Erre egyszerű a válasz: a megvalósulás örömét.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!