hódítani indult a film világába

2018.09.09. 09:00

Ismét nagyjátékfilmet forgat a lovasberényi Szabó Barnabás, a Kisviszkis

Antal Nimród: A Viszkis című filmje után második nagyjátékfilmjében forgat a lovasberényi Szabó Barnabás, aki éppen aznap ünnepelte 11. születésnapját, amikor náluk jártunk.

Borsányi Bea

A nyitott, közvetlen Barni hódítani indult a film világában

Fotó: Pesti Tamás / Fejér Megyei Hírlap

A filmről egyelőre semmit nem árulhatunk el, ám arról, hogyan lett a kisfiú keresett gyerekszínész, beszélgethettünk. Barni büszkén mosolyogva meséli, születésnapjára egy íróasztalt kapott és hozzá lámpát, csak azért nem szalad és visz minket magával, hogy meg is mutassa, mert már mindenki elhelyezkedett a szobában, és Happy, a kis chivava is befészkelte magát Barni édesanyjának ölébe.

Szóval, hogy is lesz valakiből filmszereplő?

– Már első osztályban elmentem vers-, és mesemondó versenyre, amit megnyertem. A tanárok azt mondták, ügyes és tehetséges vagyok. Aztán amikor egy 7-8 év körüli fiút kerestek egy reklámfilmbe, elmentünk a válogatásra – mesélte Barnabás arról, hogyan kapta meg első szerepét, amit aztán több is követett. Szerepelt a közmédiában futott Munkaügyek egyik epizódjában, majd egy nagy élelmiszerlánc karácsonyi reklámjában forgatott Spáh Dáviddal – ekkor látta magát először a televízióban. Minél több castingon vett részt, annál kevésbé izgult, így valóban meg tudta mutatni, mire képes. A szerepek pedig jöttek. A Gárdos Éva rendezte Budapest Noir azért volt különleges, mert abban öccsével, Benkével szerepelhetett, és bár jelenetük mégsem látható a kész filmben, jó tapasztalat és szép emlék maradt.

A nyitott, közvetlen Barni hódítani indult a film világában
Fotó: Pesti Tamás / Fejér Megyei Hírlap

Jobban szeret filmezni

– Ha nem konkrét megkeresés történik, akkor én nézelődök az interneten, olyan szerepeket keresve Barninak, amik passzolnak a karakteréhez. Egyelőre nem akarunk egyik ügynökség felé sem elköteleződni. Az esetek többségében be is hívják őt meghallgatásra – árulta el az édesanya, Judit. Így került be Barni a Viszkis forgatására is, ahová eredetileg egy kék szemű kisfiút kerestek, de végül Barni több körben is bizonyította, képes azt nyújtani, amit elvár tőle a rendező. Így ő alakíthatta a gyermek Ambrus Attilát. A forgatás miatt maradt viszont el a színpadi bemutatkozás. A Herner Ferike faterja című, a Vörösmary Színházban játszott darabban emiatt csak a Ferikét alakító Szomor Bendegúz helyettesítője lett. Ám ezt Barni nem bánja, ő ugyanis jobban szeret filmezni.

Nagyon élénk, vidám fiú

– Szeretem a forgatások hangulatát, a stábokkal jól ki szoktam jönni. És ha valami mégsem úgy sikerül, ahogy kellene, a jelenetet újra lehet venni. A színházban nincs ilyen lehetőség – mondta Barnabás, aki azt is elárulta, a melankolikusabb, fájdalmasabb szerepeket kedveli, mert abban az érzelmek is fontos szerepet játszanak, amelyeket meg kell tudni mutatni. Esténként lefekvés után elgondolja, milyen lenne, ha a filmbeli dolgok valójában vele történnének meg. Ez nem jelenti persze azt, hogy Barnabás szomorú, depresszióra hajlamos gyerek lenne. Sőt, nagyon is é­lénk, vidám és sok szempontból pontosan olyan, mint a társai: szeret játszani, filmeket nézni és imád focizni. Az iskolában támogatják, segítenek neki, ha úgy alakul valamelyik forgatás, hogy nem tud bemenni.

Hamarosan fény derül rá!

Ám Judit azt mondja, a filmezés egyelőre csak hobbi, csak addig megy, ameddig Barni jól érzi magát benne és nem megy a tanulás rovására. A végére pedig, hogy teljes legyen a lista: Barni feltűnik még egy alapítvány reklámfiljmjében, a Gratuity című kisjátékfilmben egy mélyszegénységben élő látássérült kisfiút alakít, egy egyetemista diplomafilmjében pedig egy szívbeteg fiú szerepébe bújt. Ezzel elérkeztünk a titokig, amit most még nem árulhatunk el, de hamarosan fény derül rá!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!